Neonatology other

יישום מוקדם של שיטת הקנגורו והישרדות תינוקות במשקל לידה נמוך (N Engl J Med) והערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב תינוקות במשקל לידה בין 1.0-1.799 ק”ג, שיעורי התמותה לאחר 28 ימים היו נמוכים יותר משמעותית במקרים בהם הוחלט על יישום מוקדם של שיטת הקנגורו, בהשוואה לטיפול קונבנציונאלי עם יישום שיטת קנגורו לאחר ייצוב התינוק.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שיטת הקנגורו, טיפול ביילוד הכולל מגע עור לעור עם האם או מטפל אחר, הפחיתה את התמותה בתינוקות במשקל לידה נמוך כאשר הטיפול החל לאחר התייצבות התינוק, אך מרבית מקרי התמותה של תינוקות אלו אירעו עוד טרם התייצבות מצב התינוק. אין נתונים אודות הבטיחות והיעילות של יישום שיטת הקנגורו זמן קצר לאחר לידת תינוק במשקל לידה נמוך.

החוקרים השלימו מחקר אקראי ומבוקר שכלל תינוקות במשקל לידה בין 1.0 ועד 1.799 ק”ג מחמישה בתי חולים בגאנה, הודו, ניגריה, טנזניה ומלאווי.  המשתתפים חולקו באקראי לזרוע התערבות (שיטת קנגורו מיידית) או זרוע ביקורת (טיפול קונבנציונאלי עד להתייצבות התינוק וטיפול קנגורו לאחר מכן).

התוצאים העיקריים כללו את שיעורי התמותה במהלך 28 הימים הראשונים לחיים ובמהלך 72 השעות לחיים.

מדגם המחקר כלל 3,211 תינוקות שחולקו באקראי לזרוע ההתערבות (1,609 תינוקות עם האימהות שלהן) או זרוע ביקורת (1,602 תינוקות עם האימהות שלהן).

חציון משך המגע עור לעור ביחידת טיפול נמרץ ביילודים עמד על 16.9 שעות בזרוע ההתערבות ועל 1.5 שעות בזרוע הביקורת.

שיעורי התמותה במהלך 28 הימים הראשונים לחיי התינוק עמדו על 12.0% בזרוע ההתערבות ועל 15.7% בזרוע הביקורת (סיכון יחסי שלתמותה של 0.75, p=0.001); שיעורי התמותה במהלך 72 שעות ראשונות לחיים עמדו על 4.6% לעומת 5.8%, בהתאמה (סיכון יחסי לתמותה של 0.77, p=0.09).

המחקר הופסק מוקדם בהמלצת ועדת המעקב לאור עדויות לפיהן שיעורי התמותה היו נמוכים יותר בתינוקות בהן שיטת הקנגורו הותחלה בשלב מוקדם.

ממצאי המחקר תומכים ביישום מוקדם של שיטת הקנגורו בטיפול בתינוקות במשקל לידה נמוך, עם הוכחה להפחתת שיעורי התמותה במהלך 28 הימים לחייהם.

N Engl J Med 2021; 384:2028-2038

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

מחקר זה מצא כי “קנגורו” מייד לאחר הלידה (בממוצע החל מגיל שעה אחת) מוריד את התמותה ב-28 הימים הראשונים לחיים מאשר ביצוע “קנגורו” בגל מאוחר יותר (ממוצע החל מ-53 שעות) בילודים השוקלים בין 1,000 ל-1,800 גר’. מחקר זה לא הצליח להראות ירידה בתמותה ב-72 השעות הראשונות (לא הגיע לכדי משמעות סטטיסטית). על מנת למנוע מקרה תמותה אחד יש צורך לטפל ב-27 ילודים. אחד האתגרים הקשים יותר ליישום בשיטה זו הוא העובדה שעל האם לשהות בפגייה במשך 24 שעות ליד ילדה. לא ברור מדוע שיטת ה”קנגורו” המוקדם השפיעה כך. ישנם מספר מנגנונים שיתכן ויש להם קשר לכך: הראשון, השהות בקרבה לאם מקרבת את התינוק למיקרוביום של האם, כמו כן מאחר והוא שוהה על האם פחות מטפלים אחרים נוגעים בו וכמו כן השהות עם האם מורידה את תגובת הדחק של האם והילוד.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה