Fatigue

עייפות מתמשכת היא תופעה שכיחה לאחר זיהום ב-COVID-19, ללא קשר לחומרת הסמינים של המחלה הפעילה (PLoS ONE)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

עייפות היא תסמין שכיח בחולים סימפטומטיים בזיהום ב-COVID-19 אבל לא ידוע לנו אם בטווח הארוך עייפות כרונית היא אחת מהשלכות הזיהום. במחקר חדש, חוקרים בחנו את השכיחות של עייפות במטופלים שהחלימו מהשלב האקוטי בזיהום בנגיף, לפי הממצאים במדד Chalder Fatigue (או CFQ-11).  הם חקרו את הגורמים המנבאים לעייפות לאחר זיהום COVID-19 , העריכו את הסמנים לחומרת המחלה ולהשתתפות של מערכת החיסון ההיקפית כמו גם לנוכחות של ציטוקינים פרו-אינלפמטוריים במחזור הדם. המחקר מדגים נטל משמעותי של עייפות מתמשכת לאחר המחלה הנגיפית, בחולים שסבלו מזיהום SARS-CoV-2  לאחר תום המחלה החריפה, ללא קשר לחומרת הסמינים של המחלה הפעילה.

למעלה ממחצית המשתתפים 54% מהם נשים בגיל ממוצע של 49.5 שנים, דיווחו על עייפות מתמשכת (52.3%- 67 משתתפים מתוך 128) לאחר כעשרה שבועות (זמן חציוני) מאז הופעת תסמיני COVID-19.  החוקרים מצאו שלא היה קשר בין חומרת התסמינים של המחלה ולהופעת עייפות עם ואחרי ההחלמה. חומרת התסמינים נבחנה לפי הצורך בהגעה למרפאת יום, מתן חמצן או צורך בטיפול נמרץ). לא היתה עדות גם לקשר בין סמני מעבדה שגרתיים לנוכחות של זיהום וחילוף תאי, או מולקולות פרו-אינלמטוריות (החוקרים מפרטים: ספירות תאי לויקוציטים, נויטרופילים ולימפוציטים, היחס בין תאים ניוטרופילים ולימפוציטים, לקטאט דהידרוגנאז ו- C-reactive protein; ו-IL-6 ו-sCD25).

מחקר מדגים, אם כן, נטל משמעותי של עייפות מתמשכת לאחר המחלה הנגיפית, בחולים שסבלו מזיהום SARS-CoV-2 לאחר תום המחלה החריפה. נקודה מעניינת שעלתה מניתוח הנתונים היא שיותר נשים, כמו גם יותר מטופלים שאובחנו בעבר עם דיכאון או חרדה, סבלו מתסמיני העייפות המתמשכת. ההחוקרים מדגישים כמה חשוב לעקוב אחר המחלימים מהנגיף, לשאול אותם ולהעריך בהם תסמינים מסוג זה גם ללא קשר לחומרת המחלה הראשונית; לדבריהם מדובר בקבוצה שיש לחקור יותר ובכך לאפשר, אולי, התערבות מוקדמת.

Persistent fatigue following SARS-CoV-2 infection is common and independent of severity of initial infection. PLoS ONE 15(11): e0240784.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0240784

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה