Leukemias

זיהום בקורונה בהיריון מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים באמהות ובתינוקות (מתוך CIDRAP)

מחלת קורונה במהלך היריון מלווה בעליה דרמטית בשיעורי תמותה אימהית, קדם-רעלת היריון, לידה מוקדמת וזיהומים, כמו גם סיבוכים חמורים בתינוקות, כך עולה מתוצאות שני מחקרים בנושא.

המחקר הראשון פורסם בכתב העת JAMA Pediatrics וכלל 2,130 נשים הרות בגילאי 18 שנים ומעלה ואת התינוקות שלהם, אשר טופלו ב-43 מרכזים ב-18 מדינות בין מרץ ועד אוקטובר בשנת 2020, כחלק ממחקר INTERCOVID Multinational Cohort Study. לכל אישה שנמצאה חיובית לנגיף הקורונה לפני הלידה, שתי נשים לא-תואמות, אשר לא נדבקו בנגיף גויסו בכל שלב של ההיריון או הלידה.

החוקרים מדווחים כי 706 הנשים עם זיהום בנגיף הקורונה היו בסיכון מוגבר משמעותית, בהשוואה ל-1,424 הביקורות לקדם-רעלת היריון/רעלת היריון (סיכון יחסי של 1.76), לחץ דם גבוה על-רקע היריון (סיכון יחסי של 1.46), זיהומים הדורשים טיפול אנטיביוטי (סיכון יחסי של 3.38), אשפוז ביחידת טיפול נמרץ (סיכון יחסי של 5.04), הפניה לטיפול בדרגה גבוהה יותר (סיכון יחסי של 6.07),  תמותה (סיכון יחסי של 22.3), לידה מוקדמת (סיכון יחסי של             1.59), התוויה רפואית ללידה מוקדמת (סיכון יחסי של 1.97), תחלואה חמורה ביילוד (סיכון יחסי של 2.66) ותמותה ותחלואה פרינטאלית חמורה (סיכון יחסי של 2.14).

בנשים עם אבחנה של COVID-19 עם גורמי סיכון לקדם רעלת היריון בשל עודף-משקל, סוכרת, יתר לחץ דם ומחלות לבביות ונשימתיות כרוניות, תועד סיכון גבוה כמעט פי ארבע להתפתחות קדם רעלת היריון/רעלת היריון.

בהשוואה לנשים שלא חלו בקורונה, באלו שנמצאו חיוביות לנגיף תועד סיכון נמוך יותר ללידה ספונטאנית אך שיעורים גבוהים יותר של ניתוח קיסרי ולידה מוקדמת ומצוקה עוברית (סיכון יחסי של 1.59 ו-1.70, בהתאמה). ההתוויות הנפוצות ללידה מוקדמת בנשים עם אבחנה של זיהום בנגיף הקורונה כללו קדם רעלת היריון/רעלת היריון (24.7%), גודל קטן להיריון (15.5%) ומצוקה עוברית (13.2%).

מבין החולים עם COVID-19, 13% מבין 416 התינוקות גם נמצאו חיוביים לנגיף הקורונה. לא תועד קשר בין הנקה מלאה ובין תוצאה חיובית לנגיף הקורונה בבדיקת היילוד. עם זאת, ניתוח קיסרי לווה בסיכון מוגבר לזיהום ביילוד (סיכון יחסי של 2.15).

מבין הנשים עם אבחנה של זיהום בנגיף הקורונה, 1.6% הלכו לעולמן ארבע נשים מתו עקב קדם רעלת היריון חמורה, שלושה עקב כשל נשימתי עם צורך בהנשמה מלאכותית וחולה אחת הלכה לעולמה עקב תסחיף ריאתי. בחמש נשים תועדה החמרה בכשל נשימתי לפני הלידה, שתיים מהן יולדו בניתוח קיסרי והלכו לעולמן לאחר מכן, שתיים פיתחו שיעול, קוצר נשימה וחום בתוך שבוע מלידה תקינה והלכו לעולמן.

ממצאי המחקר מעידים כי נגיף הקורונה בהיריון מלווה בעליה משמעותית ועקבית בתחלואה ותמותה אימהית ובסיכון לסיבוכים ביילודים.

במחקר השני, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open נבחן הקשר בין גורמים קליניים וסוציו-דמוגרפיים ובין תוצאה חיובית לנגיף הקורונה ב-255 תינוקות ו-250 נשים שאובחנו עם נגיף הקורונה ב-11 בתי חולים במסצ’וסטס וילדו בין תחילת מרץ ועד סוף יולי.

מבין 225 התינוקות שנבדקו לנגיף, 2.2% היו חיוביים לנגיף. הממצאים הצביעו על קשר בין זיהום ביילוד ובין לידה מוקדמת עקב החמרה בתחלואה אימהית.

בנשים מרקע סוציאלי נמוך יותר, כפי שהוגדר לפי כתובת המגורים, תועד סיכון מוגבר לתוצאה חיובית בבדיקת התינוק לנגיף הקורונה (יחס סיכויים של 4.95), לאחר תקנון לתסמיני הזיהום באם, אופן הלידה וחלוקת החדר.

החוקרים מסבירים כי לנשים מרקע סוציאלי נמוך גישה מוגבלת יותר לטיפול רפואי, הן מועדות להטיה ואפליה וכן מצויות תחת דחק כרוני, כל אלו עלולים להפחית את התגובה של מערכת החיסון כנגד נגיפים.

מבין121 התינוקות עם נתוני מעקב לאחר 30 ימים מהשחרור מבית החולים, 28 הגיעו לביקורים לא-שגרתיים, 7 נבדקו לנגיף ואחד נמצא חיובי. גיל ההיריון הממוצע בלידה עמד על 37.9 שבועות היריון, 24.3% מהתינוקות נולדו במשקל לידה נמוך או נולדו בשלב מוקדם.

ממצאי המחקר מעידים כי תינוקות שנחשפו לפני הלידה לנגיף הקורונה עשויים לסבול מסיבוכים רפואיים הן באופן ישיר (שיעור גבוה יותר של תוצאות חיוביות לנגיף בתינוקות לאימהות מרקע סוציאלי נמוך) והן באופן עקיף (לאור שיעור גבוה יותר של לידה מוקדמת).

לידיעה ב-CIDRAP


הערת מערכת:

אתם מוזמנים לדיווח קודם השבוע שהראה כי לחיסון בנשים בהריון יעילות ובטיחות גבוהים, מה שמחזק את ההמלצה לחיסון של נשים הרות. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם סרטן צוואר רחם בדרגת סיכון נמוכה שיעורי ההישרדות בטווח הארוך דומים עם כריתת רחם פשוטה, כריתת רחם רדיקאלית מותאמת או כריתת רחם רדיקאלית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כריתת רחם רדיקאלית עם הסרת קשריות לימפה אגניות הינה […]

  • הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    בקרב ילדים לאימהות עם יתר לחץ דם, סוכרת, או השמנת-יתר תועדו מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים ב-4.88% ו-1.90%, בהתאמה, בהשוואה לאלו שתועדו בילדים לאימהות ללא הפרעות אלו, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית מעקב השפעות סביבתיות על תוצאות בריאות הילד והעריכו שלושה גורמי […]

  • שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי תינוקות עם שחפת מולדת ברחבי אירופה מצויים בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, בהשוואה לאלו עם שחפת לאחר הלידה, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי זיהו החוקרים תינוקות עם שחפת פרינטאלית מ-104 מרכזים רפואיים באירופה. הם כללו […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    בנשים עם ריבוי מי שפיר תועד סיכון מוגבר לדימום לאחר-לידה, כאשר גורמי סיכון בלתי-תלויים כללו לידה לאחר ניתוח קיסרי ומאקרוזומיה של העובר, בעוד שמתן פרופילקטי של Oxytocin זוהה כגורם המפחית את הסיכון לסיבוך זה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לזהות גורמי סיכון לדימום לאחר-לידה […]

  • התועלת של טיפול מוקדם בפלזמה ממחלימים בחולים עם COVID-19

    התועלת של טיפול מוקדם בפלזמה ממחלימים בחולים עם COVID-19

    מתן טיפול בפלזמה ממחלימים בתוך שבוע מהופעת תסמיני קורונה נסבל היטב, הפחית את שיעור האשפוזים והסיכון לתמותה בחולים מדוכאי חיסון עם COVID-19, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eBioMedicine. המחקר האקראי נערך ברחבי גרמניה, צרפת והולנד בין אפריל 2022 ועד נובמבר 2023 במטרה לבחון את הבטיחות והיעילות של טיטר גבוה של פלזמה ממחלימי קורונה […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך