IBD

שימוש סלקטיבי באנטיביוטיקה לטיפול בפגים בסיכון נמוך (כנס ה-Pediatric Academic Societies)

פג

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

שימוש סלקטיבי באנטיביוטיקה כתלות בסיבה ללידה עשוי להפחית חשיפה מיותרת לאנטיביוטיקה בקרב פגים בסיכון לאלח דם, כך טוען מחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של ה- Pediatric Academic Societies. פגים שנולדו עקב צירים מוקדמים, קרע מוקדם של הקרומים ו/או זיהום של מי השפיר נחשבים לבעלי סיכון מוגבר לספסיס, ואסטרטגית הטיפול בהם כוללת לקיחת תרבית דם והתחלת אנטיביוטיקה אמפירית. עם זאת, גישה גורפת זו “עלולה להגדיל את החשיפה המיותרת לאנטיביוטיקה בקרב הפגים ועלולה להוביל לתוצאות בריאותיות שליליות בעתיד”.

מנתונים שעלו ממחקרים קודמים נצפה כי בקרב פגים שנולדו כתוצאה מצירים מוקדמים ו/או קרע מוקדם של הקרומים וטופלו באנטיביוטיקה פרופילקטית כנגד סטרפטוקוקוס B (GBS), ללא אינדקציה של זיהום מי השפיר, לא מומלץ לטפל באנטיביוטיקה אמפירית עקב הסיכון הנמוך של פגים אלו לספסיס.

כדי לזהות טוב יותר מצבים בהם ניתן להימנע ממתן אנטיביוטיקה בקרב פגים, החוקרים ערכו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי של פגים שנולדו בין השבועות ה-28-34 להריון. הפגים שהשתתפו במחקר היו פגים שסווגו כשייכים לקטגוריה של סיכון נמוך לזיהומים לידות שהתרחשו עקב צירים מוקדמים או קרע מוקדם של הקרומים, ללא זיהום מי שפיר ומתן פרופילקטי של אנטיביוטיקה ל-GBS וללא סימנים של חוסר יציבות קרדיווסקולרית או נשימתית לאחר הלידה. מתוך אוכלוסיית המחקר, 157 (46.2%) פגים קיבלו אנטיביוטיקה אמפירית זמן קצר לאחר הלידה ו-183 תינוקות (53.8%) לא קיבלו אנטיביוטיקה אמפירית.

גיל ההיריון הממוצע ומשקל הלידה היו נמוכים יותר באופן משמעותי בקבוצת האנטיביוטיקה האמפירית, אך לאחר התאמה למשתנים אלה, הגורמים בעלי ההשפעה הגדולה ביותר על תחילת הטיפול האנטיביוטי היו מתן אנטיביוטיקה פרופילקטית בזמן הלידה (יחס הסיכויים, 3.13); קרע מוקדם של הקרומים (OR, 3.75); שימוש בלחץ אוויר חיובי רציף (CPAP) בחדר הלידה (OR, 1.84); CPAP בקבלה ליחידה לטיפול נמרץ בילודים (OR, 1.94); התוויה מתרבית דם (OR, 13.72); וספירת דם מלאה עם יחס נויטרופילים לא בשלים לסך הנויטרופילים של מעל 0.2 (OR, 3.84).

המחקר הראה כי שלושה תינוקות (2%) בקבוצת האנטיביוטיקה סבלו מאלח דם עם תרבית חיובית ל-Escherichia coli, בהשוואה לאף אחד מהתינוקות בקבוצה שלא טופלה באנטיביוטיקה אמפירית. בנוסף, לא היו הבדלים משמעותיים בתוצאים בטווח הקצר בין שתי הקבוצות. לדברי החוקרים, מגבלות המחקר כללו את האופי הרטרוספקטיבי של המחקר וגודל המדגם בו. עם זאת, התוצאות שהוצגו תומכות בגישה סלקטיבית למתן אנטיביוטיקה לפגים, תוך התחשבות בנסיבות הלידה השונות.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה