Depression

שמן דגים לא הראה תועלת במניעת דיכאון (JAMA)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב-JAMA הראה שתוספי שמן דגים אינם עוזרים למנוע דיכאון או לשפר את מצב הרוח. מחקר VITAL-DEP כלל יותר מ-18,000 משתתפים. בקרב מבוגרים בני 50 ומעלה ללא תסמיני דיכאון קליניים בתחילת המחקר, שימוש ארוך טווח בתוספי חומצת שומן אומגה 3 לא הפחית את הסיכון לדיכאון או לתסמיני דיכאון קליניים – או עשה הבדל באיכות מצב הרוח. למעשה, נמצאה עלייה קטנה בסיכון לדיכאון או תסמיני דיכאון עם תוספי אומגה 3.

במשך שנים רבות, המליצו על תוספי אומגה 3 להפחתת הישנות הדיכאון בחלק מהחולים בסיכון גבוה, עם זאת, אין הנחיות הקשורות לשימוש בתוספי אומגה 3 למניעת דיכאון באוכלוסייה הכללית, לכן, החוקרים נדרשו לנושא. מחקר VITAL-DEP כלל 18,353 מבוגרים (גיל ממוצע, 67.5 שנים; 49% נשים). מתוכם, 16,657 היו בסיכון לדיכאון, ו-1,696 היו בסיכון לדיכאון חוזר. מחצית מהמשתתפים חולקו אקראית לקבל חומצות שומן אומגה 3 (1 גרם ליום של שמן דגים, כולל 465 מ”ג של חומצה איקוספנטאנואית [EPA] ו-375 מ”ג של חומצה דוקוסהקסאנואית [DHA]) והחצי השני לפלצבו תואם למשך 5.3 שנים בממוצע.

התוצאות הראו שהסיכון לדיכאון או לתסמיני דיכאון קליניים (סה”כ מקרים ומקרים חוזרים) לא היה שונה משמעותית בין קבוצת האומגה 3 לקבוצת הפלצבו. בקבוצת האומגה 3 היו 651 אירועי דיכאון או אירועי דיכאון רלוונטיים קלינית (13.9 לכל 1000 שנות אדם), ולקבוצת הפלצבו 583 אירועי דיכאון או אירועי דיכאון רלוונטיים קלינית (12.3 לכל 1000 שנות אדם). יחס הסיכון היה 1.13 (95% CI, 1.01 – 1.26; P = .03). כמו כן, לא היו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בציוני מצב הרוח. ההבדל הממוצע בשינוי בציון שאלון בריאות המטופל (PHQ-8) בן 8 פריטים היה 0.03 נקודות (95% CI, 0.07 – 0.01; P = .19).

“חשוב לציין שתוספים אלו נמצאו כבעלי יתרונות למניעת מחלות לב ולטיפול במצבים דלקתיים, בנוסף לשימוש בטיפול בהפרעות דיכאון קיימות בחלק מהחולים בסיכון גבוה”, אמר מחבר המאמר. “עם זאת, תוצאות המחקר שלנו מצביעות על כך שאין סיבה שמבוגרים באוכלוסיה הכללית יקחו תוספי שמן דגים אומגה 3 מדי יום אך ורק למטרת מניעת דיכאון או כדי לשמור על מצב רוח חיובי”. הוא ציין, עם זאת, כי מחקר VITAL-DEP השתמש ב-1 גרם ליום של חומצות שומן אומגה 3 וייתכן שיש יתרון גדול יותר מנטילת מינונים גבוהים יותר, כגון 4 גרם ליום.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה