Renal Failure

הערכת תפקוד כלייתי לאחר-ניתוח מנבאת את הסיכון למחלת כליות סופנית בתורמי כליה (JAMA Surgery)

הערכת קצב פינוי גלומרולארי (estimated Glomerular Filtration Rate) שישה חודשים לאחר תרומת כליה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת כליות סופנית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery.

החוקרים השלימו ניתוח משני ממאגר שכלל את כל תרומות הכליה מן החי בארצות הברית בין 1999-2018 וניתחו את הקשר בין קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בתורמים, שישה חודשים לאחר תרומת הכליה, ובין הסיכון למחלת כליות בשלב סופני.

מדגם המחקר כלל 71,648 תורמי כליה (גיל ממוצע בעת תרומה של 42 שנים, 38% גברים, 47% היו קרובי משפחה מדרגה ראשונה של המקבלים). חציון קצב פינוי גלומרולארי משוער טרם התרומה עמד על 98 מ”ל/דקה ולאחר שישה חודשים עמד על 63 מ”ל/דקה.

החוקרים לא זיהו קשר בין התפקוד הכלייתי לפני תרומת כליה ובין מחלת כליות סופנית לאחר התרומה וקשר זה היה מתווך במלואו ע”י קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער 6 חודשים לאחר תרומת הכליה. עם זאת, זוהה קשר בין קצב הפינוי הגלומרולארי המשוער ובין מחלת כליות סופנית. ההיארעות המצטברת של מחלת כליות סופנית 15 שנים לאחר תרומת כליה נעה בין 11.7 ל-10,000 תורמים עם קצב פינוי גלומרולארי משוער 6 חודשים לאחר התרומה של מעל 70 מ”ל/דקה ועד 33.1 מקרים ל-10,000 תורמים עם קצב פינוי גלומרולארי משוער של עד 50 מ”ל/דקה.

לאחר תקנון לגיל, גזע, מין, מדד מסת גוף וקשר ביולוגי, כל ירידה של 10 מ”ל/דקה בקצב הפינוי הגלומרולארי שישה חודשים לאחר התרומה לוותה בעליה של 28% בסיכון למחלת כליות סופנית.

בסיכומו של דבר, על-בסיס הנתונים הללו, החוקרים קבעו כי קצב הפינוי הגלומרולארי שישה חודשים לאחר תרומת כליה הינו סמן טוב של קצב הפינוי הגלומרולארי לאחר התרומה.

JAMA Surgery, online January 22, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה