SARS & Coronavirus

המלצות תזונתיות לחולי סוכרת בתקופת מגפת הקורונה (המועצה הלאומית לסוכרת)

מתכבדים להציג כאן כאן שני ניירות עמדה מטעם המועצה הלאומית לסוכרת העוסקים בתזונה בחולים סוכרתיים בימי הקורונה .

הראשון עוסק בשמירה על איזון הסוכר בימי חירום, והשני במטופלים שחלו בקורונה ושוחררו

המלצות תזונתיות לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם בימי חרום

ההתמודדות עם הטיפול התזונתי בסוכרת בעת הזו יכולה להיות מאתגרת. אכילה מרובה או לא סדירה, לפעמים כאמצעי הרגעה לחרדה, עלולה להשפיע לרעה על איזון הסוכרת ולגרום לעלייה במשקל, וכך גם ההפחתה במידת הפעילות הגופנית.

שהייה בבידוד למשך תקופה ארוכה אינה מאפשרת קניית מזון באופן עצמאי, או רכישת תרופות חיוניות, על כן חשוב לדאוג שתהיה לך כמות מספיקה של מזון ותרופות חיוניות לטווח הקרוב.

להלן ההמלצות לניהול הטיפול התזונתי בסוכרת בימי חרום:

1.כדאי לאכול בהתאם לתפריט האישי שקיבלת מהדיאטנית. התפריט מותאם לך, לסוג הטיפול בסוכרת ולצרכים התזונתיים האישיים שלך.

2.חשוב לשמור על משקל גוף בריא ולהימנע מעליה או מירידה קיצוניות במשקל. אכילה מסודרת וקבועה במשך היום תתרום ליצירת שגרה ותמנע אכילת יתר.

3.אם שמת לב שחלו שינויים בתאבון שלך, כדאי לבדוק אם הוא נובע מחרדה, שעמום או כל רגש אחר. אם זה כך, האוכל הוא לא המענה. כדאי להתייעץ עם הצוות המטפל במרפאה שלך או באתר של האגודה הישראלית לסוכרת. או בקו החם מביח אסף הרופא (שמיר)

4.חשוב לדאוג למגוון מזון בריא שיהיה זמין בבית: ירקות ופירות, קטניות, דגנים מלאים, שמנים מהצומח, שקדים ואגוזים, ומקורות דלי שומן של חלבונים כמו מוצרי חלב, ביצה, דגים, עוף והודו.

במקרה שיש צורך בבידוד, ניתן להיעזר בקניות און-ליין ובמשלוחים וכן  בחברים ובני משפחה.

5.זאת הזדמנות לשפר את מיומנות הבישול שלך ולהכין יותר אוכל בבית.

6.חשוב לשים לב לחלוקה מתאימה של פחמימות בכל ארוחה בהתאם לטיפול התרופתי או האינסולין, בעיקר אלה המטופלים באינסולין ואמריל /נונורם. )כדי למנוע מצבי קיצון של רמות סוכר גבוהות (היפרגליקמיה) או נמוכות מהרצוי (היפוגליקמיה).

כדאי לרענן את הידע לגבי מזונות עשירים בפחמימות, מה נחשב כמנת תחליף של פחמימות, וכיצד להעריך את כמות הפחמימות הנאכלת בארוחות ניתן להיעזר בכף או בכוס מדידה או על ידי שקילת המזון.

7.כדאי להכיר את סוגי הממתיקים, טבעיים ומלאכותיים, ולהתייחס גם לאכילה של  מוצרי דיאט או מוצרים ללא סוכר. חלק מהמוצרים האלה מכילים פחמימות וגורמים לעלייה ברמות הסוכר בדם, לעיתים באופן דומה למזון “רגיל”.

8.מומלץ להפחית את הצריכה של מוצרי מזון מעובדים, שלרב עתירים בסוכר, מלח (נתרן) ושומן רווי. הסימון התזונתי החדש, הכולל מדבקות אדומות וירוקות בחזית האריזה, יכול לעזור לך לעשות בחירות בריאות יותר במהלך הקנייה.

9.מומלץ להקפיד על שתייה מספקת של נוזלים, גם אם נמצאים בבית ולא חשים תחושת צמא.

טיפול בהיפוגליקמיה רמות סוכר נמוכות מ  70 מ”ג/ד”ל

          במקרה שרמת הסוכר יורדת לערך נמוך מ- 70 מ”ג/ד”ל, יש לאכול או לשתות מזון המכיל 15 גרם סוכר פשוט, כמו שתייה מתוקה.

          יש למדוד את רמות הסוכר לאחר 15 דקות. במידה ורמות הסוכר עדיין נמוכות מ- 70 מ”ג/ד”ל יש לחזור על הפעולה, לאכול או לשתות 15 גרם סוכר פשוט.

          לאחר שרמת הסוכר עולה לערך תקין, יש לאכול ארוחה קלה המכילה פחמימות, כדי למנוע חזרה של היפוגליקמיה..

          חשוב שמזון המכיל סוכר, המיועדים לטיפול בהיפוגליקמיה, יהיה נגיש ובהישג יד למקרה הצורך.

חשוב לזכור! שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית, יומית  בהתאמה לטיפול התרופתי ולפי המלצות הצוות המטפל תעזור לך לשמור על איזון הסוכרת גם בזמנים מאתגרים.

ימים בריאים ובטוחים

גילה פיימן, המועצה הלאומית לסוכרת

ד”ר מיכל גילאון קרן, המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת, מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל

עדינה בכר, יו”ר עמותת עתיד


המלצות תזונתיות למטופלים לשמירה על איזון רמות הסוכר בדם בימי חרום

למטופלים חולים בקורונה ומטופלים ששוחררו מאשפוז בגלל הקורונה

לתזונה נכונה ואיזון סוכרת מיטבי תרומה גדולה בתהליך ההתאוששות מהקורונה והאשפוז .השרות הדיאטטי   בכל קופות החולים ומרפאות הסוכרת נגיש ומאורגן לאפשר  טיפול  ומעקב תזונתי מרחוק.

להלן ההמלצות לניהול הטיפול התזונתי בסוכרת לאחר האשפוז:

1.      כדאי לאכול בהתאם לתפריט האישי שקיבלת מהדיאטנית לפני שחלית בווירוס הקורונה התפריט מותאם לך, לסוג הטיפול בסוכרת ולצרכים התזונתיים האישיים שלך.

2.      חשוב לשמור על משקל גוף בריא ולהימנע מעליה או מירידה קיצוניות במשקל. אכילה מסודרת וקבועה במשך היום תתרום ליצירת שגרה ותמנע אכילת לא מותאמת.

3.      התפריט המומלץ הוא תפריט מאוזן המכיל את כל אבות המזון : חלבונים פחמימות ושומנים מן הצומח..

4.      . חשוב לדאוג למגוון מזון בריא שיהיה זמין בבית: ירקות (טריים וקפואים) ופירות, קטניות, דגנים מלאים, שמנים מהצומח, שקדים ואגוזים, ומקורות דלי שומן של חלבונים כמו מוצרי חלב, ביצה, דגים, עוף והודו.

5.      במקרה שיש צורך בבידוד, ניתן להיעזר בקניות און-ליין ובמשלוחים וכן  בחברים ובני משפחה.

6.      . חשוב לשמור על היגיינת המזון : באחסון ובהכנתו .

7.      אם הנך סובל מכאבי בטן , שלשולים, בחילות , פגיעה בתחושת טעם וריח ,ירידה במשקל או כל תסמין אחר במערכת העיכול  מומלץ לאכול אוכל מבושל ולא מטוגן עם מרקם רק דל בסיבים וללא תיבול חריף ,תזונה מהסוג הזה עשויה להקל על התסמינים ואי הנוחות. עד לחלוף התסמינים.

8.      חשוב להקפיד על שתייה מרובה למניעת התייבשות גם אם אינך חש בצמא, יש אנשים שהשתייה דרך קש קלה יותר עבורם או מציצת קוביות קרח מספק נוזלים ומקל על בחילה.

9.      אם אתה מטופל באינסולין או בתרופות שמשחררות אינסולין מהלבלב כמו נונורם או אמריל, ואינך מסוגל לאכול בצורה סדירה חשוב להתייעץ עם הרופא או הדיאטנית להתאמת המינון והתזונה המתאימה כדי למנוע הפוגלקמיה.

10. חשוב לשים לב לחלוקה מתאימה של פחמימות בכל ארוחה בהתאם לטיפול התרופתי או האינסולין, כדי למנוע מצבי קיצון של רמות סוכר גבוהות (היפרגליקמיה) או נמוכות מהרצוי (היפוגליקמיה).
כדאי לרענן את הידע לגבי מזונות עשירים בפחמימות, מה נחשב כמנת תחליף של פחמימות, וכיצד להעריך את כמות הפחמימות הנאכלת בארוחות ניתן להיעזר בכף או בכוס מדידה או על ידי שקילת המזון.

11. אם בידך בדיקות מעבדה במכתב השחרור שים לב לתוצאת בדיקת  ויטמין B12 . ויטמין D אם הם נמוכים יש לבקש מהרופא תיפול תרופתי, אם הבדיקה אינה מופיעה בבדיקות המעבדה שבמכתב השחרור כדאי לבקש מהרופא בדיקות דם להערכת החוסר וטיפול בהתאם.

12. יציאה לאוויר הצח וחשיפה לשמש למספר דק כל יום עשויה לשפר את הספיגה של ויטמין D הקפידו לפתוח חלונות ותריסים בשעות האור. מזונות המכילים ויטמין B12   מוצרי :בשר לסוגיו,  חלב ביצים כדאי לשלבם בתפריט היומי.

טיפול בהיפוגליקמיה רמות סוכר נמוכות מ- 70 מ”ג/ד”ל

ü      במקרה שרמת הסוכר יורדת לערך נמוך מ- 70 מ”ג/ד”ל, יש לאכול או לשתות מזון המכיל 15 גרם סוכר פשוט, כמו שתייה מתוקה.

ü      יש למדוד את רמות הסוכר לאחר 15 דקות. במידה ורמות הסוכר עדיין נמוכות מ- 70 מ”ג/ד”ל יש לחזור על הפעולה, לאכול או לשתות 15 גרם סוכר פשוט.

ü      לאחר שרמת הסוכר עולה לערך תקין, יש לאכול ארוחה קלה המכילה פחמימות, כדי למנוע חזרה של היפוגליקמיה..

ü      חשוב שמזון המכיל סוכר, המיועדים לטיפול בהיפוגליקמיה, יהיה נגיש ובהישג יד למקרה הצורך.

חשוב לזכור! שמירה על תזונה נכונה ופעילות גופנית, בהתאמה לטיפול התרופתי ולפי המלצות הצוות המטפל תעזור לך לשמור על איזון הסוכרת ולהחיש את החלמתך. גם בזמנים מאתגרים.

כתיבה:

גילה פיימן, המועצה הלאומית לסוכרת

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • מהו המדד הטוב ביותר להערכת תנגודת לאינסולין בילדים עם השמנה?

    מהו המדד הטוב ביותר להערכת תנגודת לאינסולין בילדים עם השמנה?

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Endocrine Disorders מדווחים חוקרים מטורקיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד HOMA-IR (או Homeostasis Model Assessment Insulin Resistance), QUICKI (או Quantitative Insulin-Sensitivity Check Index) ויחס גלוקוז/אינסולין בצום מנבאים טוב יותר עמידות לאינסולין מאשר מדד TyG (או Triglyceride Glucose Index) בילדים עם עודף-משקל או השמנת-יתר. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לבחון […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך