Head and Neck Cancer

הקרנות בקרן פרוטונים לטיפול בגידולים מתקדמים של האף והסינוסים (מתוך הכנס MHNCS)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס Multidisciplinary Head and Neck Cancer Symposium (MHNCS) בחודש פברואר 2010, עולה כי הקרנות באמצעות קרן פרוטונים (Proton-Beam Radiation Therapy, PBRT) עשויות להיות יעילות לטיפול בגידולים ממאירים מתקדמים-מקומית של האף והסינוסים.

החוקרים מדווחים כי לאחר 5 שנים מהטיפול ב-PBRT נצפה שיעור שליטה מקומית בגידול של 87%. שיעור ההישרדות הכולל לאחר 5 שנים היה 57%, והסיבה העיקרית להישנות הייתה גרורות מרוחקות.

החוקרים מסבירים כי גידולים ממאירים של האף והסינוסים הם גידולים נדירים וקשים לטיפול, לאור מיקומם האנטומי. הקרבה של גידולים אלו למבנים חיוניים, דוגמת גזע המוח ועצבי הראיה, מציבה אתגר טיפולי משמעותי. לדבריהם, טיפול הקרנות רגיל אינו מביא לרוב לשליטה טובה בגידול, וכרוך ברעילות משמעותית לטווח הקצר והארוך. הטיפול בגידולים של האף והסינוסים כולל ניתוח ו/או הקרנות. מרבית החולים מאובחנים כאשר המחלה היא בשלב מתקדם, ועבודות קודמות מצאו כי שיעורי השליטה המקומית בגידולים אלו לאחר 5 שנים היו 20%-50%.

בהשוואה להקרנות קונבנציונאליות, PBRT מתאפיין בחלוקה טובה יותר של מינון הקרינה, ומאפשר העברת מנות קרינה גבוהות יותר לגידול ונמוכות יותר לרקמות הבריאות מסביב. במחקר הנוכחי רצו החוקרים להעריך את התוצאות לטווח ארוך והגורמים הפרוגנוסטים בחולים עם גידול ממאיר בשלב מתקדם-מקומי של האף והסינוסים, אשר טופלו ב-PBRT.

המחקר כלל 99 משתתפים שאובחנו עם ממאירות של האף והסינוסים, וטופלו ב-PBRT בשנים 1991-2003. החוקרים מדווחים כי 65% מהמשתתפים סבלו ממחלה בשלב T4b, 67% עברו ניתוח טרם ההקרנות, ו-2% מהמשתתפים קיבלו במקביל טיפול כימותרפי. הסוג ההיסטולוגי השכיח שנצפה היה Squamous Cell Carcinoma (n=32), ואחריו נצפו Esthesioneuroblastoma/גידולים נוירואנדוקרינים (n=30), Adenoid Cystic Carcinoma (n=20), סרקומה (n=11) ואדנוקרצינומה (n=6).

חציון מינון ההקרנה הכולל שהועבר לגידול הראשוני היה 72.8 GyE (טווח 59.4-79.4 GyE), וחציון אחוז הפרוטונים היה 57% (טווח 22%-84%). 79% מהחולים קיבלו גם הקרנות אלקטיביות לבלוטות, ו-82% קיבלו הקרנות פעמיים ביום.

מתוצאות המחקר עולה כי לאחר חציון מעקב של 92.6 חודשים, נצפו שיעורי שליטה מקומית בגידול של 87% לאחר 5 שנים ו-83% לאחר 8 שנים. שיעורי ההישרדות היו 57% לאחר 5 שנים ו-48% לאחר 8 שנים. החוקרים מציינים כי לא נצפו הבדלים מובהקים סטטיסטית בשיעורי השליטה המקומית בין הסוגים ההיסטולוגים השונים או בין גידולים בשלב T שונה. עם זאת, לאחר תקנון רב משתני נמצא קשר בין גידול בשלב T4b (p=0.001), גידול מסוג Squamous Cell Carcinoma (p=0.002) ו- Karnofsky performance status של 80 ומטה (p=0.005), ובין שיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר.

החוקרים מציינים כי 56% מכלל מקרי ההישנויות התרחשו בשל גרורות מרוחקות, ושיעור ההישרדות ללא גרורות מרוחקות היה 69% הן לאחר 5 והן לאחר 8 שנים. בניתוח רב משתני נמצא קשר מובהק בין גידול בשלב T4b ובין שיעור הישרדות נטול גרורות נמוך יותר (p=0.024).

הם מוסיפים כי רוב משתתפי המחקר לא סבלו מרעילות משמעותית לטווח ארוך. לאחר 5 שנים נמצא כי שיעור הרעילות המאוחרת מדרגה 3 ומעלה היה 29% במשתתפים שעברו ניתוח טרם טיפול ה-PBRT, ו-7% במשתתפים שקיבלו הקרנות ללא ניתוח (p=0.07). הרעילות השכיחה שנצפתה הייתה פגיעה ברקמה רכה, שדווחה ב-9% מכלל המשתתפים לאחר 5 שנים.

החוקרים מסבירים כי ממצאי המחקר מעודדים בהשוואה לתוצאות עבודות קודמות, ומציינים כי כעת מתוכננים מחקרים פרוספקטיביים רב-מרכזיים להערכת השימוש ב-PBRT בחולים אלו.

מתוך הכנס 2010 Multidisciplinary Head and Neck Cancer Symposium (MHNCS) 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה