בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology. עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות.
החוקרים ביקשו לזהות ספי עליה במשקל שנקשרו עם תמותה עקב סרטן שד על-בסיס נתונים ממחקר Nurses’ Health Study. הם התמקדו בתת-קבוצה של 6,804 נשים עם סרטן שד לא-גרורתי וחישבו את השינוי היחסי במשקל הגוף מהמשקל לפני אבחנת ממאירות עד למשקל הראשון לאחר-אבחנה. השינוי במשקל סווג כיציב (בין 2%- עד 2%+), ירידה מתונה במשקל (2%- עד 5%-), ירידה גדולה במשקל (יותר מ-5%-), עליה מתונה במשקל (2%+ עד 5%+) ועליה משמעותית במשקל (מעל 5%+).
מבין כלל הנשים במדגם, 179 הלכו לעולמן עקב סרטן שד לאורך חציון מעקב של 8.5 שנים. בהשוואה לנשים עם משקל יציב לאחר האבחנה, באלו עם עליה משמעותית במשקל תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב סרטן שד (יחס סיכון מתוקן של 1.26). הסיכון המוגבר על-רקע עליה משמעותית במשקל הגוף לאחר אבחנה תועד בנשים עם משקל תקין (יחס סיכון מתוקן של 1.32) או עודף-משקל (יחס סיכון מתוקן של 1.37) לפני האבחנה, אך לא באלו עם השמנת-יתר טרם האבחנה (יחס סיכון מתוקן של 1.01).
עוד תועדה מגמה של עליה בתמותה עקב סרטן שד בנשים עם ירידה משמעותית במשקל, אם כי זו לא הייתה מובהקת סטטיסטית (יחס סיכון מתוקן של 1.14, רווח בר-סמך 95% של 0.96-1.34) ועליה או ירידה מתונה במשקל לא לוו בסיכון מוגבר לתמותה.
באלו עם עודף-משקל או משקל תקין באבחנה תועדה ההשפעה הגדולה ביותר של עליה במשקל לאחר האבחנה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים על ההשפעה האפשרית של שינוי במשקל הגוף לאחר אבחנת סרטן שד על סיכויי ההישרדות של הנשים.
מתוך כנס ה-ESMO
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!