Menopause

הסידן האמורפי – מרפא לכל חולי. האם אכן כך? / מאמר אורח מאת פרופ’ צופיה איש-שלום

פרופ’ צופיה איש-שלום, מומחית לרפואה פנימית, אנדוקירינולוגיה וסוכרת, סיו”ר העמותה הישראלית לאוסטיאופורוזיס ומחלות עצם.

מזה מספר שנים מתבצע שיווק יעיל של הסידן האמורפי היקר לציבור הרחב, שרוכש תכשיר זה בעידוד נטורופטים, רוקחים, ואפילו רופאים, שמושפעים מפרסומים על יעילותו. התכשיר נלקח לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בסרטן, לאיחוי שברים, לאיזון רמת הסידן והזרחן בדם בחולים עם PRIMARY HYPOPARATHYROIDISM.

אז מה אנחנו יודעים על הסידן האמורפי?

סידן אמורפי הנו סידן קרבונט, כלומר תכשיר שהרכבו הכימי זהה לתכשיר שמשווק בזול על ידי כל קופות החולים, כתוסף סידן, לאנשים שצריכת הסידן שלהם מתזונה אינה מגיעה לקצובה היומית המומלצת, בעיקר חולי אוסטיאופורוזיס. הוא שונה ממנו בכך שמבנהו אינו גבישי, כלומר סידור מולקולות של סידן קרבונט במרחב שונה, אי לכך מסיסותו יעילה יותר ומתרחשת ברמת חומציות נמוכה יותר.

המחקר היחיד שבוצע עם תכשיר זה בבני אדם ופורסם הנו מחקר ב- 13 נשים פוסטמנופאוזליות בריאות, שבעשר מתוכן הספיגה היחסית של הסידן האמורפי במעי  הייתה יעילה מזו של סידן קרבונט גבישי.

מה זה אומר? שניתן לצרוך מינון נמוך יותר של סידן אמורפי דרך הפה כדי לספק את ההשלמה לקצובה היומית שלא התקבלה מתזונה. הסידן האמורפי משווק בכדורים של 200 מ”ג לכדור, ואילו סידן קרבונט מספק בד”כ ב- 600 מ”ג סידן בכדור, גם אם נניח שהספיגה של הסידן האמורפי היא של 100% מהכדור הנבלע, מדובר ב- 200 מ”ג בלבד.

האם מומלץ לספוג כמות גדולה של סידן במעי? אין כל הוכחה שפורסמה בספרות הרפואית, שצריכת מספר כדורים ביום של הסידן האמורפי מועילה לטיפול באוסטיאופורוזיס, סרטן, איחוי שברים ועוד.  ראיתי מספר חולים שפתחו היפרקלציאוריה תוך העמסות של מספר כדורי סידן אמורפי לאורך היממה, ללא כל תועלת בריאותית נוספת, תוך הגברת סיכון להופעת אבנים בדרכי השתן ופגיעה בתפקוד כלייתי.

האם הסידן האמורפי יעיל בטיפול באוסטיאופורוזיס בבני אדם? הדבר מעולם לא נבדק. כידוע אוסטיאופורוזיס היא מחלה שמתאפיינת בשברים לאחר חבלה מינימלית או ללא חבלה כלל. תרופות שרשומות לטיפול באוסטיאופורוזיס עברו תהליך ארוך להוכחת יעילותן במניעת שברים באוכלוסיית חולי אוסטיאופורוזיס. מדובר במחקרים ממושכים, כ- 3 שנים לפחות, מבוקרי אינבו, בהם הוכחה הפחתה משמעותית בהיארעות שברים במטופלים לעומת קבוצת ביקורת. כשלב מקדים למחקרים אלה בד”כ מתבצעות עבודות לבדיקת השפעת התכשיר על צפיפות עצם, על מדדי שחלוף עצם בקבוצת טיפול לעומת קבוצת ביקורת.

הסידן מכל סוג שהוא לא הוכח עד כה כמפחית באופן משמעותי היארעות שברים אוסטיאופורוטיים. טיפול בסידן בשילוב עם ויטמין D תועד בעבודות התערבותיות ותצפיתיות כמפחית סיכון שברים אוסטיאופורוטיים ב- 10 – 15%. אין כל עבודה בבני אדם עם סידן אמורפי. כנ”ל אין כל הוכחה ליעילותו בריפוי שברים בבני אדם.

השמיים כבר אינם הגבול: הדבר המטעה ביותר בעיני זה הפרסום האחרון של חברת אמורפיקל, מפי בעליה, ולא על ידי חוקר בתחום, לגבי השפעת הסידן האמורפי על התמיינות האוסטיאובלסטים בתרבית תאים בחלל. עבודה זו, שנעשתה על ידי תלמידת תיכון, לפי דיווח החברה, שכנראה לא קבלה הדרכה על ידי חוקר מנוסה בתחום לגבי אופן בצוע עבודות מסוג זה, נעשתה ללא קבוצת ביקורת במקביל. כלומר ללא מלח סידן אחר שניתן בתנאים דומים בתרבית. החברה פרסמה את ממצאי העבודה, כטיפול למניעת אבוד עצם בטייסי חלל. חשוב לציין שהתמיינות תאים בתרבית שונה לחלוטין מהתמיינות תאים בגוף השלם. לדוגמא גלוקוקרטיקואיד כגון דקסמטזון מאיץ התמיינות אוסטיאובלסטים בתרבית, אך טיפול בדקסמטזון באדם השלם גורם נזק לעצם.

בשורה התחתונה, מדובר בעוד תוסף סידן, שעשוי לסייע להשלמת הקצובה היומית המומלצת של סידן בתזונה. בגלל מחירו הגבוה והיעדר כל יתרון בריאותי מוכח מעבר לאספקת יוני סידן, בבני אדם, אפשר להציע אותו למטופלים שמתקשים לצרוך תכשירים זולים יותר, שזמינים בכל בקופות החולים ובבתי מרקחת, בהתאם לנדרש להשלמת הקצובה היומית, אך הוא אינו מהווה תוסף/תרופה בעל יעילות מוכחת למצבי חולי כל שהם בבני אדם, אי לכך לא מומלץ לצרוך אותו מעבר לכך.

1.DJ Rickard et. al. Induction of Rapid Osteoblast Differentiation in Rat Bone Marrow Stromal Cell Cultures by Dexamethasone and BMP-2. Developmental Biology, 1994, 161, 218-228

2. Brauer A, Pohlemann T, Metzger W. Osteogenic differentiation of immature osteoblasts: Interplay of cell culture media and supplements. Biotech Histochem. 2016;91(3):161-9 .

 

למאמר זה התפרסם באתר מאמר תגובה מאת ד”ר יגאל בלום, סגן נשיא למחקר ופיתוח של חברת אמורפיקל   

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילר לפרוליה ואקסג'יבה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילר לפרוליה ואקסג'יבה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור תכשיר ביוסימילר ראשון ל-Denosumab במינון 60 מ”ג (פרוליה) או 120 מ”ג (אקסג’יבה). התכשיר הביוסימילר, Denosumab-bddz (או Wyost/Jubbonti) קיבל מעמד של טיפול בר-החלפה, המאפשר לרוקחים להחליף את תכשיר הביוסימילר בתכשיר המקורי ללא צורך בשינוי המרשם הרפואי. הטיפול ב- Denosumab-bddzבמינון המופחת, המשווק תחת השם Jubbonti, אושר […]

  • אובדן צפיפות עצם מהיר בגברים מבוגרים עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    אובדן צפיפות עצם מהיר בגברים מבוגרים עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה אובדן צפיפות עצם מהיר יותר בגברים מבוגרים עם אבחנה של סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת מסוג 2 מלווה באובדן עצם מהיר יותר בנשים, אך אין עדויות רבות אודות אובדן עצם בגברים או באלו עם טרום-סוכרת. […]

  • טיפול ב-Denosumab מלווה בסיכון מופחת לסוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול ב-Denosumab מלווה בסיכון מופחת לסוכרת (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי המשך טיפול ב-Denosumab (פרוליה) מלווה בסיכון נמוך יותר להתפתחות סוכרת במבוגרים עם אוסטיאופורוזיס מעל גיל 65 שנים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי Denosumab, תכשיר המשמש לטיפול באוסטיאופורוזיס, עשוי לשפר את האיזון הגליקמי, אך אין עדויות קליניות רבות אודות השפעות הטיפול על […]

  • צפיפות עצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני (Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol)

    צפיפות עצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני (Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol)

    מתוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת European Journal of Obstetrics, Gynecology, and Reproductive Biology עולה כי תכולת צפיפות המינרלים של העצם ירודה בנשים עם כשל שחלתי ראשוני באמה ובצוואר ירך, אך אינה שונה משמעותית באתרים אחרים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מנופאוזה מוקדמת הינה סיבוך משמעותי של כשל שחלתי ראשוני ועשויה להשפיע משמעותית […]

  • הערכת הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית על-פי סוג הטיפול התרופתי (Int J Rheum Dis)

    הערכת הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית על-פי סוג הטיפול התרופתי (Int J Rheum Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Rheumatic Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), מהן עולה כי לגישת הטיפול כנגד מחלת המפרקים השפעה על הסיכון לאוסטיאופורוזיס ושברים אוסטיאופורוטיים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת מפרקים שגרונית הינה גורם סיכון משמעותי לאוסטיאופורוזיס ושברים אוסטיאופורוטיים. מטרתם כעת הייתה להבין […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הוסיף אזהרה אודות סיכון להיפוקלצמיה עם טיפול בפרוליה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הוסיף אזהרה אודות סיכון להיפוקלצמיה עם טיפול בפרוליה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הוסיף אזהרת קופסא לתווית הטיפול התרופתי ב-Denosumab (פרוליה) כנגד אוסטיאופורוזיס אודות סיכון מוגבר להיפוקלצמיה חמורה בחולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת. המומחים מסבירים כי Denosumab הינו נוגדן חד-שבטי המיועד לטיפול בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס בסיכון מוגבר לשברים לאחר כישלון או אי-סבילות טיפולים אחרים. הטיפול מיועד גם לשיפור […]

  • אוסטאופורוזיס לאחר גיל המעבר (The New England Journal of Medicine)

    אוסטאופורוזיס לאחר גיל המעבר (The New England Journal of Medicine)

    אישה בת 69 מגיעה למרפאה כדי לשוחח על תוצאות בדיקת צפיפות העצם הראשונה שלה. ציוני ה-T שלה הם 2.6- בעמוד השדרה המותני ו-2.3- בירך. היא נפלה תוך כדי הליכה לפני 18 חודשים ושברה את עצם הזרוע השמאלית. הדמיה של עמוד השדרה, המבוצעת כדי לבחון 5 ס"מ של אובדן גובה וקִיפֿוזִיס בינוני של בית החזה, מגלה שני שברים בחוליות. כיצד יש להעריך ולטפל בחולה זו?

  • Denosumab, תרופה לטיפול באוסטאופרוזיס, עלולה להעלות את הסיכון להיפוקלצמיה חמורה בחולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת (JAMA Netw Open)

    Denosumab, תרופה לטיפול באוסטאופרוזיס, עלולה להעלות את הסיכון להיפוקלצמיה חמורה בחולים עם מחלת כליות כרונית מתקדמת (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם לאחרונה ב-Journal of the American Medical Association מתוארת השפעת Denosumab, תרופה המיועדת לטיפול באוסטיאופורוזיס, על חולי דיאליזה עם מחלת כליה כרונית מתקדמת, והסיכון המוגבר להיפוקלצמיה חמורה בהשוואה לשימוש ב-bisphosphonates. ברקע למחקר החוקרים מסבירים כי לחולים התלויים בדיאליזה, במיוחד לחולים מבוגרים, יש שכיחות גבוהה במיוחד של מחלת עצם מטבולית משנית לאי ספיקת כליות. כתוצאה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה