PTSD

טיפול באור בהיר לשיפור השינה בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (מתוך הכנס השנתי ה-24 של Associated Professional Sleep Societies)

טיפול באור בהיר מסייע בהקלה על הפרעות השינה בחיילים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית (PTDS: Posttraumatic Stress Disorder), כך עולה מממצאים מוקדמים שהוצגו בכנס השנתי ה-24 של Associated Professional Sleep Societies LLC.

לדברי החוקרים, מחקרים קודמים הוכיחו כי אור בהיר עשוי לשמש ככלי יעיל לטיפול בדיכאון, חרדה, הפרעות שינה ותפקוד קוגניטיבי תסמינים נפוצים בחולים עם תסמונת דחק בתר-חבלתית.

מדגם המחקר כלל 16 יוצאי צבא, עם תסמונת PTSD בעקבות מלחמה, שחולקו באקראי לארבעה שבועות טיפול באור בהיר (10,000 Iux ביום למשך 30 דקות) או פלסבו (עם גנראטור לא-פעיל).

בתחילת המחקר ומיד לאחר השלמת המחקר, החוקרים העריכו את איכות השינה בעזרת PSQI-PTSD (Pittsburgh Sleep Quality Index with addendum for PTSD), הכולל שבעה מרכיבים המתמקדים בתדירות הפרעות ליליות שדווחו ע”י חולים עם PTSD (סיוטים הקשורים לטראומה, זיכרונות חודרניים ליליים, חלומות מטרידים שאינם קשורים לטראומה, ביעותי לילה, התקפי חרדה ליליים והתנהגויות מוטוריות מורכבות אחרות).

בקבוצת החולים שטופלו באור בהיר, ממוצע מדד PSQI-PTSD ירד מ-5.9 בתחילת המחקר ל-2.6 לאחר הטיפול (בסולם של 7 נקודות), בעוד שבקבוצת הפלסבו למעשה חלה עלייה במדד זה (מ-2.8 ל-3.2,  p=0.03).

החוקרים כותבים כי במחקרי הפיילוט שערכו, הפרעות שינה בקרב יוצאי צבא עם תסמונת דחק בתר-חבלתית על רקע אירועי מלחמה היו עמידים יחסית. לפיכך, הממצא המפתיע והמעודד ביותר מהמחקר הוא הירידה הגדולה יותר במדדי PSQI-PTSD בעקבות טיפול באור בהיר, בהשוואה לקבוצת הפלסבו.

החוקרים זיהו השפעה מתונה של הטיפול על מדד Clinician-Administered PTSD Scale ובסולם BDI (Beck Depression Inventory).

לטיפול תרופתי כנגד PTSD חסרונות רבים (תופעות לוואי שליליות, אינטראקציה בין תרופתית, סיכון לשימוש לרעה וכדומה), וייתכן כי לחלק מיוצא הצבא טיפולים לא-פרמקולוגיים אינם זמינים דיו בשל מחסור ברופאים מיומנים, האופי של חלק מתוכניות הטיפול, או גורמים אחרים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי טיפול אור בהיר נראה כאפשרות טובה בחולים אלו.

מתוך הכנס השנתי ה-24 של Associated Professional Sleep Societies

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה