Obesity

ניתוח בריאטרי עשוי להפחית את הדרישה לאינסולין בחולי סוכרת מסוג 1 עם השמנה (מתוך כנס ה-ASMBS)

ניתוח בריאטרי אמנם אינו מוביל לשיפור סוכרת מסוג 1 באופן ישיר, אך ההתערבות עשויה להשפיע באופן עקיף על-ידי שיפור הרגישות לאינסולין והפחתת הדרישה הכוללת לאינסולין בחולים עם סוכרת מסוג 1 והשמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Society for Metabolic and Bariatric Surgery.

המטרה של ניתוח בריאטרי בחולים עם סוכרת מסוג 1 היא לשפר את הרגישות לאינסולין החיצוני הניתן להם. חלק מהמומחים תומכים בניתוח שרוול קיבה כפרוצדורת הבחירה בחולים עם סוכרת מסוג 1 או אלו עם סוכרת מסוג 2 עם חסר אינסולין, אלא אם ישנה התווית-נגד אבסולוטית להתערבות עקב סיכון מוגבר לחמצת סוכרתית בחולים אלו.

מדגם המחקר כלל 38 חולים עם סוכרת מסוג 1 (גיל ממוצע של 41 שנים, 87% נשים) שעברו את הניתוח הבריאטרי במהלך 2002-2019. מבין אלו, 33 חולים עברו ניתוח מעקף קיבה ו-5 חולים היו לאחר ניתוח שרוול קיבה. ההחלטה על מעקף קיבה נבעה מההעדפה במרכז הרפואי בו נערך המחקר לניתוח מעקף קיבה.

שנתיים לאחר הניתוח הבריאטרי, הדרישה היומית לאינסולין ירדה בממוצע מ-118 יחידות/יום לפני הניתוח ל-60 יחידות/יום לאחר הניתוח. מעבר לירידה המובהקת סטטיסטית בדרישה היומית לאינסולין, החוקרים מצאו כי שיעור החולים שנדרשו ליותר מתרופה אחת לטיפול בהיפרגליקמיה ירד מ-66% לפני הניתוח ל-52% לאחר שנתיים, אך ההבדל הנ”ל לא היה מובהק סטטיסטית.

ממצאי המחקר תומכים בניתוח בריאטרי בחולים עם סוכרת מסוג 1 והשמנה, כולל חולים עם סוכרת כפולה, דהיינו, אלו שאינם מייצרים אינסולין באופן אנדוגני וגם פיתחו עמידות להשפעות של אינסולין חיצוני ולכן בעלי מאפיינים של סוכרת מסוג 1 ושל סוכרת מסוג 2.

מתוך כנס ה-ASMBS

לידיעה במדסקייפ

ד”ר עמית עקירוב הוא מומחה ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת בבית חולים בלינסון. ליצירת קשר ומידע נוסף: www.amitakirov.com

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך