Nutritional/Metabolic

טיפול ממוקד בגלי קול עשוי להביא לשיפור תסמינים מוטוריים בחולי פרקינסון (N Engl J Med)

טיפול בגלי קול ממוקדים להמיספרה אחת של המוח הוביל לשיפור תפקוד מוטורי בצד הנגדי של הגוף בקרב חולים עם מחלת פרקינסון, אך לווה בשכיחות גבוהה של אירועים חריגים וממושכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול בגלי קול ממוקדים הינה גישת טיפול מבוססת-דימות ליצירת נגע תרפואיטי במבנים עמוקים במוח, כולל הגרעין הסב-תלמי.

במחקר נכללו חולים עם מחלת פרקינסון עם סימנים מוטוריים שלא נשלטו תחת טיפול תרופתי, או אשר לא התאימו לניתוח גירוי מוחי עמוק. כל המשתתפים הציגו מעורבות אסימטרית בולטת. המשתתפים במחקר חולקו באקראי ביחס 2:1 לטיפול ממוקד בגלי קול בצד הנגדי לצד התסמינים המוטוריים או לפרוצדורת דמה.

תוצא היעילות העיקרי היה ההבדל ין הקבוצות בשינוי מתחילת המחקר עד לאחר 4 חודשים במרכיב המוטורי של מדד MDS-UPDRS (Movement Disorder Society Unified Parkinson’s Disease Rating Scale) לצד הפגוע יותר של הגוף (טווח של 0-44, כאשר מדדים גבוהים יותר מעידים על פרקינסוניזם בדרגה חמורה יותר) כאשר לא היו תחת טיפול תרופתי. תוצא הבטיחות העיקרי היה סיבוכים על-רקע הפרוצדורה לאחר 4 חודשים.

מדגם המחקר כלל 40 חולים, מהם 27 חולקו לקבוצת התערבות ו-13 לקבוצת ביקורת. מדד MDS-UPDRS III הממוצע בצד הפגוע יותר ירד מ-19.9 בתחילת המחקר ל-9.9 לאחר 4 חודשים בקבוצת ההתערבות (הבדל מממוצע ריבועים פחותים של 9.8 נקודות) ומ-18.7 ל-17.1 בקבוצת הביקורת (הבדל ממוצע ריבועים פחותים של 1.7 נקודות) (p<0.001).

אירועים חריגים בקבוצת ההתערבות כללו דיסקינזיה בזמן שלא נטלו טיפול תרופתי ב-6 חולים ודיסקינזיה תחת טיפול תרופתי ב-6 חולים, אשר נותרה לאחר 4 חודשים ב-3 חולים ובחולה אחד, בהתאמה; חולשה בצד המטופל ב-5 חולים, אשר נותרה ב-2 חולים לאחר 4 חודשים; הפרעות דיבור ב-15 חולים, אשר נותרו ב-3 חולים לאחר 4 חודשים; חולשת פנים ב-3 חולים, אשר נותרה בחולה אחד לאחר 4 חודשים; והפרעות שיווי משקל ב-13 חולים, אשר נותרו ב-2 חולים לאחר 4 חודשים.

עוד מדווחים החוקרים כי ב-6 חולים בקבוצת הטיפול הפעיל חלק מהחסרים הללו תועדו לאחר 12 חודשים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול בגלי רדיו הממוקד לאזור סב-תלמי בהמיספרה אחת הוביל לשיפור מאפיינים מוטוריים של מחלת פרקינסון בחולים נבחרים עם סימנים אסימטריים. האירועים החריגים כללו הפרעות דיבור ושיווי משקל, חולשה בצד המטופל ודיסקינזיה.

N Engl J Med 2020; 383:2501-2513

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה