IBD

צריכת מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון למחלת מעי דלקתית (BMJ)

צריכה בכמות גבוהה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת The BMJ.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון למחלת מעי דלקתית. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל משתתפים מ-21 מדינות בעלות הכנסה נמוכה, בינונית וגבוהה מאירופה, צפון אמריקה, דרום אמריקה, אפריקה, מזרח תיכון, דרום אסיה, דרום-מזרח אסיה וסין.

המחקר כלל 116,087 מבוגרים בגילאי 35-70 שנים שהשלימו לפחות ביקור מעקב אחד והשלימו שאלוני תזונה בתחילת המחקר. המשתתפים היו במעקב פרוספקטיבי לפחות פעם בשלוש שנים והתוצא העיקרי היה התפתחות מחלת מעי דלקתית, כולל מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית.

לאורך חציון מעקב של קרוב לעשור (9.7 שנים), 467 משתתפים אובחנו עם מחלת מעי דלקתית, כולל 90 חולים שאובחנו עם מחלת קרוהן ו-377 אובחנו עם קוליטיס כיבית. לאחר תקנון לערפלנים אפשריים, צריכה גבוהה יותר של מזון אולטרה-מעובד לוותה בעליה משמעותית בסיכון למחלת מעי דלקתית: צריכה של 5 מנות/יום ומעלה לוותה בעליה של 82% (יחס סיכון של 1.82, רווח בר-סמך 95% של 1.22-2.72) וצריכה של 1-4 מנות/יום לוותה בעליה של 67% (יחס סיכון של 1.67, רווח בר-סמך 95% של 1.18-2.37), בהשוואה לצריכה של פחות ממנה אחת ביום של מזון אולטרה-מעובד (p=0.006).

בתתי-קבוצות שונות של מזון אולטרה-מעובד, כולל משקאות קלים, מזונות עם ממתיקים מלאכותיים, חטיפים מלוחים ובשר מעובד, נקשרו כולם עם סיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית.

התוצאות היו דומות בהערכת הסיכון למחלת קרוהן או לקוליטיס כיבית ועם הטרוגניות נמוכה.

החוקרים מדווחים כי לא זוהה קשר בין צריכת בשר לבן, בשר אדום, מוצרי חלב, עמילן, פירות, ירקות, או דגנים, ובין התפתחות מחלת מעי דלקתית.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה לזהות גורמי סיכון נוספים על-רקע צריכת מזון אולטרה-מעובד להתפתחות מחלת מעי דלקתית.

BMJ 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה