Neonatology other

חשיבות אבחנה נכונה של המנגיומה ביילודים (מתוך Women’s & Pediatric Dermatology Seminar)

הכלל הראשון הנוגע להמנגיומה ביילודים הוא כי יש להבטיח כי אכן מדובר באבחנה נכונה. לאחר מכן, יש לעקוב מקרוב אחר החולים, להפנות אותם למומחה במידת הצורך ולשקול מתן חסמי ביתא במקרים מסובכים או בסיכון גבוה, כך מסבירים מומחים בתחום.

המומחים מציינים שני מחקרים אחד שפורסם בשנת 2011 ואחר שפורסם בשנת 2020 אשר הדגימו שיעורים גבוהים של סיווג שגוי של מלפורמציות וסקולאריות. המחקר המוקדם מצא כי 21% מהחולים עם נגעים שסווגו באופן שגוי לא קיבלו טיפול הולם.

מהנתונים בספרות עולה כי המנגיומה של היילוד מופיעה ב-5-10% מהתינוקות עד גיל שנה, כאשר ב-20% מהמקרים ישנם נגעים מרובים. נגעים אלו נפוצים פי שלוש בבנות ובפגים, כמו גם במקרים של לידות מרובות, גיל אם מבוגר יותר ומשקל לידה נמוך יותר.

הפתוגנזה של המנגיומה של היילוד אינה ברורה, כאשר יש רמזים למרכיבים גנטיים והיפוקסיה של הרקמה, בין יתר הגורמים האפשריים. סיבוכים אפשריים כוללים התפתחות כיב, זיהום, ובמקרים נדירים דימום ואי-ספיקת לב.

המנגיומות של היילוד בסיכון גבוה כוללות את המקרים עם המאפיינים הבאים:

·       מעורבות נרחבת של הפנים אלו עלולים להיות מצבי חירום רפואי הדורשים הערכה מיידית וטיפול מוקדם.

·       מעורבות סביב העין במקרים אלו יש להפנות את התינוק לרופא עיניים, כאשר גם המנגיומות קטנות עלולות לגרום להפרעה בראייה.

·       תסמונת PHACE (Posterior fossa malformation, Hemangiomas, Arterial anomalies, Coarctation of the aorta and cardiac defects, Eye abnormalities) טיפול ב-Propranolol שימש בבטחה בילדים אלו, אך כל מקרה לגופו. חשוב להשלים הערכה מקיפה של כלי הדם טרם התחלת טיפול בחסמי ביתא. כמו כן, יש דיווחים לאחרונה על סיכון ארוך-טווח לאירוע מוחי בחולים עם תסמונת זו.

·       מעורבות באזור הזקן חשוב לשים לב למעורבות אפשרית של דרכיי האוויר, העשויה לכלול סטרידור ביפאזי. במקרים אלו נדרש טיפול מיידי, לעיתים אף פיום קנה, למניעת תמותה.

·       אתרים מרובים בחולים עם חמש המנגיומות ומעלה תתכן מעורבות של הכבד ונדרשת הערכה כבדית. יש לשקול הערכה זו גם במקרים בהם מספר הנגעים קטן יותר.

·       מעורבות פרינאום/לומבו-סקראלית שליש מהמקרים הללו מלווה הפרעה בעמוד השדרה ויש להפנות לנוירו-כירורג.

ההנחיות הקליניות לטיפול בהמנגיומות של היילוד כוללות מתן Propranolol. במקרים של המנגיומות שטוחות תתכן תועלת לג’ל או תמיסת Timolol Maleate, אך טיפול זה אינו מתאים להמנגיומות עבות.

מתוך Women’s & Pediatric Dermatology Seminar

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    גיל מבוגר ומין זכר מלווים בסיכון מוגבר לאבחנה של מלנומה ראשונית נוספת (JAMA Dermatol)

    לאחר אבחנה ראשונה של מלנומה פולשנית ראשונית, גיל מבוגר ומגדר זכרי הינם גורמי סיכון אפשריים לאבחנה של מלנומה נוספת בשלב מוקדם יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העלייה החדה בהיארעות מלנומה עורית, לצד מספרים גדולים יותר של מלנומות המאובחנות בשלבים מוקדמים יותר ושיפור בטיפול במלנומה […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • תוצאות מאכזבות למשלב Rilzabrutinib עם סטרואידים במינון נמוך לטיפול בפמפיגוס (J Invest Dermatol)

    תוצאות מאכזבות למשלב Rilzabrutinib עם סטרואידים במינון נמוך לטיפול בפמפיגוס (J Invest Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Investigative Dermatology עולה כי מתן Rilzabrutinib בשילוב עם סטרואידים במינון נמוך לא הוביל להפוגה מלאה בחולים עם אבחנה חדשה או הישנות פמפיגוס. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול ארוך-טווח בקורטיקוסטרואידים במינון גבוה בחולים עם פמפיגוס בדרגה בינונית-עד-חמורה כרוך בתופעות לוואי וטיפול ממוקד, דוגמת Rilzabrutinib (מעכב Bruton Tyroskine Kinase), […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד למשך שלושה חודשים לפחות לווה בסיכון מופחת לממאירויות המטולוגיות בילדים, בהשוואה להנקה לפרק זמן קצר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מנגד, לא זוהה קשר בין הנקה ובין הסיכון לגידולים במערכת העצבים המרכזית, גידולים סולידיים או נוירובלסטומה. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה להערכת נתונים אודות 309,473 ילדים (51.3%) בנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה