Nutritional/Metabolic

האם מזון אורגני מגן מפני ממאירות ? היכנסו לדיון מתוך פורום התזונה של emedhealth club בניהול ד”ר סיגל אילת אדר

אנו מביאים כאן לפניכם דיון שהתקיים בשבוע האחרון בפורום התזונה וזאת בעקבות שאלה של מבקר הנוגעת למחקר שדווח עליו באתר.  

מבקר: נדמה לישזה המחקר הראשוןשמראה שלצריכת מזון אורגני יש איזו תועלת בריאותית. השאלה כמובן אם הקשר הזה שנמצא ע”י החוקרים הוא סיבתי או נסיבתי… כלומר מאוד יכול להיות שאנשים שצורכים מזון אורגני נוטים גם לא לעשן, לעשות פעילות גופנית וכד’ וזו בעצם הסיבה לסיכון הנמוך יותר לממאירות…. השאלה היא אם יש איזה בסיס ביולוגי/מדעי ליכולת של מזון אורגני להגן מפני ממאירות ?

להלן תשובתה של ד”ר סיגל אילת, מנהלת הפורום:

גם לדעתי זה המחקר הראשון בנושא שמראה קשר ישר. יותר מזון אורגני יותר בריאות. היה פעם מחקר אחד שבו לא נמצא קשר. אבל אנסה לעשות חיפוש יותר מעמיק… ולעדכן.

ובכן, ניסיתי להיכנס לעומק הספרות:

ראשית האם מזון שמצהירים עליו אורגני באמת לא מכיל חומרי ריסוס?

J Environ Sci Health B. 2007 Sep-Oct;42(7):835-41.

בבדיקות מאטליה של דגימות מזון אורגני, סה”כ רוב הדגימות עמדו בדרישות התקן אבל החוקרים מציינים שלא ברור אם “אורגני” משמעו גם “בטוח” וזה עוד לפני שמדברים על היבטים בריאותיים.

בסקירה שפורסמה ב- 2017 מעלים הסוקרים מספר היבטים מעניינים של מזון אורגני:

Environ Health. 2017 Oct 27;16(1):111. doi: 10.1186/s12940-017-0315-4.

נמצא הבדל בהרכב מזונות אורגניים ומזונות מרוססים. המזון האורגני הכיל יותר רכיבים פנוליים (הנחשבים נוגדי חימצון), היה בהם פחות קדמיום, במוצרי חלב ובשר אורגניים הייתה יותר חומצת שומן אומגה 3, אבל לא הוכח שלכל אלה יש משמעות תזונתית.

מזון אורגני יכול להוריד סיכון של מחלות אלרגיות ועודף משקל, אבל אין לכך הוכחות חותכות, בעיקר מכיוון שאנשים שאוכלים מזון אורגני בדרך כלל חיים גם חיים בריאים יותר. במחקרי חיות הראו גדילה והתפתחות שונות בין חיות שקבלו מזון אורגני לכאלה שלא אבל לא מציינים אם היה להבדל הזה משמעות קלינית.

באותו מחקר שהוזכר בתגובתי הקודמת, מ-2012 בו ניסו לסכם את המידע ממחקרים קליניים, לא נמצאה השפעה על ביו-מרקרים קשורים לבריאות ולא על מצב תזונתי באנשים שאכלו מזון אורגני מול אנשים שאכלו רגיל.

נכון לזמן פירסום הסקירה, 385 חומרי ריסוס מאושרים ב- EU, ומתוכם 26 מאושרים גם לחקלאות האורגנית.

במחקרים אפידמיולוגיים דווח על קשרים בין שאריות חומרי ריסוס מסוימים בשתן והתפתחות קוגניטיבית בילדים, אבל זאת בהשוואה להימצאות פחות שאריות כאלה, ולא בהשוואה לאנשים שאכלו מזון אורגני. יחד עם זאת מציינים המחברים, שהנתונים הקיימים לא מצדיקים המלצה על הפחתת אכילת ירקות ופירות.

המרכיב המדאיג יותר במזון לא אורגני, לדברי הסוקרים, הוא האנטיביוטיקה שניתנת לבעלי החיים. הדאגה העיקרית היא שחשיפה כזו שלנו לאנטיביוטיקה, עלולה לפתח זנים עמידים. אינני מודעת לחוקים הקיימים בארץ, אבל באיחוד האירופי מותר לתת לחיות אנטיביוטיקה גם בגידול אורגני, אבל עם הגבלה במספר הפעמים במהלך חיי החיה.

החוקרים מסכמים שניתן לעשות שינויים בגידולים על מנת להפוך אותם לבטוחים, גם בלי לגדל אותם באופן אורגני. כמו למשל הגבלת חומרי הריסוס והגבלת מתן אנטיביוטיקה לחיות.

עד כאן תשובת ד”ר אילת.

אם ברצונכם להמשיך הדיון בנושא זה – הקליקו כאן

להעלאת נושאים נוספים לדיון או לעיון בסוגיות ודיונים שעלו בפורום – הקליקו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה