Fungal & other Infectious

חיסון או זיהום אימהי בנגיף הקורונה והסיכון להדבקה בנגיף בתינוקות (מתוך CIDRAP)

שני מחקרים מישראל הוכיחו כי נוגדנים כנגד נגיף הקורונה עוברים בצורה משמעותית מאימהות לתינוקות דרך חלב אם לאורך שישה שבועות לאחר חיסון כנגד הנגיף ולא תועדו מקרים של הדבקה בנגיף קורונה של תינוקות שינקו מאימהות חיוביות לזיהום.

המחקר הראשון, אשר נערך בראשות ד”ר סיוון פרל מהמרכז הרפואי שמיר בצריפין, אשר תוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA, כלל 504 דגימות חלב אם של ממדגם של 84 נשים שעבדו כצוות רפואי ובחרו להתחסן כנגד נגיף הקורונה לאור הסיכון התעסוקתי שלהן להדבקה בזיהום.

כל המשתתפות קיבלו שתי מנות חיסון של חברת פייזר כנגד נגיף הקורונה, במרווח של 21 ימים בין המנות. הנשים סיפקו דגימות חלב אם לפני קבלת החיסון ולאחר מכן פעם בשבוע למשך שישה שבועות, החל משבועיים לאחר מנת החיסון הראשונה. כמו כן, המשתתפות השלימו שאלונים שבועיים.

הרמות הממוצעת של נוגדנים מסוג IgA כנגד נגיף הקורונה עלו במהירות בחלב האם והיו מוגברות משמעותית שבועיים לאחר מנת החיסון הראשונה. באותה נקודת זמן, 61.8% מהדגימות היו חיוביות נוגדנים, עם עליה בשיעור זה ל-86.1% לאחר 4 שבועות. ריכוז הנוגדנים הממוצע נותר גבוה לאורך יתר המעקב, כאשר 65.7% מהדגימות היו חיוביות לנוגדים לאחר שישה שבועות.

רמות נוגדני IgG כנגד נגיף הקורונה נותרו נמוכות לאורך 3 השבועות הראשונים לאחר השלמת שתי מנות החיסון, עם עליה ל-91.7% לאחר 4 שבועות ועליה ל-97% לאחר 5-6 שבועות. לא תועדו אירועים חריגים חמורים באם או בתינוק לאורך תקופת המחקר.

ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים שהדגימו רמות גבוהות של נוגדנים כנגד הנגיף בחלב אם, רמז לכך שהנקה עשויה לסייע להגן על התינוקות מפני הזיהום הנגיפי.

המחקר מעיד על הפרשה משמעותית בחלב אם של נוגדני IgA ו-IgG ספציפיים כנגד נגיף הקורונה לאורך שישה שבועות לאחר החיסון. הפרשת IgA תוארה כבר שבועיים לאחר החיסון ולאחר ארבעה שבועות נרשמה עליה משמעותית ברמות נוגדני IgG (שבוע לאחר מנת החיסון השנייה).

במחקר השני, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת Pediatrics, ד”ר נעה אופק-שלומאי ושות’ מבית החולים הדסה בירושלים מצאו כי כל 33 התינוקות לנשים עם זיהום בנגיף הקורונה בלידה ב-11 בתי חולים בישראל נמצאו שליליים לנגיף הקורונה. עוד מדווחים החוקרים כי 22 תינוקות במחקר לא נבדקו לנגיף הקורונה, אך לא הציגו תסמינים של הזיהום הנגיפי ולא נדרשו לאשפוז בך 2-3 שבועות לאחר שחרורם. תינוק אחד הלך לעולמו מסיבה שאינה קשורה לזיהום בנגיף הקורונה.

החוקרים מסבירים כי כ-95% מהאימהות הופרדו מהתינוקות שלהן בלידה למשך 2-3 ימים, בעקבות אבחנתן כחולות מאומתות לפני הלידה. התינוקות השלימו בדיקות לנוכחות הזיהום בתוך 48 שעות ושוב לאחר שבועיים מהלידה. בשלושה מקרים, האימהות והתינוקות היו במגע עור-לעור לפני שתוצאת הבדיקה של האם חזרה חיובית.

במרבית הנשים תועדו תסמינים קלים, אם בכלל, של הזיהום הנגיפי. בשתי נשים אובחנה דלקת ריאות ואחת מהן הונשמה לצורך ניתוח קיסרי ונותרה תחת הנשמה לא-פולשנית למשך מספר ימים.

החוקרים מדווחים כי 89% מהתינוקות עזבו את בית החולים לאחר שהאימהות שלהן קיבלו מידע אודות אמצעי זהירות מפני זיהום בנגיף הקורונה. שישה תינוקות שוחררו לבית ללא אדם נוסף חיובי לזיהום בנגיף הקורונה והופרדו מהאימהות שלהן.

מבין 55 תינוקות, 74.5% ניזונו מחלב אם מרגע ההפרדה בלידה ועד לשחרור מבית החולים, 85% ניזונו מחלב אם בלבד בביתם ושניים לא ינקו.

ממצאי המחקר מעידים על פרוגנוזה מצוינת בתינוקות שנולדו לאימהות חיוביות לנגיף הקורונה.

לידיעה ב-CIDRAP

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    בקרב ילדים לאימהות עם יתר לחץ דם, סוכרת, או השמנת-יתר תועדו מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים ב-4.88% ו-1.90%, בהתאמה, בהשוואה לאלו שתועדו בילדים לאימהות ללא הפרעות אלו, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית מעקב השפעות סביבתיות על תוצאות בריאות הילד והעריכו שלושה גורמי […]

  • שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי תינוקות עם שחפת מולדת ברחבי אירופה מצויים בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, בהשוואה לאלו עם שחפת לאחר הלידה, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי זיהו החוקרים תינוקות עם שחפת פרינטאלית מ-104 מרכזים רפואיים באירופה. הם כללו […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    בנשים עם ריבוי מי שפיר תועד סיכון מוגבר לדימום לאחר-לידה, כאשר גורמי סיכון בלתי-תלויים כללו לידה לאחר ניתוח קיסרי ומאקרוזומיה של העובר, בעוד שמתן פרופילקטי של Oxytocin זוהה כגורם המפחית את הסיכון לסיבוך זה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לזהות גורמי סיכון לדימום לאחר-לידה […]

  • התועלת של טיפול מוקדם בפלזמה ממחלימים בחולים עם COVID-19

    התועלת של טיפול מוקדם בפלזמה ממחלימים בחולים עם COVID-19

    מתן טיפול בפלזמה ממחלימים בתוך שבוע מהופעת תסמיני קורונה נסבל היטב, הפחית את שיעור האשפוזים והסיכון לתמותה בחולים מדוכאי חיסון עם COVID-19, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eBioMedicine. המחקר האקראי נערך ברחבי גרמניה, צרפת והולנד בין אפריל 2022 ועד נובמבר 2023 במטרה לבחון את הבטיחות והיעילות של טיטר גבוה של פלזמה ממחלימי קורונה […]

  • מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מתן חיסון Tdap-IPV (או Tetanus-Diphtheria-Tetanus-Acellular Pertussis-Inactivated Polio Virus) לנשים הרות באפריקה נמצא בטוח, נסבל היטב ושיפר את תגובת הנוגדנים כנגד שעלת בתינוקות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר בשלב 4 להערכת ההשפעה של חיסון כנגד שעלת במהלך היריון על האימונוגניות במדגם משתתפים ממערב אפריקה. מדגם המחקר כלל 343 […]

  • מעורבות דולה בלידה מעלה את סיכויי הצלחת לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי ושיעורי הנקה

    מעורבות דולה בלידה מעלה את סיכויי הצלחת לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי ושיעורי הנקה

    טיפול בידי דולה לווה בעליה בשיעורי הצלחת לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי, לצד עליה של 20% בשיעורי הנקה בלבד, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. תמיכת דולה הפחיתה את שיעור הלידות המוקדמות בהיקף של 3-4 מקרים לכל 100 לידות, כאשר התועלת תועדה באוכלוסיות שונות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 17,831 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך