PTSD

הבטיחות והיעילות של טיפולים לתסמונת דחק בתר-חבלתית בנוכחות פסיכוזה (JAMA Psychiatry)

מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש ינואר בכתב העת JAMA Psychiatry, עולה כי טיפולים המשמשים לעיתים קרובות לטיפול בתסמונת דחק בתר-חבלתית (PTSD או Posttraumatic Stress Disorder) הם יעילים ובטוחים בחולים עם שילוב של תסמונת דחק בתר-חבלתית ופסיכוזה.

לדברי החוקרים, למיטב ידיעתם, עד כה היעילות של טיפולים ל-PTSD בפסיכוזה לא נבחנה במחקר אקראי ומבוקר. פסיכוזה מהווה לרוב גורם השולל את השתתפות החולים במרבית המחקרים להערכת תסמונת דחק בתר-חבלתית. מטרתם כעת הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של חשיפה ממושכת (Prolonged Exposure) ו-EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) בחולים עם הפרעות פסיכוטיות ותסמונת דחק בתר-חבלתית נלווית.

מדובר במחקר אקראי עם שלוש קבוצות (155 חולים), כולל טיפולי PE, EMDR ורשימת המתנה מ-13 מרכזים לבריאות הנפש לטיפול בחולים עם הפרעה פסיכוטית במהלך חיים ותסמונת דחק בתר-חבלתית כרונית בהווה. החוקרים השלימו הערכה בתחילת המחקר, לאחר טיפול ושוב לאחר שישה חודשים.

המשתתפים חולקו באקראי לטיפול בן שמונה שבועות במפגשים בני 90 דקות של טיפולי PE (53 חולים), EMDR (55 חולים) או רשימת המתנה (47 חולים). התוצאים העיקריים כללו את חומרת תסמיני PTSD לפי הערכת הרופא, אבחנת PTSD והפוגה מלאה (לפי מדד Clinician-Administered PTSD Scale). דיווח עצמי על תסמיני PTSD ותפקוד קוגניטיבי לאחר דחק הוגדרו כתוצאים משניים.

מהתוצאות עולה כי במשתתפים בקבוצת טיפול PE או EMDR נרשמה ירידה גדולה יותר בתסמיני PTSD, בהשוואה לאלו ברשימת ההמתנה. גדלי ההשפעה בין הקבוצות עמדו על 0.78 עם PE ועל 0.65 עם EMDR. בקרב המשתתפים בקבוצת טיפול בחשיפה ממושכת (56.6%; יחס סיכויים של 3.41) או EMDR (60%, יחס סיכויים של 3.92) תועד סיכוי גבוה יותר להסרת האבחנה במהלך הטיפול, בהשוואה לחולים ברשימת ההמתנה (27.7%). במשתתפים שלקחו חלק בחשיפה ממושכת (28.3%, יחס סיכויים של 5.79), אך לא EMDR (16.4%, יחס סיכויים של 2.87, P=0.10) תועד סיכוי גבוה יותר של הפוגה מלאה בהשוואה לאלו ברשימת ההמתנה (6.4%).

השפעות הטיפול נשמרו במעקב לאחר שישה חודשים עם טיפול PE ו-EMDR. תוצאות דומות התקבלו עם תוצאים משניים. לא תוארו הבדלים בשיעור אירועים חריגים חמורים. לא תוארו הבדלים בין PE ו-EMDR באף אחד מהתוצאים ולא תוארו הבדלים בשיעור הפרישה של משתתפים מהמחקר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי פרוטוקולי PE ו-EMDR סטנדרטיים הם יעילים, בטוחים ואפשריים בחולים עם PTSD והפרעה פסיכוטית חמורה, כולל תסמינים פעילים. לאור זאת, אין הצדקה לאי-הכללה גורפת של חולים עם פסיכוזה במחקרים להערכת טיפולים מבוססי-ראיות לתסמונת דחק בתר חבלתית.

JAMA Psychiatry. Published online January 21, 2015

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה