Neuro-Endocrine Tumors

ניתוח להסרת שקדים עשוי להביא להחמרת מצב רפואי בטווח הארוך (JAMA Otolaryngol Head Neck Surg)

בחולים לאחר ניתוחי הסרת שקדים או אדנו אידים לפני גיל תשע שנים תועד סיכון מוגבר למחלות אלרגיות, מחלות זיהומיות ונשימתיות עד גיל 30 שנים, כך עולה מתוצאות מחקר מבוסס-אוכלוסיה, שפורסמו במהלך חודש יוני בכתב העת JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

החוקרים בחנו נתונים ממאגר Danish Birth Registry, הכולל 1,189,061 משתתפים להערכת תוצאות מצב רפואי עד גיל 30 שנים. מדגם המחקר כלל משתתפים שנולדו בין 1979-1999 והיו במעקב עד שנת 2009. בסך הכול, 17,460 משתתפים השלימו ניתוח הסרת אדנואידים, 11,830 עברו ניתוח הסרת שקדים ו-31,377 השלימו ניתוח הסרת שקדים ואדנו אידים. יתר המשתתפים במדגם שימשו כביקורות.

כאשר החוקרים חישבו את הסיכון ארוך הטווח ל-28 מחלות שונות בכל קבוצה, הם מצאו קשר בין ניתוח הסרת שקדים ובין סיכון יחסי גבוה כמעט פי שלוש למחלה בדרכי נשימה עליונות (יחס סיכון של 2.72), בהשוואה לילדים בהם לא בוצע ניתוח להסרת שקדים. ממצאים אלו תורגמו ל-NNT (Number Needed to Treat) של חמישה מטופלים בלבד, כך שיש לבצע חמישה ניתוחי כריתת שקדים לכל מחלה נוספת בדרכי נשימה עליונות בחולים אלו.

באשר לניתוח הסרת אדנואידים, הניתוח לווה בסיכון גבוה יותר מכפליים למחלת ריאות חסימתית כרונית (סיכון יחסי של 2.11) ועליה של כמעט כפליים בסיכון למחלה בדרכי נשימה (סיכון יחסי של 1.99) ודלקת לחמית (סיכון יחסי של 1.75). ממצאים אלו תורגמו למספר נדרש לטיפול של 9 מטופלים למחלה בדרכי נשימה עליונות, 349 מטופלים למחלת ריאות חסימתית כרונית ו-624 לדלקת לחמית.

בחלק מהמחלות, אפילו עליה מתונה בסיכון היחסי לוותה בעליה יחסית גדולה בסיכון האבסולוטי (2-9%) ומספר קטן של חולים הנדרשים לטיפול, בשל שיעורי הימצאות גבוהים של מחלות אלו באוכלוסיה. הסיכון המוגבר למחלות אלו נבע ברובו ממחלות נשימתיות, כולל אסתמה ודלקת ריאות.

יתרה מזאת, כאשר החוקרים בחנו את כל 28 קבוצות המחלה, תועדה עליה קטנה אך משמעותית בסיכון היחסי של 78% מהן. לדוגמא, הסיכון היחסי לדלקת אוזן תיכונה היה גבוה פי 2-5, בעוד שהסיכון לדלקת סינוסים לאחר כריתת שקדים ואדנואידים עלה ב-68%.

עם זאת, הסרה ניתוחית של שקדים ואדנואידים לא לוותה באופן חד-צדדי ב עליה בסיכון לתוצאות רפואיות שליליות. לדוגמא, ניתוח הסרת אדנואידים הפחית את הסיכון היחסי להפרעות שינה בהיקף של 70%. באופן לא-מפתיע, שני הניתוחים הפחיתו משמעותית את הסיכון לדלקת שקדים ודלקת שקדים כרונית בהיקף של כ-50-90%.

JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. Published online June 7, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מתן D-Mannose אינו יעיל לטיפול בזיהומים בדרכי השתן (JAMA Intern Med)

    מתן D-Mannose אינו יעיל לטיפול בזיהומים בדרכי השתן (JAMA Intern Med)

    סוכר טבעי (D-Mannose) המשמש לטיפול בזיהומים חוזרים בדרכי השתן לא הפחית את הסיכון לאירועים חוזרים, ביקורים אמבולטוריים, טיפול אנטיביוטי, או תסמינים, בהשוואה לטיפול דמה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי D-Mannose מומלץ כחלופה טבעית לאנטיביוטיקה ונמכר כתוסף תזונה; מחקרים קודמים להערכת התועלת של D-Mannose בטיפול […]

  • ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    ההשפעות של מאפיינים שונים על התוצאות ארוכת הטווח של טיפול בהידרוקורטיזון זמן קצר לאחר הלידה בפגים מונשמים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood: Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים מהולנד ובלגיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים שנולדו לפני שבוע 27 להיריון, טיפול סיסטמי בהידרוקורטיזון עשוי להביא לשיפור סיכויי ההישרדות או ליקוי נוירו-התפתחותי. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    בדידות בילדות מנבאת פסיכוזה? (EPA)

    תפיסה של בדידות במהלך הילדות שהוערכה באופן סובייקטיבי ורטרוספקטיבי על ידי מטופלים קשורה לסיכון מוגבר ביותר מפי שניים לאירוע ראשון של פסיכוזה, כך עולה ממחקר שהוצג בקונגרס האיגוד הפסיכיאטרי האירופי

  • עליה בסיכון לזיהומי עצם, מפרק ורקמה רכה לאחר בקטרמיה של סטאפילוקוק בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatology)

    עליה בסיכון לזיהומי עצם, מפרק ורקמה רכה לאחר בקטרמיה של סטאפילוקוק בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Rheumatology עולה כי לאחר בקטרמיה של Staphylococcus aureus, בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) סיכון גבוה כמעט כפליים לזיהומי עצם, מפרק ורקמה רכה, עם סיכון דומה לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בקטרמיה של Staphylococcus aureus מלווה בפרוגנוזה רעה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית; עם זאת, אין מחקרים עם […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T בילדים עם לופוס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר מחקר ראשון להערכת טיפול CAR-T (או Chimeric Antigen Receptor T-cell) בילדים עם אבחנה של SLE (או Systemic Lupus Erythematosus). מחקר REACT-01 (או Reversing Autoimmunity through Cell Therapy) יהיה בהובלת מומחים מסיאטל וצפוי להתחיל בקיץ הקרוב. התקווה היא כי הטיפול יאפשר להגדיל את מספר החולים הצעירים עם […]

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה