Leukemias

לראשונה בישראל ילד הסובל מלוקמיה טופל בתאי CAR T בשיבא תל השומר והשיג הפוגה מלאה (הודעת שיבא)

הודעת שיבא תל השומר

לראשונה בישראל ובלעדי רק במרכז הרפואי שיבא, זכה ילד הסובל מלוקמיה לטיפול בתאי CAR T (טיפול תאי) ומחלתו השיגה הפוגה מלאה. יש לציין כי זו היא הפעם הראשונה שטיפול זה מוענק לילד מחוץ לארה”ב. הבשורה המלאה אינה רק בטיפול החדשני הנחשב היום למילה האחרונה בתחום האימונותרפיה אלא גם בעובדה שתאי ה CAR T יוצרו בשיבא מתאי הדם של החולה.

לפני כ-25 שנה הובילו חוקרים ישראלים פיתוח שנועד לכוון את תאי ה-T , התאים המרכזיים של מערכת החיסון, כנגד סרטן, באמצעו החדרת קולטן ה CAR . קולטן הCAR הוא קולטן כימרי (Chimeric Antigen Receptor) המורכב מחלק של נוגדן המחובר לשרשרת הפעלה של תא ה-T. בכך, תאי מערכת החיסון רוכשים נשק שמנחה אותם לפעול כנגד כנגד סמנים ספציפים על התא הסרטני ולהרוג אותם.

בחמש השנים האחרונות, ניסויים קליניים ראשונים שעשו שימוש בתאי CAR T הדגימו הצלחות חסרות תקדים. צוותים בהובלה של  המכון האמריקאי לחקר הסרטן (National Cancer Institute) ומספר בודד של מרכזים נוספים בארה”ב הדגימו העלמות מוחלטת של לוקמיה עמידה לטיפול או נשנית בלמעלה מ-70% מהחולים. הטיפול כיום נחשב כאחד מהטיפולים האימונותרפיים המתקדמים ביותר, וניתן עדיין במסגרת ניסויים קליניים בארה”ב, בעלות גבוהה מאוד ובמספר מרכזים מצומצם.

לאור הצלחות הקליניות, בשנה האחרונה הוכנס הטיפול באמצעות תאי CAR T למרכז הרפואי שיבא, בהובלת המחלקה להמטואונקולוגיה ילדים ומכון אלה למלבאום למלנומה, תרומת משפחת למלבאום. שיתוף פעולה עם ה-NCI  (מכון הסרטן הלאומי), האמריקאי אפשר למעבדות מכון אלה להעמיד מערכת ייצור קליני לCAR T מתאי דם של חולי לוקמיה. בכך, בית החולים שיבא הוא הראשון בישראל בנוסף לארה”ב, להעמיד מערכת ייצור קליני וטיפול קליני בתאי CAR T בישראל.

בחודש יולי השנה, ילד המטופל במחלקה להמטואונקולוגיה ילדים, ואשר מחלת הלוקמיה שלו חזרה לאחר שתי השתלות מח עצם, היה הראשון לקבל טיפול בתאי CAR T בישראל ובכלל, הראשון שזכה לטיפול כזה שלא בארה”ב. בעקבות הטיפול מחלתו בהפוגה מלאה. זו סנונית ראשונה מוצלחת למרכז האימונותרפיה בסרטן בילדים בבית החולים. בשלב זה ישנו מטופל הנמצא בשלבים ראשוניים של טיפול זה. הצוותים המטפלים מקווים להצלחות רבות נוספות.

פרופ’ שלמה נוי, סמנכ”ל מחקר ופיתוח ומרכז וואהל לרפואה יישומית: “הדגיש כי העובדה שיש לנו בנוסף למצוינות הקלינית יכולות  מדעיות מתקדמות ותשתיות מעבדתיות שהן בחזית המדע והטכנולוגיה, מאפשרת לנו להיות חלוצים ולעמוד בשורה אחת עם מרכזים רפואיים מובילים בעולם. שילוב יכולות אלו מאפשר למערך ההמטו-אונקולוגי בשיבא ליישם גישות חדשניות מצילות חיים כמו טכנולוגיית ה- CAR T.

פרופ’ עמוס תורן, מנהל המערך ההמטואונקולוגי: “אנחנו תמיד עם יד על הדופק מתעדכנים ולוקחים חלק פעיל בפריצות הדרך בתחום על מנת לספק למטופלינו את המענה הנכון ביותר והטוב ביותר הקיים בעולם כולו. כך היה גם עם טיפולי ה CAR T שהם כיום הטיפולים המקדמים ביותר ללוקמיה, שלחנו רופא שלנו, ד”ר אלעד יעקבי, ללמוד ולהשתלם במכון הבריאות האמריקאי, (NIH) ולחזור עם הידע. במקביל עבדנו על הבאת הטכנולוגיה לשיבא ואת התוצאה משביעת הרצון אנו רואים כבר אחרי הטיפול הראשון”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה