חדשות

צריכה גבוהה של עגבניות משומרות ומבושלות עשויה להפחית את הסיכון לסרטן ערמונית (Cancer Causes and Control)

14/09/2020

התקציר באדיבות האגודה למלחמה בסרטן

 

ידוע ממחקרים קודמים על קשר בין צריכה מרובה של מוצרי עגבניות (המכילים ליקופן, מולקולה מסיסת שומן בעלת פעילות מעכבת חמצון) ובין הפחתת הסיכון לחלות בסרטן בכלל ובסרטן הערמונית בפרט. במחקר תצפיתני שנערך בין השנים 2002 ל-2007, חוקרים מארה"ב ונורבגיה בחנו את הרגלי התזונה של 27,934 גברים בריאים מארה"ב וקנדה בגיל 30 ומעלה, כדי לבדוק אם יש קשר בין צריכת מוצרי עגבניות מסוימים, לסיכון להתפתחות סרטן ערמונית.

 

המשיבים מילאו מדי שנתיים שאלונים וסיפקו מידע בריאותי וסוציו-דמוגרפי, וכן מידע על הרגלי צריכת מוצרי עגבניות שונים (טריות, משומרות, מבושלות ועוד). נתוני התחלואה בסרטן ערמונית אומתו מול רישומי סרטן בארה"ב וקנדה ותיקיהם הרפואיים של הגברים. בתקופת מעקב של 7.9 שנים אובחנו 1,226 מקרי סרטן ערמונית, מתוכם 355 עם מחלה אגרסיבית.

 

החוקרים ניתחו ושקללו את הנתונים על כמות צריכת עגבניות טריות, משומרות ומבושלות. נמצא כי צריכת עגבניות משומרות ומבושלות בתדירות שבועית גבוהה (6-5 פעמים בשבוע, בכמות השווה ל-3-2.5 כוסות) לעומת אי צריכתן, הייתה קשורה באופן מובהק סטטיסטית לסיכון נמוך ב-28% לחלות בסרטן הערמונית. לא נמצא קשר בעל מובהקות סטטיסטית לגבי הסיכון לפתח מחלה אגרסיבית, או בין צריכת מוצרי עגבניות אחרים, כגון עגבניות טריות, לסיכון לפתח סרטן ערמונית באופן כללי.

 

לסיכום, ממצאי המחקר מדגימים כי צריכת עגבניות משומרות ומבושלות בתדירות גבוהה ובכמות רבה,  קשורה בירידה מובהקת סטטיסטית בסיכון לחלות בסרטן ערמונית. הסבר אפשרי לממצאי המחקר, על פי החוקרים, הוא שליקופן - הידוע כמפחית סיכון לסרטן בכלל ולסרטן הערמונית בפרט – קיים בכמות גבוהה בעגבניות משומרות ומבושלות בשל תהליך החימום שהן עוברות, וכי פעולת החימום מקלה על הפרדת הליקופן מחלבונים אחרים ועל העברתו למערכת הדם.

 

המחקר פורסם בכתב העת Cancer Causes and Control ב-25.2.2020.

קישור לתקציר המאמר

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2020 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני