Metabolic Syndrome

ההשפעה המזיקה של מריחואנה על מבנה המוח בולטת יותר עם שימוש בסם מגיל צעיר (Proc Natl Acad Sci.)

הקשר בין שימוש ארוך-טווח במריחואנה ובין שינוי מבנה המוח תלוי בגיל בעת השימוש הראשון בסם ומשך השימוש, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

המחקר כלל 110 מבוגרים והחוקרים מצאו כי בקרב אלו שהשתמשו במריחואנה לאורך זמן ארוך נפח החומר הלבן היה קטן יותר, לצד עליה בקישוריות התפקודית והמבנית בקורטקס אורביטו-פרונטאלי, אזור במוח האחראי לקבלת החלטות, בהשוואה לאלו שלא השתמשו בסם. מהממצאים עולה עוד כי שימוש סדיר בסם מגיל צעיר מלווה בעליה בקישוריות התפקודית בחומר הלבן, בעוד ששימוש ארוך במריחואנה מלווה בירידה בקישוריות המבנית.

במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את ההשפעות המוחיות של THC (Delta-9-Tetrahydrocannabinol), המרכיב הפעיל בקנאביס, באמצעות שלוש טכניקות הדמיה בתהודה מגנטית.

הם השתמשו בבדיקת MRI של המוח למדידת נפח החומר הלבן ב-48 מבוגרים שהשתמשו במריחואנה (גיל ממוצע של 28.3 שנים) ו-62 ביקורות תואמות שלא השתמשו בסם (גיל ממוצע של 30 שנים) מאלבקרקי, ניו-מקסיקו.

משתמשים בקנאביס דיווחו כי השתמשו בקנאביס לפחות ארבע פעמים בשבוע במהלך ששת החודשים האחרונים. שימוש נוכחי במריחואנה אושר באמצעות בדיקות שתן.

בדיקת Functional MRI בזמן מנוחה שימשה למדידת הקישוריות התפקודית של המוח, ובדיקת DTI (Diffusion Tensor Imaging) שימש להערכת קישוריות מבנית בין אזורים מוחיים דרך מסילות בחומר הלבן. בדיקת FA (Fractional Anisotropy) שימשה כקנה מידה לתיאור עיבודי DTI.

מהתוצאות עולה כי בקרב משתמשים במריחואנה נפח החומר האפור היה קטן משמעותית באזור האורביטו-פרונטאלי המרכזי מימין ובאזור אורביטו-פרונטאלי עליון משמאל, בהשוואה לאלו שלא השתמשו בסם (p<0.01), והקישוריות התפקודית במנוחה הייתה גבוהה יותר בקורטקס האורביטו-פרונטאלי משמאל ומימין ובאזור הטמפוראלי משמאל ומימין.

העליה בקישוריות התפקודית בקרב משתמשים במריחואנה מעידה על מנגנונים מפצים, עם גיוס החומר האפור לפיצוי על השינויים בקורטקס האורביטו-פרונטאלי.בקרב משתמשים בקנאביס תועדה קישוריות מבנית גבוהה יותר בבדיקת FA באזור ה-Forceps Minor, המקשר בין אזורים אורביטו-פרונטאלים. ייתכן כי לקנאביס השפעות שונות על מסילות ספציפות.

חשיפה לראשונה למריחואנה בגיל צעיר יותר לוותה בקישוריות תפקודית גבוהה יותר בקורטקס האורביטו-פרונטאלי.

החוקרים זיהו מגמה לפיה חלה עליה ראשונית ב-FA ו-RD (Radial Diffusivity) באזור ה-Forceps Minor עם התחלת שימוש כבד במריחואנה, אך בהמשך חלה ירידה עם שימוש רגיל וארוך-טווח.

ב-27 משתמשים במריחואנה, שלא השתמשו בסמים אחרים, ניתוח נוסף של הנתונים הדגים מתאם משמעותי בין משך השימוש ובין FA ו-RD באזור Forceps Minor.

לסיום, תואר קשר הפוך ומשמעותי בין נפח החומר האפור בקורטקס האורביטו-פרונטאלי ובין בעיות פסיכולוגיות וסוציאליות באלו שהשתמשו רק במריחואנה. נפחים נמוכים יותר לווה במדדים גבוהה יותר בשאלוני Marijuana Problem Survey.

מהנתונים עולות השפעות דיפרנציאליות של שימוש ראשוני ושימוש כרוני במריחואנה, העשויות להעיד על התהליכים המורכבים במערכת העצבים בעקבות חשיפה למריחאונה.

Proc Natl Acad Sci. Published online November 10, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מפחית סיכון לתמותה וסיבוכים משנית לדלקת לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 2

    בחולים עם סוכרת מסוג 2 תחת טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד סיכון מופחת משמעותית להתפתחות סיבוכים מקומיים או סיסטמיים – גם במידה ופיתחו דלקת לבלב חדה – עם ירידה של למעלה מ-50% בסיכון לתמותה מכל-סיבה בהשוואה לאלו שלא קיבלו טיפול בתרופות אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    חשיבות טיפול מוקדם לאיזון יתר לחץ דם

    בחולים עם יתר לחץ דם לא-מטופל או לא-מאוזן שהחלו טיפול תרופתי מונותרפי לאיזון לחץ דם במהלך החודש הראשון לאחר האבחנה תועד סיכוי גבוה יותר להשגת איזון לחץ דם בתוך שישה חודשים, בהשוואה לאלו שהחלו בטיפול בשלב מאוחר יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Hypertension. למרות שאיזון לחץ הדם נשמר לאורך 30 חודשים, בלמעלה מ-30% […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • טיפול ב-Rifaxmin-Alpha בחולים עם שחמת כבד עשוי להפחית את הפניות לטיפול רפואי ואנצפלופתיה כבדית

    טיפול ב-Rifaxmin-Alpha בחולים עם שחמת כבד עשוי להפחית את הפניות לטיפול רפואי ואנצפלופתיה כבדית

    מנתונים שפורסמו בכתב העת United European Gastroenterology Journal עולה כי מתן Rifaxmin-Alpha למניעה שניונית בחולים עם שחמת כבד ואנצפלופתיה כבדית הובילה לירידה משמעותית בפניה לשירותים רפואיים, כולל הפחתת אשפוזים וביקורים במרפאות חוץ, עם פחות אירועי אנצפלופתיה כבדית וללא שינויים משמעותיים בהוצאות טיפול רפואי. מחקר העוקבה מבוסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות בין מרץ 2010 ועד […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • חשיבות גיל המטופל בתוצאות ארוכות הטווח לאחר ניתוח כריתת כיס מרה

    חשיבות גיל המטופל בתוצאות ארוכות הטווח לאחר ניתוח כריתת כיס מרה

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי השלמת ניתוח כריתת כיס מרה לפני גיל 40 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בטווח הארוך, קשר העשוי לנבוע בחלקו משיעורים גבוהים יותר של צריכת אלכוהול ועישון. החוקרים משבדיה השלימו מחקר עוקבה ארצי להערכת התמותה בטווח הארוך לאחר ניתוח כריתת כיס מרה ב-159,946 מבוגרים (62.2% […]

  • האם ישנה חשיבות למועד נטילת תרופות לאיזון לחץ דם?

    האם ישנה חשיבות למועד נטילת תרופות לאיזון לחץ דם?

    מועד נטילת תרופות לאיזון לחץ הדם במבוגרים עם יתר לחץ דם לא השפיע על הסיכון או התועלת של הטיפול התרופתי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA. לנוכח תוצאות אלו, החוקרים קובעים כי ההחלטה אם ליטול את הטיפול התרופתי בבוקר או בשעות הלילה תתבסס על העדפות המטופלים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שני מחקרים קודמים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך