HPV

לרגל שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם האגודה למלחמה בסרטן מציגה עדכונים מהעולם והארץ

ארגון   European Cervical  Cancer  Association   – הכריז על  השבוע של 19 25  בינואר 2014 ,כשבוע עידוד המודעות למניעת סרטן צוואר הרחם באירופה. בישראל הוחלט להצטרף ליוזמה זו. לרגל שבוע המודעות, האגודה למלחמה בסרטן מציגה כאן עדכונים הנוגעים לסרטן צוואר הרחם:

שיעורי היארעות סרטן צוואר הרחם:

מידי שנה מאובחנות בישראל כ- 200 נשים עם סרטן צוואר הרחם וכ- 80 נשים נפטרות מהמחלה. מנתוני הרישום הלאומי לסרטן של משרד הבריאות עולה כי, שיעורי ההיארעות מהמחלה בישראל (מתוקנן לגיל) לשנת 2010 הינם 5.0 למאה אלף נשים, (5.6 ו-2.3 ל-100,000 ביהודיות ובערביות, בהתאמה).

שיעורי ההיארעות למחלה בישראל  נמוכים משיעורי ההיארעות המוערכים לשנת 2012 במרבית מדינות אירופה* וארה”ב -7.9, יוון 6.2, גרמניה 9.8 למאה אלף נשים, ודומים לאלו של קפריסין 5.2 ופינלנד 4.9 . השיעור הממוצע של התחלואה באירופה 13.4 למאה אלף.

  שיעורי התמותה מסרטן צוואר הרחם: שיעורי התמותה מהמחלה בישראל לשנת 2010 (מתוקנן לגיל), על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והמרכז לבקרת מחלות של משרד הבריאות 1.5 ו-0.9 ל-100,000 ביהודיות ובערביות, בהתאמה. הנתונים המקבילים לשנת 2011-  1.4 ביהודיות ו-1.0 בערביות,  והם נמוכים משיעורי התמותה המוערכים לשנת 2012, במרבית מדינות אירופה וארה”ב –  2.4, הולנד 2.1, צרפת 2.6, רוסיה 7.8, בריטניה 3 .2, וספרד 2.7 ל- 100.000  נשים. השיעור הממוצע של התמותה באירופה 4.9 למאה אלף.

רקע לסרטן צוואר הרחם:

סרטן צוואר הרחם עלול להתפתח על פני שנים רבות. לפני התפתחות מחלת הסרטן, חלים שינויים מוקדמים בתאי צוואר הרחם. השם הניתן לשינוי ברקמת צוואר הרחם, הוא ניאופלזיה תוך-אפיתלית של צוואר הרחם (cervical intra-epithelial neoplasia – CIN ). חלק מהרופאים מכנים שינויים אלה “שינויים טרום-סרטניים”, כלומר תאים העלולים להתפתח לסרטן אם לא יטופלו כראוי.

CIN היא בדרך כלל תוצאה של זיהום בוירוס הפפילומה האנושי HPV – humam papilloma virus . זהו וירוס נפוץ מאוד, המועבר בדרך כלל בעת קיום יחסי מין, ועלול להשפיע על תאי צוואר הרחם. וירוס זה אמנם יימצא אצל רוב הנשים בשלב כלשהו בחייהן, אך לרוב יושמד על ידי המערכת החיסונית מבלי שתהיה עדות לקיומו. מעל 90% מזיהומים אלו ייעלמו מבלי לגרום לפגיעה או נזק.

סוגים מסוימים של הוירוס עלולים לגרום להופעת יבלות באיברי המין, וסוגים אחרים עשויים לגרום ל-CIN בתאי צוואר הרחם. הוירוס עלול להישאר בגופן של חלק מהנשים למשך מספר שנים, ואצל אחדות מהן עלול ה-CIN , אם לא יטופל, להתפתח לסרטן.

קיימים 80 עד 90 סוגים של HPV , אך נראה שרק סוגים 16, 18, 31 , 33 קשורים להתפתחות סרטן צוואר הרחם.

גורמי הסיכון לסרטן צוואר הרחם

קיום יחסי מין ראשונים בגיל צעיר וריבוי בני זוג ליחסי מין עלולים להגדיל את הסיכון להידבקות בוירוס, אולם גם נשים עם הרגלים מיניים אחרים עלולות לשאת את וירוס ה-HPV , ועלולות לפתח CIN או סרטן צוואר הרחם.

מערכת חיסונית חלשה, עקב עישון, תזונה לקויה או זיהומים אחרים, עלולה גם היא לגרום להתפתחות ה- CIN לכדי סרטן.

מניעת סרטן צוואר הרחם

סרטן צוואר הרחם ניתן למניעה של כ-95%.

המניעה מתחלקת למניעה ראשונית: חיסון -להפחתת הסיכון להדבקות בנגיף HPV העלול לגרום לנגעים טרום סרטניים ולמחלת סרטן צוואר הרחם.

ולמניעה שניונית: בדיקת משטח צוואר הרחם (פאפ)- בדיקת סקר לגילוי מוקדם ולטיפול בנגעים טרום סרטניים שחלקם עלולים להיהפך לסרטן בצוואר הרחם.

על פי חוק בריאות ממלכתי, בדיקת משטח צוואר הרחם מומלצת אחת ל-3 שנים לנשים מגיל 35 עד גיל 54 שנמצאות בסיכון רגיל (אישה המוגדרת על ידי הרופא כשייכת לקבוצת סיכון גבוה, תתייעץ עמו לגבי גיל התחלה ותדירות הבדיקות), והיא ניתנת חינם.

האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה ממליץ על בדיקה תלת שנתית החל מגיל 25 עד גיל 60.

     שיעורי ביצוע בדיקת משטח צוואר הרחם:

ביצוע משטחי פאפ אחת לשלוש שנים מנתוני סקר הבריאות הלאומי של המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות (INHIS 2 2007-2010) המבוססים על דיווח עצמי, מעידים כי   44.7%  מכלל הנשים בישראל דיווחו על ביצוע בדיקת פאפ ב-3 השנים שקדמו לסקר.

בקבוצות הגיל המומלצות לסקירה, השיעור היה גבוה יותר: 55.4% בגילאי 35-44,  

ו- 60.3% בגילאי 45-54.

בחלוקה לפי קבוצת אוכלוסייה, ביהודיות שיעור הדיווח על ביצוע בדיקת פאפ בשלוש השנים שקדמו לסקר היה 60.1% בבנות 35-44 ו-66.3% בבנות  45-54. בערביות היו השיעורים המקבילים 35.3% ו-21.3%.

היענות לבדיקת משטח צוואר הרחם לפי גיל  (באחוזים):




















גיל


35-44


45-54


כלל האוכלוסייה


55.4


60.3


יהודיות


60.1


66.3


ערביות


35.3


21.3

להלן מס’ מחקרים חדשים באדיבות מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן

האם עישון מעלה את הסיכון לחלות  בנגעים טרום  סרטניים ובסרטן צוואר הרחם ?

במחקר  מקיף אירופאי שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer בדצמבר   2013,  ביקשו החוקרים להעריך את הקשר בין עישון והסיכון לפתח נגעים טרום סרטניים מסוג CIN 3 , סרטן צוואר הרחם הממוקם- CIS   וסרטן צוואר הרחם החודרני- ICC .

צוות המחקר מספרד, גרמניה, שבדיה ונורבגיה, נעזר בנתונים ממחקר גדול ומקיף בשם EPIC שאסף מידע בעזרת שאלונים אישיים ובדיקות דם  מכ-368,000 נשים מ-10 מדינות אירופאיות. החוקרים הצליבו נתונים של כ-300,000 מהן, עם רישומי תחלואה בסרטן במספר מדינות אירופאיות, ביניהן איטליה, דנמרק, הולנד ועוד, ומצאו כי במהלך  9 שנות המעקב, 261 נשים חלו בסרטן צוואר הרחם החודרני ו- 804 חלו ב- CIN3 ו- CIS .

הרגלי העישון בקרב הנשים חולקו ל 3 קטגוריות: מי שמעולם לא עישנה, מי שעישנה בעבר ומי שמעשנת עכשיו. לגבי מי שעישנה בעבר או מעשנת עכשיו, נבדקו משך ותכיפות העישון.

בניתוחים סטטיסטיים של הנתונים נמצאה עליה עיקבית ורציפה בסיכון לחלות ככל שעלו משך ותכיפות העישון, בעיקר נצפתה עליה בסיכון לחלות ב CIN ו CIS ובאופן גבולי מבחינה סטטיסטית, לסרטן צוואר הרחם החודרני – ICC .

בנוסף כאשר הושוותה קבוצת הנשים שעישנו בעבר לעומת זו של הנשים שמעשנות עכשיו, נמצא כי הסיכון לחלות בשלוש המחלות, פחת ככל שעלה מספר שנות הגמילה,. לגבי CIN  ו-CIS ההפחתה הייתה משמעותית כבר אחרי 10 שנות גמילה ואילו לגבי ICC  נצפתה הפחתה משמעותית בסיכון רק לאחר 20 שנות הפסקת עישון.

העוצמה של השפעת הפסקת העישון על הפחתת הסיכון לחלות, ללא ספק מצדיקה המלצה גורפת לגמילה מעישון גם מסיבה זו.

במחקר אחר בדקו חוקרים מקוריאה את השפעת העישון הפסיבי על הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם, על ידי סקירת מטה-אנליזה, 11 מאמרים שנכתבו בנושא. במחקרים אלו היו 3,230 נשים בקבוצות המחקר ו-2,982 בקבוצות הביקורת ונמצא כי הסיכון לחלות, לנשים שלא עישנו מעולם, אך נחשפו לעישון פאסיבי, היה גבוה ב-73% לעומת נשים שלא נחשפו אף פעם לעישון כפוי.

המחקר, שפורסם  כתב העת Asian Pacific Journal of Cancer Prevention   במהדורה מס’ 6 בשנת 2012, מסכם כי, בהתבסס על העבודות הידועות, ועל הממצאים של מטה-אנליזה זו, הוכח הקשר הישיר בין חשיפה לעישון פאסיבי והגדלת הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם.

שני המחקרים מאששים חד משמעית מידע, שהוכח בעבר במחקרים שונים, בדבר הקשר הישיר בין עישון ועישון פאסיבי לבין הסיכון למחלת סרטן צוואר הרחם.

מה הקשר בין  משקל גוף ופעילות גופנית לסרטן צוואר הרחם?

חוקרים מסאול בקוריאה ואלבמה בארצות הברית, בדקו את הקשר בין השמנת יתר מתונה (Mild Obesity ), פעילות גופנית והסיכון לחלות בנגעים טרום סרטניים וסרטן בצוואר הרחם.

במחקר השתתפו 1,125 נשים בריאות בגילאים 18-65שנבדקו ורואיינו אודות אורחות חייהן. במהלך שנות המעקב של המחקר 2006-2013 נמצאו 382 מקרים של נגעים טרום סרטניים ו-200 מקרים של סרטן צוואר הרחם.

בניתוח סטטיסטי נמצא קשר ישיר בין מדד מסת הגוף והסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם. כמו כן נמצא קשר הפוך בין פעילות גופנית לסיכון לסרטן צוואר הרחם ולסיכון לפתח נגעים טרום סרטניים מסוג CIN2/3   אבל לא מסוג CIN1 .

נשים עם עודף משקל (BMI=23-25 ) היו בסיכון גבוה ב-25%  ואלו עם השמנת יתר מתונה (BMI> 25 ) היו בסיכון גבוה ב 70% לחלות בסרטן צוואר הרחם, לעומת נשים בעלות מדד מסת גוף תקין (  BMI=18.5-23 ). לעומת זאת נמצא  יחס הפוך בין פעילות גופנית לסיכון לחלות במחלה: סוגי הפעילות הגופנית חולקו ל-3 דרגות עצימות. נשים שביצעו פעילות גופנית בעצימות נמוכה, היו בסיכון מופחת ב-5% לחלות, ואלו שביצעו באופן קבוע פעילות גופנית בעצימות בינונית וגבוהה הפחיתו את הסיכון שלהן לחלות בכ 40%.

לאור הממצאים החד-משמעיים של המחקר המחזקים את הידע הקיים, החוקרים ממליצים כי בנוסף לבדיקות הפאפ ולטיפול בנגעים טרום סרטניים, מומלץ לשמור על משקל גוף תקין, ולבצע פעילות גופנית, להפחתת הסיכון לחלות בסרטן צוואר הרחם.

המחקר פורסם בכתב העת PLoS One ביוני  2013

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה