Retinopathy

קריטריוני סקירה ל-ROP בקרב פגים (Archives of Disease in Childhood) והערת עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברזילי

במאמר שפורסם בכתב העת Archives of Disease in Childhood. Fetal and Neonatal Edition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש להערכת קריטריוני הסקירה הנוכחיים לרטינופתיה של פגות מהם עולה כי בקרב פגים שנולדו לאחר 30 שבועות היריון הסיכון לרטינופתיה הדורשת טיפול היה נמוך מאוד בהעדר גורמי סיכון נוספים ולא נדרש כל טיפול לפני גיל מתוקן של 32 שבועות.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את קריטריוני הסקירה הנוכחיים לרטינופתיה של פגות ע”י הערכת היארעות רטינופתיה הדורשת טיפול בתינוקות שנולדו לאחר לפחות 30 שבועות היריון או בגיל לאחר מחזור אחרון של פחות מ-32 שבועות.  לצורך זאת, הם ערכו חיפוש בשלושה מאגרי נתונים בגרמניה, כולל German Quality Assurance Procedure in Neonatology (שנים 2011-2017; 52,461 תינוקות השלימו בדיקות סקר לרטינופתיה של פגות, 1,505 תינוקות קיבלו טיפול לרטינופתיה), German Retina.net ROP Registry (שנים 2011-2018; 281 תינוקות קיבלו טיפול לרטינופתיה של פגות) ותכנית הסקירה של שני בתי חולים אוניברסיטאיים בגרמניה (שנים 2012-2016; 837 תינוקות השלימו בדיקות סקר לרטינופתיה של פגות).

מהנתונים עולה כי תינוקות שנולדו לאחר לפחות 30 שבועות היריון היוו 33.1-38.5% מהאוכלוסיה שהשלימה בדיקות סקר, אך רק 1.40-1.42% מהמקרים נדרשו לטיפול לרטינופתיה של פגות. במדגם שכלל 281 תינוקות שקיבלו טיפול לרטינופתיה של פגות, כל 4 התינוקות שנולדו לאחר 30 שבועות היריון נשאו גורמי סיכון נוספים לרטינופתיה, כולל טיפול ממושך בחמצן ו/או מחלות רקע משמעותיות. חמישה תינוקות (1.8%) קיבלו טיפול בגיל מתוקן של 32 שבועות ולא תועדו מקרי טיפול בשלב מוקדם יותר.

החוקרים מאמינים כי לממצאי המחקר חשיבות רבה בכל הנוגע לקריטריוני הסקירה הנוכחיים לזיהוי מקרים של רטינופתיה של פגות

Archives of Disease in Childhood. Fetal and Neonatal Edition 2020 September 28

הערות עורך ניאונטולוגיה, ד”ר ברנרד ברזילי:

בדיקת הסקר ל-ROP אינה נעימה ומלווה בחוסר נוחות ובתופעות לוואי לפג הנבדק. לכן ישנה חשיבות מרובה לערוך אותה רק לפגים שבסיכון לפתח ROP משמעותית. ממצאי מחקר זה מדגישים את הממצאים של מחקרים שנערכו ברחבי העולם בנוגע ל-”ROP החדש” שכנראה אנו סוקרים בין היתר פגים שאין להם כמעט סיכוי לפתח ROP. לכן, עולה דרישה לטייב את קריטריוני הסקירה על מנת שלא לחשוף את הפגים הרכים לבדיקה שלא לצורך.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה