בחולים עם ירידה בשדה הראיה בשל גלאוקומה או אירוע מוחי אשר קיבלו בחזרה את רישיון הנהיגה שלהם לאחר השלמת הערכה מבוססת-סימולטור תועדו יכולות נהיגה דומות בכביש בהשוואה לאלו עם ראיה תקינה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmologica.
החוקרים משבדיה בחנו את יכולות הנהיגה של מטופלים עם ירידה בשדה ראיה שקיבלו בחזרה את הרישיון לאחר מעבר הערכה מבוססת-סימולטור והשוו אותן אל מול מטופלים צעירים יותר ובגילאים דומים עם ראיה תקינה. הם התאימו בין מטופלים עם ליקויים בשדה הראיה (72 חולים, גיל ממוצע של 66 שנים) על-בסיס מין והכרת הסביבה עם ביקורות עם ראיה תקינה (70 משתתפים, גיל ממוצע של 67 שנים) וצעירים יותר (70 משתתפים, גיל ממוצע של 26 שנים).
כל המשתתפים עברו מבחן נהיגה סטנדרטי ע”י בוחן מוסמך ב-39 משרדי תחבורה ברחבי המדינה; הבוחנים העריכו את הידע של המשתתפים אודות כלי רכב, הקפדה על חוקי התנועה ובטיחות נסיעה על-פי פרוטוקול מבחן נהיגה מקובל בשבדיה.
שיעורי המעבר בקרב אלו עם ירידה בשדה ראיה עמדו על 68%, בהשוואה לשיעור של 66% באלו בגיל דומה ושל 81% במבוגרים צעירים יותר, ללא הבדל משמעותי בין הקבוצות; הרגלי הנהיגה וההתערבויות היו גם כן דומים בין הקבוצות.
בקרב אלו עם שדה ראיה ירוד, לא תועדו הבדלים בשיעורי מעבר לפי סוג האבחנה הספציפית.
מניתוח הנתונים עלה קשר בין גיל מתקדם ובין סיכוי נמוך יותר למעבר מבחן הנהיגה (p<0.05), כאשר נהגים צעירים יותר הדגימו יכולת קשב טובה יותר מנהגים מבוגרים יותר, ללא תלות בנוכחות הפרעה בשדה הראיה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי חולים עם אובדן שדה ראיה יכולים לנהוג בבטחה, הדגימו יכולות לפחות דומות כמו הביקורות התואמות עם ראיה תקינה. מבחני סימולציה ומבחני כביש הם כלים קריטיים להערכה פרטנית והם מציעים לשלב זאת עם הערכת שדה ראיה בהחלטות על מתן רישיון נהיגה. ממצאים אלו תומכים בהוספת מבחני נהיגה על הכביש כחלק מהדרישות לקבלת רישיון באלו עם הפרעה בשדה ראיה.
Acta Ophthalmologica , May 9, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!