חדשות

צריכת אלכוהול מתונה עשויה להגן מפני מחלת כליות (J Ren Nutr)

21/01/2020

 

מנתונים חדשים מחקר ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) עולה כי בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות מתונה תועד סיכון מופחת להתפתחות מחלת כליות כרונית, בהשוואה לאלו שלא שתו אלכוהול מעולם, עם הגנה גדולה יותר עם הגדלת צריכת אלכוהול עד 20 משקאות בשבוע.

 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול מתונה נקשרה בעבר עם סיכון מופחת למחלת לב כלילית ואוטם שריר הלב, להם גורמי סיכון משותפים ופתופיזיולוגיה דומה למחלת כליות כרונית. עם זאת, אין עדויות עקביות באשר לקשר בין צריכת אלכוהול ומחלת כליות כרונית.

 

כעת השלימו החוקרים ניתוח פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 12,692 משתתפים בגילאי 45-64 שנים ממחקר ARIC. על-בסיס שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים בביקור הראשון (1987-1989) הם סווגו לשש קטגוריות לפי צריכת אלכוהול: אלו שלא שתו מעולם, אלו ששתו אלכוהול בעבר, עד משקה אלכוהולי אחד בשבוע, 2-7 משקאות אלכוהוליים בשבוע, 8-14 משקאות אלכוהוליים בשבוע, או 15 משקאות אלכוהוליים בשבוע ומעלה.  היארעות מחלת כליות כרונית הוגדרה בנוכחות קצב פינוי גלומרולארי משוער קטן מ-60 מ"ל/דקה, בשילוב עם ירידה של לפחות 25% בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער, תמותה או אשפוז על-רקע מחלת כליות, או מחלת כליות בשלב סופני.

 

במהלך חציון מעקב של 24 שנים תועדו 3,664 מקרים חדשים של מחלת כליות כרונית. בקרב אלו ששתו אלכוהול בהווה תועדה שכיחות גבוהה יותר של גברים, לבנים ורמת הכנסה והשכלה גבוהה יותר.

 

לאחר תקנון לצריכת אנרגיה כוללת, מין, גיל, הכנסה, רמת השכלה, ביטוח רפואי, עישון ופעילות גופנית, החוקרים לא זיהו קשר משמעותי בין צריכת אלכוהול בעבר ובין הסיכון להיארעות מחלת כליות כרונית. בקרב אלו ששתו אלכוהול נרשמה ירידה משמעותית בסיכון, בהשוואה לאלו שלא שתו אלכוהול מעולם: ירידה של 12% בסיכון למחלת כליות כרונית עם צריכת עד משקה אלכוהולי אחד בשבוע, ירידה של 20% בסיכון בקרב אלו ששתו 2-7 משקאות בשבוע, ירידה של 29% עם צריכת 8-14 משקאות בשבוע וירידה של 23% בסיכון למחלת כליות כרונית עם צריכה של לפחות 15 משקאות אלכוהול בשבוע.

 

החוקרים וכותבים כי צריכת אלכוהול בכמות קטנה או מתונה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות מחלת כליות כרונית. לאור זאת, צריכת אלכוהול מתונה ככל הנראה אינה משפיעה לרעה על הכליות.

 

J Ren Nutr. 2020;30:22-30

 

לידיעה במדסקייפ

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני