Pulm. Hypertension

הערכת דוקטוס ארטריוזוס פתוח בפגים באמצעות מכשירי ניטור סטנדרטיים ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (European Journal of Pediatrics) והערות עורך ניאונטולוגיה , ד”ר ברזילי

פג

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מכשירים סטנדרטיים לניטור לחץ הדם וקצב הלב ביחידות טיפול נמרץ ביילודים עשויים לסייע בהערכה של קוטר ותפקוד דוקטוס ארטריוזוס פתוח (Patent Ductus Arteriosus).

ניטור דוקטוס ארטריוזוס פתוח בפגים מבוצע כעת לסירוגין באמצעות בדיקת אקו-לב הדורשת ניסיון רב. מטרת מחקר הפיילוט הנוכחי הייתה לבחון אם ניתן להעריך את סטאטוס דוקטוס ארטריוזוס פתוח באמצעות ניטור סטנדרטי ביחידות טיפול נמרץ ביילודים. נתוני דפוסי גלי לחץ דם ואק”ג נאספו מתינוקות שנולדו בשלב מוקדם מאוד באמצעות מדי מעקב סטנדרטיים אחר יילודים.

החוקרים פיתחו תוכנה על-בסיס MATLAB להערכת צורת גלי אק”ג ולחץ דם ואת הקשר בין אלו במונחים של מהירות זמן הדופק (Pulse Transit Time) ומהירות גל דופק (Pulse Wave Velocity). מרווחי הזמן משיא לחץ דם סיסטולי לשפל דיאסטולי ומשפל דיאסטולי לשיא לחץ דם סיסטולי חושבו גם כן.  כל המדדים תוקננו לקצב הלב.

בדיקות אק”ג, ניטור פולשני של לחץ הדם באבי העורקים ובדיקת אקו-לב בוצעו ב-14 פגים שנולדו לפני שבוע 29 להיריון בשלושת הימים הראשונים לאחר הלידה.

900 (480-1310) גר’, גיל ההיריון הממוצע עמד על 26.6 (24.0-28.7) שבועות, קוטר דוקטוס ארטריוזוס פתוח עמד על 1.6 (0.8-3.6) מ”מ ולחץ הדם הממוצע עמד על 32 (16-40) מ”מ כספית.

החוקרים זיהו קורלציה חיובית משמעותית בין קוטר דוקטוס ארטריוזוס פתוח ובין מרווח PTT מתוקן לקצב הלב (p=0.007) וכן למרווחי הזמן משיא לחץ דם סיסטולי לשפל דיאסטולי ומשפל דיאסטולי לשיא לחץ דם סיסטולי, המתוקנים לקצב הלב (p=0.012 ו-p=0.005, בהתאמה). לא תועד קשר בין קוטר דוקטוס ארטריוזוס פתוח ובין לחץ דופק.

החוקרים מסכמים וכותבים כי הקשר בין מדדי לחץ דם ואק”ג וכן צורת גלי לחץ דם מהווים מדדים אפשריים הקשורים עם קוטר דוקטוס ארטריוזוס פתוח. ממצאי המחקר הפיילוט מציעים כי גישה זו עשויה לספק סמנים לניטור רציף של קוטר דוקטוס ארטריוזוס פתוח ותפקודו.

European Journal of Pediatrics, 2021

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

במחקר פיילוט זה נמצא שניתן להעריך תפקוד PDA באמצעות ניטור רציף ולא דווקא בביצוע אקו לב מידי פעם. ניטור רציף זה מתווצף לניטור רציף של הדופק, קצב הלב, נשימות, סטורציה, ל”ד, רוויון החמצן במח וניטור רציף של הפעילות החשמלית במח. יתכן וניטור זה ישפר את הטיפול בפגים הקטנים באופן שנוכל לאבחן PDA משמעותי המודינמית ואף את השפעת טיפולים שונים על ה-PDA.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה