במאמר שפורסם בכתב העת BMC Endocrine Disorders מדווחים חוקרים מטורקיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד HOMA-IR (או Homeostasis Model Assessment Insulin Resistance), QUICKI (או Quantitative Insulin-Sensitivity Check Index) ויחס גלוקוז/אינסולין בצום מנבאים טוב יותר עמידות לאינסולין מאשר מדד TyG (או Triglyceride Glucose Index) בילדים עם עודף-משקל או השמנת-יתר.
המחקר הרטרוספקטיבי נועד לבחון את הקורלציה בין מדדי תנגודת לאינסולין בילדים עם עודף-משקל או השמנת-יתר. מדגם המחקר כלל 143 ילדים עם השמנת-יתר (גיל ממוצע של 13.1 שנים), 133 ילדים עם עודף-משקל (גיל ממוצע של 13 שנים) ו-100 ילדים במשקל תקין (גיל ממוצע של 12.7 שנים).
השמנה הוגדרה בנוכחות מדד מסת גוף באחוזון 95 ומעלה, עודף משקל הוגדר כמדד מסת גוף באחוזון 85-94 ומשקל תקין הוגדר בנוכחות מדד מסת גוף מתחת לאחוזון 85. כל המשתתפים השלימו בדיקות דם, כולל ספירת דם מלאה, הערכת אנזימי כבד, סוכר בצום, אינסולין והמוגלובין מסוכרר, כמו גם פרופיל שומנים.
ניתוח ROC שימש לקביעת ערכי סף לערכי המדדים השונים.
מהנתונים עולים הבדלים משמעותיים ברמות סוכר בצום, HOMA-IR, ריכוזי ALT, HDL, טריגליצרידים, כולסטרול כולל, LDL, מדדי TyG, QUICKI ויחס גלוקוז/אינסולין בצום בין ילדים עם משקל תקין, עודף-משקל והשמנה (p<0.05).
מניתוח סטטיסטי עלתה קורלציה חיובית בין מדד HOMA-IR ובין מדד TyG (p<0.001). מנגד, זוהתה קורלציה שלילית בין מדדי QUICKI ויחס גלוקוז/אינסולין בצום ובין TyG (p<0.001 בשני המקרים).
מניתוח השטח מתחת לערכים עלה כי מדדי HOMA-IR (0.996), יחס גלוקוז/אינסולין בצום (0.980) ו-QUICKI (0.986) היו מנבאים טובים יותר של תנגודת לאינסולין לעומת TyG (0.717) בילדים עם עודף-משקל והשמנת-יתר.
החוקרים מסכמים וכותבים כי מדדי HOMA-IR, יחס גלוקוז/אינסולין בצום ו-QUICKI הם מנבאים טובים יותר מ-TyG של תנגודת לאינסולין בילדים עם עודף-משקל או השמנת-יתר. הם קוראים לנקוט בצעדים למנוע התפתחות תנגודת לאינסולין בילדים ומתבגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר בשל הסיכון המוגבר למחלות מטבוליות ומחלות לב וכלי דם.
BMC Endocrine Disorders, May 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!