Growth Disorders

טיפול בהורמון גדילה עשוי להביא לשיפור במצוקה על-רקע קומה נמוכה (Clin Endocrinol)

במאמר שפורסם בכתב העת Clinical Endocrinology מדווחים חוקרים מישראל על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שיפור בתפקוד פסיכו-סוציאלי בעקבות טיפול בהורמון גדילה. הם מוסיפים כי טיפול ארוך-טווח בתווית-פתוחה הוביל לשיפור משמעותי בתפישת הגובה וההערכה העצמית של החולים.

ברקע למחקר מסבירים מורן שמש-עירון ושותפיה מבתי החולים לילדים שניידר ודנה כי טיפול בהורמון גדילה בילדים עם קומה נמוכה מבוסס על הסברה כי קומה נמוכה מלווה בבעיות פסיכו-סוציאליות וירידה באיכות החיים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את ההשפעה של טיפול בהורמון גדילה על התפקוד הפסיכו-סוציאלי והיכולת של מדדים פסיכולוגיים להגדרת מצוקה על-רקע קומה נמוכה.

מדגם המחקר כלל 60 בנים לפני גיל ההתבגרות עם אבחנה של קומה נמוכה על-רקע אידיופטי (גיל 10 שנים). המשתתפים במחקר לקחו חלק במחקר התערבות בן ארבע שנים, אשר כלל שנה אחת של מחקר כפל-סמיות, אקראי, מבוקר-פלסבו ושלוש שנות טיפול בתווית-פתוחה בהורמון גדילה). מדדים פסיכולוגיים מפורשים PedsQL (Pediatric Quality of Life Inventory), SAT (Shilhouette Apperception Test), RSES (Rosenberg Self-Esteem Scale), CBCL (Child Behavior Checklist) ומדדים עקיפים SC-IAT-H (Single Category Implicit Association Test for Height), HPPT (Height Perception Picture Test). הערכות פסיכו-סוציאליות בוצעו בתחילת המחקר, לאחר שנה ולאחר ארבע שנים.

בתחילת המחקר, מדדי PedsQL בבנים עם קומה נמוכה אידיופטית היו נמוכים מהנורמות המקובלות בישראל (P=0.001). לאחר שנה אחת של התערבות סמויה, רק בקרב בנים בקבוצת הטיפול בהורמון גדילה חל שיפור בתפיסת הגובה בבגרות, הן הגובה המצופה והן הגובה בפועל (SAT, P<0.001 ו-p=0.022) עם הקלה במצוקה על-רקע קומה נמוכה (מדד SC-IAT-H, p<0.001).

בתום המחקר תועד שיפור משמעותי במדדי RSES ו-SC-IAT-H, ללא שינוי משמעותי במדדי PedsQL ו-CBCL.

ממצאי המחקר המעידים על שיפור בתפקוד הפסיכוסוציאלי רק בבנים שטופלו בהורמון גדילה לאחר השנה הראשונה של התערבות סמויה מציעים כי הטיפול בהורמון גדילה, ולא ההכללה במחקר קליני, הוא שתרם לתוצאות. טיפול ארוך טווח ובתווית-פתוחה בהורמון גדילה הביא לשיפור משמעותי בתפיסת הגובה וההערכה העצמית. החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

Clin Endocrinol. 2019;90(5):690-701.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    טיפול ב-Tirzepatide משפר איזון גליקמי טוב יותר מאינסולין ללא תלות באיזון ההתחלתי (Diabetes Care)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי טיפול ב- Tirzepatide(מאונג’רו) הוביל לשיפור גדול יותר מאינסולין בזאלי בריכוז המוגלובין מסוכרר וערכי סוכר לאחר ארוחה בחולים עם סוכרת מסוג 2, ללא תלות ברמות סוכר לאחר-ארוחה או רמות סוכר בדם בצום טרם התחלת הטיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ב- Tirzepatide הוביל לאיזון גליקמי טוב […]

  • עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    עליה בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית גם בנוכחות אלבומינוריה בטווח התקין (Ann Intern Med)

    בחולים עם מחלת כליות כרונית עם רמות אלבומינוריה בטווח התקין עדיין תוארה עליה ליניארית בסיכון להתקדמות מחלת כליות כרונית עם עליה ברמות אלבומין בשתן מערכים לא-מדידים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Internal Medicine. מדגם המחקר כלל 1,629 משתתפים משבעה מרכזים בארצות הברית אשר לקחו חלק במחקר הפרוספקטיבי CRIC ואובחנו עם מחלת […]

  • טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    טיפול ב-Icosapent Ethyl מפחית רמות Liporprotein (a) וסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים (J Am Coll Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוזי Lp(a) (או Lipoprotein (a)) מנבאים את הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם רמות טריגליצרידים גבוהות במהלך טיפול בסטטינים. חשוב מכך, טיפול ב-Icosapent Ethyl (וסקפה) הפחית את הסיכון לסיבוכים אלו לאורך טווח רחב של רמות […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה