Obesity

עדויות נוספות תומכות ביתרונות דיאטה ים-תיכונית כנגד מחלת כבד שומני (מתוך Medscape)

בעדכון ההמלצות הקליניות מטעם ה-American Gastroenterological Association מציגים המומחים עדויות משכנעות ליתרונות של הפחתת משקל בחולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול וממליצים על דיאטה ים תיכונית, הפחתת צריכת שומן רווי והגבלת או הפסקת צריכת מוצרים המכילים פרוקטוז מעובד.

המומחים מסבירים כי מהעדויות עולה כי הפחתת משקל גוף בשיעור של מעל 5% עשויה להפחית סטיאטוזיס כבדי, ירידה של מעל 7% במשקל הגוף מובילה לנסיגה של NASH (Nonalcoholic Steatohepatitis) וירידה של מעל 10% עשויה להביא לנסיגה או התייצבות פיברוזיס.

מאחר וחולים רבים שואלים איזו דיאטה מומלצת עבורם, המומחים כותבים כי חולים עם מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול צריכים להקפיד על דיאטה ים תיכונית, לצמצם צריכת שומן רווי (בעיקר בשר אדום ומעובד), להגביל או להימנע כליל מצריכת פרוקטוז מעובד.

עדויות רבות בספרות תומכות בהמלצה זו, אך מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי שינוי דיאטה ים-תיכונית כך שתהיה עשירה עוד יותר בפוליפנולים ירוקים ספציפיים עשויה להביא לתועלת רבה עוד יותר במטופלים בסיכון מוגבר.

במאמר שפורסם לאחרונה, חוקרים כללו 294 משתתפים עם השמנה בטנית/דיסליפידמיה, אשר סווגו לשלוש קבוצות: הנחיות לתזונה בריאה, דיאטה ים-תיכונית סטנדרטית, או דיאטה ים-תיכונית ירוקה.

שתי קבוצות דיאטה ים-תיכונית כללו הגבלה קלורית והמלצה על צריכה יומית של 28 גרם אגוזי מלך (עם 440 מ”ג/יום של פוליפנולים). עם זאת, באלו שהקפידו על דיאטה ים תיכונית ירוקה ניתנה עוד תוספת של 3-4 כוסות ביום של תה ירוק ו-100 גרם/יום של מנקאי בצורת קוביות קפואות שהומרו לשייק ירוק כתחליף לארוחת ערב. אחוז השינוי בתכולת שומן תוך-כבדי נקבע על-סמך בדיקת Proton Magnetic Resonance Spectroscopy.

לאחר 18 חודשים, שיעורי הימצאות מחלת כבד שומני שאינה על-רקע צריכת אלכוהול ירדו ל-54.8% בקרב משתתפים בזרוע הנחיות לתזונה בריאה, 47.9% באלו תחת דיאטה ים-תיכונית סטנדרטית ול-31.5% באלו תחת דיאטה ים-תיכונית ירוקה. בשתי קבוצות המשתתפים שהקפידו על דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה מתונה במשקל הגוף ורמות גבוהות יותר משמעותית של פוליפנולים בפלזמה, בהשוואה לזרוע שכללה הנחיות לתזונה בריאה. עם זאת, בזרוע דיאטה ים-תיכונית ירוקה תועדה ירידה יחסית גדולה יותר משמעותית בתכולת שומן תוך-כבדי (38.9%-), בהשוואה לדיאטה ים-תיכונית סטנדרטית (19.6%-) או עם הנחיות לתזונה בריאה (12.2%-).

החוקרים קבעו כי קיים קשר מובהק סטטיסטית בין היקף הירידה בתכולת שומן תוך-כבדי ובין הגדלת צריכת מנקאי ואגוזי מלך, הפחתת צריכת בשר אדום/מעובד, שיפור רמות חומצה פולית בדם וסמני שומנים/אדיפוקינים ושינויים בהרכב מיקרוביום וחיידקים ספציפיים.

ייתכן כי המנגנונים בהם פוליפנולים מפחיתים סטיאטוזיס ומונעים נזק כבדי כוללים הפחתת יצירת שומן דה-נובו, הגברת חמצון חומצות שומן והפחתת עקה חמצונית.

נתונים נוספים תמכו בהשפעה החיובית של דיאטה ים-תיכונית ירוקה על הבריאות הקרדיו-מטבולית. למרות שבשתי זרועות דיאטה ים תיכונית תועדה ירידה דומה במשקל הגוף (6.2- ק”ג עם דיאטה ים תיכונית ירוקה ו-5.4- ק”ג עם דיאטה ים תיכונית סטנדרטית), דיאטה ים תיכונית ירוקה לוותה בירידה גדולה יותר בהיקף מותניים (8.6- ס”מ לעומת 6.8- ס”מ, בהתאמה). בתוך שישה חודשים, דיאטה ים תיכונית ירוקה גם הובילה לירידה גדולה יותר בריכוז LDL, לחץ דם דיאסטולי ותנגודת לאינסולין.

המומחים כותבים כי הממצאים בספרות תומכים בתועלת של דיאטה ים תיכונית בשילוב עם חלבונים/פוליפנולים ירוקים מן הצומח להפחתת תכולת שומן תוך-כבדי והפחתת שיעורי מחלת כבד שומני שאינו על-רקע צריכת אלכוהול.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה