Metabolic Syndrome

כ-64% מהמטופלים בישראל בסטטינים אינם נמצאים ביעד ה-LDL-C או ה-HDL-C או הטריגיליצירידים (DYSIS)

ע”פ תוצאות מחקר ישראלי (כחלק ממחקר בינ”ל)  חדש (ה- Israeli  Dyslipidaemia International Study) אשר דווחו כעת לראשונה לתקשורת לרגל יום המודעות לכולסטרול 2011 עולה כי 31% מהסובלים מרמות כולסטרול LDL גבוהות ומקבלים טיפול תרופתי למחלה ע”י התרופות הנפוצות ממשפחת הסטטינים, לא מגיעים לאיזון ועדיין סובלים מרמותLDL-C  גבוהות מהרמה המומלצת להם. על פי המחקר, בקרב אחוז זהה של מטופלים (31%) נרשמה גם רמה נמוכה מדי של  HDL-C , ואילו בקרב 35% נרשמה רמה גבוהה של טריגליצרדים. מסיכום הנתונים מתברר כי 64% מהנבדקים שהיו תחת טיפול תרופתי לשומני הדם עדיין סובלים מרמה לא תקינה בלפחות אחד מהמדדים (כולסטרול LDL גבוה, טריגלצרידים גבוהים ו/או HDL נמוך).

מחקר ה-Dysis הינו מחקר בינלאומי שמטרתו להעריך את מידת היעילות של טיפול תרופתי בשומני הדם בקרב מטופלים הסובלים מרמות שומני דם גבוהות, רמות המהוות גורם סיכון ללקות במחלות לב או שבץ. בישראל רוכז המחקר על ידי פרופ’ יעקב הנקין מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה בבאר שבע וד”ר דב גביש מהמרכז הרפואי וולפסון (בתמונה). במחקר השתתפו 755 חולים בגילאי 45 ומעלה מכ-70 מרכזים רפואיים בישראל והם טופלו במשך שלושה חודשים לפחות באמצעות תרופות ממשפחת הסטטינים .  מרביתם סבלו גם מסוכרת, עישון, לחץ דם וכד’ המעלים כידוע את הסיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם. כאמור, על פי התוצאות, 31% מכלל המטופלים נגד כולסטרול LDL לא הצליחו להגיע לרמת המטרה המומלצת ואחוז זהה של מטופלים נותרו עם רמותHDL   (“הכולסטרול הטוב”) נמוכות מהרצוי. על פי הנתונים, בקרב 35% מהמטופלים נרשמו גם רמות גבוהות של טריגליצרדים.

לאחרונה פרסמו איגודי הרופאים המלצות טיפוליות עדכניות לטיפול בכולסטרול ובהם ערכי מטרה חדשים על פי רמת הסיכון ללקות במחלת לב. על פי המלצות אלה, יעד ה-LDL-C בחולים בסיכון גבוה (כאלו הסובלים ממחלת לב, סוכרת או לקו בשבץ, או הסובלים מהצטברות של גורמי סיכון מרוביםהוא רמה פחותה מ-70 מג לדצל. לנמצאים בסיכון בינוני (שני גורמי סיכון ויותר) היעד הוא רמת LDL של פחות מ–  130 מ”ג/ד”ל, כאשר רצוי להגיע אף פחות מ– 100 מג לדצל.

בסיכום דבריהם כותבים החוקרים כי התוצאות שהתקבלו במחקר ה-Dysis טובות יותר ממחקרים קודמים שנערכו בישראל באותו נושא, עם זאת, יש עוד מקום לשיפור. לדבריהם, רוב המטופלים שלא עמדו בערכי היעד טופלו במינונים נמוכים של סטטינים, לכן הפתרון עשוי להיות העלאת מינון או שינוי סוג הסטטין והוספה של תרופה נוספת לטיפול בכולסטרול המפחיתה את ספיגת הכולסטרול במעי מתוך גישה של טיפול תרופתי משולב. (ראו האבסטרקט המקורי באנגלית בסיום הכתבה) .

למחקר ה-DYSIS

בהודעה לתקשורת שהועברה ע”י לוגוס תקשורת נמסרו פרטים נוספים אודות יום הכולסטרול:

החברה הישראלית לחקר מניעה וטיפול בטרשת העורקים, האיגוד הקרדיולוגי בישראל, האיגוד הישראלי לרפואה פנימית של ההסתדרות הרפואית בישראל ומשרד הבריאות ציינו זו השנה השניה את יום המודעות הלאומי לנזקי הכולסטרול. במסגרת יום המודעות שנערך ב-14/6 במתחם נחלת בנימין בתל אביב התקיים יום בדיקות, במהלכו הוזמנו העוברים והשבים לעבור בדיקת כולסטרול עם תוצאות מיידיות ולקבל ייעוץ מרופאים מובילים בתחום.

במהלך היום נערך גם מופע פלש מוב (ריקוד מבוים הנראה כריקוד ספונטני של אנשים מהרחוב) בהשתתפות עשרות רקדנים אשר יעבירו מסרים הנוגעים לטיפול בכולסטרול. הריקוד התבצע מספר פעמים במהלך היום לצלילי שיר שהקליטו הרופאים עם אומן ההיפ-הופ סאבלימינל.

כ-1.2 מיליון בני אדם בישראל סובלים מעודף כולסטרול (היפרכולסטרולמיה), אחד מגורמי הסיכון המרכזיים להתפתחות של מחלות לב ושבץ. עם זאת, על פי נתוני איגודי הרופאים, מטופלים נגד המחלה כ-470 אלף בני אדם המהווים שליש מהסובלים בלבד.

לאחרונה פרסמו איגודי הרופאים המלצות טיפוליות עדכניות לטיפול בכולסטרול ובהם ערכי מטרה חדשים מעודכנים על פי רמת הסיכון ללקות במחלת לב. על פי המלצות אלה, חולים בסיכון גבוה (כאלו הסובלים ממחלת לב, סוכרת או לקו בשבץ, או הסובלים מהצטברות של גורמי סיכון מרובים) צריכים להקפיד על רמת כולסטרולרע” (LDL ) פחותה מ-70 מג לדצל. הנמצאים בסיכון בינוני (שני גורמי סיכון ויותר) צריכים להקפיד על רמת LDL של פחות מ– 130, ורצוי פחות מ– 100 מג לדצל.

במידה וקיים סיכון, הטיפול תרופתי הוא אחד המרכיבים החשובים לצד שינוי באורח חיים. התרופות המרכזיות לטיפול במחלה הינן ממשפחת הסטטינים, שיעילותם במניעת תחלואה ותמותה מוכחת. בחולים בסיכון גבוה שלא מצליחים להגיע לאיזון עם סטטינים ניתן לשלב תרופות נוספות, כגון תרופות המעכבות ספיגת כולסטרול מהמעי דוגמת איזיטרול או תרופות המסייעות להעלאת ערכי ה-HDL (“הכולסטרול הטוב”) כגון טרדפטיב וניאספן. טיפול תרופתי משולב מסייע בהגעה לערכי המטרה המומלצים אם כי בניגוד לסטטינים עדיין לא הוכחה יעילותן של תרופות אלו בהקטנת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

“כולנו תקווה שיום הכולסטרול יסייע לנו להעביר את המסר החשוב שבכולסטרול גבוה צריך לטפל ואסור להזניח. חולה בסיכון שאינו מטופל הוא בבחינת פצצה מתקתקת”, מסכמים  יושבי ראש האיגודים.

לפניכם תקציר המחקר הישראלי:

Residual lipoprotein abnormalities in statin-treated patients: Results from the Israeli  Dyslipidaemia International Study (DYSIS)

Dov Gavish1, Rafael Torgovicky2, Raanan Cohen2, Rakefet Bacharach3, Yaakov Henkin4

1  Medicine A Wolfson hospital Affiliated to the sackler medical school Tel Aviv University

2  MSD Israel, Medical department.

3  Clalit Health Services, Hedera

4 Cardiology Department, Soroka University Medical Center & Ben-Gurion University of the Negev, Beer-Sheva

This study was sponsored by MSD Israel.

Abstract

Background:   According to current guideline recommendations, medical treatment is often recommended for patients at risk for cardiovascular disease in order to achieve optimal lipoprotein goals. However, despite statin treatment many patients fail to attain the recommended goals. In the DYSIS Israel study, residual lipid profile abnormalities in patients on stable statin therapy in Israel were assessed as part of an international, multi-center study.

Setting: A prospective cross sectional study with data provided by office based physicians from 3 major HMOs in Israel (Clalit, Maccabi &Leumit).

Methods: Each participating physician was instructed to recruit 10-15 consecutive patients aged 45 or more years, provided they had been on statin therapy for at least three months. Data on demographics, cardiovascular history and cardiovascular risk profile were recorded and compared with the European Society of Cardiology (ESC) risk classification.

Results: In total, 755 patients were recruited from 80 clinics. LDL cholesterol goals were achieved in 69% of the patients. Low HDL cholesterol levels were found in 31% and high triglycerides in 35%. At least one lipoprotein abnormality was present in 64% patients.  There was no significant difference in the average statin potency and/or use of additional lipid-modifying medications between patients who had achieved and those who had not achieved target lipoprotein goals.

Conclusion: Despite treatment with a statin, a substantial proportion of patients at risk for CHD retain residual lipoprotein abnormalities that intensify that risk. These findings highlight the importance of utilizing more potent statin doses as well as combination therapy with additional drugs in high-risk patients that have not achieved optimal lipoprotein control.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה