ממצאים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine מעידים כי אין הבדלים משמעותיים בין דיאטות דלות-שומנים, בהשוואה לדיאטות דלות-פחמימות, בסיכון לתמותה, אך הכללת מוצרי מזון בריאים בכל דיאטה נקשרה עם סיכון מופחת לתמותה, בהשוואה לדיאטות עתירות בפחמימות ושומנים לא-בריאים.
במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין דיאטות דלות-פחמימות ודיאטות דלות-שומנים עם תמותה מכל-סיבה ותמותה מסיבות ספציפיות בקרב מבוגרים בארצות הברית. הם השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי, ארש התבסס על נתוני סקרי ה-NHANES לשנים 1999-2014 אודות 37,233 מבוגרים בגילאי 20 שנים ומעלה.
במהלך מעקב של 297,768 שנות-אדם תועדו 4,866 מקרי תמותה מכל-סיבה. מהנתונים עלה כי לא היה קשר בין המדדים הכוללים של דיאטות דלות-פחמימות ודיאטות דלות-שומנים עם הסיכון לתמותה מכל-סיבה.
מניתוח נתונים עלה כי חלה עליה של 7% (יחס סיכויים של 1.07, רווח בר-סמך 95% של 1.02-1.11, p=0.01)) בתמותה מכל-סיבה עם כל עליה של 20 אחוזים במדדי דיאטה דלת-פחמימות עם מרכיבים לא-בריאים, בהשוואה לירידה של 9% (יחס סיכויים של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.87-0.95, p<0.001) בסיכון לתמותה עם דיאטה דלת-פחמימות עם מרכיבים בריאים.
עליה של 20 אחוזים במדדי דיאטה דלת-שומנים עם מרכיבים לא-בריאים לוותה בעליה של 6% (יחס סיכויים של 1.06, רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.12, p=0.04) בסיכון לתמותה מכל-סיבה, בעוד שדיאטה דלת-שומנים עם מרכיבים בריאים לוותה בירידה של 11%(יחס סיכויים של 0.89, רווח בר-סמך 95% של 0.85-0.93, p<0.001) בסיכון הנ”ל.
החוקרים מסכמים וכותבים כי במחקר הנוכחי, מדדי דיאטה דלת-פחמימות או דיאטה דלת-שומנים לא נקשרו עם הסיכון לתמותה מכל-סיבה. דיאטה שכללה מרכיבי מזון לא-בריאים נקשרה עם סיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה, בעוד שדיאטות שהתבססו על מרכיבי מזון בריאים לוו בסיכון מופחת לתמותה.
JAMA Intern Med. Published online January 21, 2020
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!