SARS & Coronavirus

קורונה: אפשר וצריך להימנע מהסגר ! /מאמר דיעה מאת ד”ר ענת וידר-פיינסוד

(*) ד”ר ענת וידר-פיינסוד עובדת ביחידה למחלות זיהומיות, בית חולים “שיבא”, תה”ש

אני כותבת בדקה ה- 90 ואלי כבר בזמן פציעות אבל לא יכולה להרפות מהמחשבה ההזוייה שנכנסים שוב לסגר.

הבעיה:

הקורונה מתפשטת, אלפי ישראלים נדבקים ביום, כל המדינה הופכת לאדומה, פשוט כשלון מוחלט של עצירת ההתפשטות.

המשמעות:

עלייה באישפוזים בגלל קורונה, עלייה במספר חולי הקורונה הקשים, יותר צוות רפואי שמטפל בחולי קורונה על חשבון החולים שאינם קורונה, הדבקות בקורונה בתוך בתי החולים.

יותר אוכלוסייה בבידוד, יותר אוכלוסייה בסיכון.

הפתרון שהוחלט: סגר

אבל למה סגר? איך סגר יפתור את הבעיה??

קצת היסטוריה בקצרה: במרץ אפריל נכנסנו לסגר מוצדק כי התחלואה במחלה החדשה עלתה והיה צורך להתארגן. לפתוח מעבדות לאבחנת קורונה (מכשירים, חומרים, הכשרת עובדים), להקים מחלקות יעודיות, חדרי ניתוח/חדרי לידה יעודיים/הפרדת חולי קורונה ממי שללא קורונה בבית החולים ועוד.

ובעיקר- לתת לקופות החולים להתארגן (מוקדים, אישפוזי בית, בדיקות קורונה).

הסגר עזר- למדנו על המחלה (טיפול, בידוד וכו’), המערך הרפואי בתוך ומחוץ לבתי החולים התארגן וגם התחלואה ירדה. ואז יצאו מהסגר ויצאו לחגוג.. (כאילו אין מחר) והשאר באמת היסטוריה.

אבל סגר היום??!!

סגר משמעותו:

1.      לצופף יותר את הצפופים:

כניסה של אנשים מדביקים לבתיהם ולמשפחותיהם הגרעיניות. במיוחד באזורי התחלואה הגבוהה ובמקומות בהם משפחות גרות בבתים סמוכים, הצעירים יחזרו  מהישיבות/לימודים/פנימיות- יתכנסו יחד “בבתי האב פלוס” האלה והתחלואה רק תעלה.

2.      עליה בתחלואה שאינה קורונה, עליה בתחלואה נפשית של אלה שעליהם נרצה להגן- המבוגרים הבודדים.

3.      פגיעה כלכלית, פגיעה תרבותית, פגיעה בחינוך (למידה מרחוק לא יכולה בשום אופן להחליף את הלימודים בבית הספר, ומה עם ילדי הגן? ומה עם ילדים שאין להם חדר ומחשב משלהם? ומה עם ילדים שצריכים עזרה או כאלה שלא יוצאים מהחדר ימים שלמים?)

4.      יציאה מהסגר:

מה קורה ביום שלאחר הסגר? בכדי שסגר יהיה אפקטיבי צריך שימשך מספר חודשים, הרי לא על זה מדובר, מה יקרה אחרי חודש של סגר שיהיה טוב יותר ממה שקרה לאחר הסגר הקודם? המצב יהיה רק גרוע יותר כי בנקודת הפתיחה יהיו הרבה יותר חולים..והרבה יותר אנשים מתוסכלים.

אם יש תוכניות ליציאה מהסגר בצורה הדרגתית (בניגוד לפעם הקודמת) שיעשו אותם עכשיו..הרי מה שלא הצליחו לעשות חצי שנה- למה שיצליחו בעוד חודש?

שיפור החקירות האפידמיולוגיות?!- מאוחר מידי, במצב של אלפי חולים ביום כשאף אחד לא יודע ממי נדבק- אין בחקירות אלה שום הגיון בבלימת שרשרת ההדבקה, הקורונה בכל מקום!

הפתרון שאני מציעה:

1.      הסברה הסברה הסברה

קשה “להסביר קורונה”, אנשים רבים חלו בקורונה והחלימו ועוד יותר אנשים פגשו אחרים שחלו בקורונה והחלימו (ולא מעט היו בכלל אסימפטומטים), משפט זה נכון. אולם, התחלואה בקורונה אינה צפויה ואחוז מהחולים מפתח תחלואה קשה במיוחד, כזו שלא ראינו במחלות זיהומיות אחרות (אצל אנשים בריאים), כזו שגם עם הטיפול הטוב בעולם- המחלה מכריעה אותם. גם במיקרים של “הצלחה” בחולים הקשים – התחלואה שלאחר הקורונה קשה מאד. המחלה “מפרקת” את הגוף.

אם ימשיכו להדבק בקצב הזה כל אחד יכיר מישהו שהוא חולה קשה האם נרצה להגיע לשם? על זה צריך לדבר ואת זה צריך להסביר. החולים הקשים אינם קשישים שהיו מתים ממילא!

כאן אני יוצאת בקריאה לאותם רופאים שמעלים בציבור את תחושות “האין קורונה או אין צורך לעשות עניין מקורונה”- בושה!! אתם רק מחמירים את חוסר ההבנה של הציבור ומביאים אותנו לסגר הזה ולהמשך ההדבקות.

טיפלתם בחולי קורונה? ראיתם במי מדובר? האם בן 76, בעל משפחה, עצמאי ועובד- הוא איש עם מחלות רקע שהיה מת בכל מקרה? ומה אגיד על הצעירים יותר? מה זה הזלזול הזה בתחלואת אחרים שעל ידי שינוי בהתנהגות ניתן למנוע אותה?

אין אף דת/מסורת/חברה במדינה- שאצלה מקובל לסכן נפש אדם. אף אחד לא יאשר חתונה של מאות אנשים אם יבין את משמעות מעשיו.

הסברה קבועה ונכונה יכולה להפוך את המצב, אני (עדין) מאמינה באנשים.

2.      אכיפה:

מניעת התקהלויות של יותר מ- 50 אנשים במקום סגור באופן גורף!! לא ניתן לאכוף זאת במדינה שלמה, ניתן לאכוף זאת באזורים מצומצמים. להשקיע מאד בשוטרים ובפקחים היכן שצפוף וקשה ולא היכן שפחות צפוף וקל. לאחר הסברה נכונה- לקנוס את מי שעובר על החוקים- גם ראשי ערים ושרים- לא לתת לפוליטיקה לנהל אותנו. פוליטקאי חכם שיבין זאת בסופו של דבר יקצור את הפירות.

3.      בדיקות מניעתיות:

א.      ברור שמוסדות החינוך הם מקור להפצת המחלה, לכן יש לבדוק את כל הצוות החינוכי (לא לגעת בילדים) באופן קבוע (התדירות בהתאם לרמת התחלואה), בדיוק כפי שנעשה בבתי האבות.

ב.      מקומות התפרצות אחרים- יש לאתר לבדוק ולבודד. ניתן להשקיע את כל מערך החקירות האפידמיולוגיות הרוחבי לניטור עומק במקומות תחלואה משמעותית.

4.      הגברת הסיוע בקהילה:

לסייע למי שבבידוד- לנחשפים ולמאומתים:

כלכלית– אספקת מזון/כסף למי שבבידוד בזמן אמת (כתלות בצורך)

רפואית– המערך האמבולטורי חיוני ועובד שעות נוספות, עם זאת, מצריך חיזוק.

גם היום מגיעים אנשים למיון ללא צורך, מגיעים מאומתים לקורונה רק כי לא דיברו איתם מהקהילה ולא כי מצבם הרפואי מצריך זאת.

מצד שני מגיעים גם חולי קורונה מאוחר מידי במצב מחלה מתקדם (דיספנאים, היפוקסמים) – כי אף אחד לא פנה אליהם ולא העריך את מצבם.

לסיכום

אין להתעלם מהקורונה

יש לבודד את מי שצריך! (ולא סגר לכל המדינה)

יש להסתכל לציבור בעיניים ולהסביר את המצב ואת המחלה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • התועלת של טיפול מוקדם בפלזמה ממחלימים בחולים עם COVID-19

    התועלת של טיפול מוקדם בפלזמה ממחלימים בחולים עם COVID-19

    מתן טיפול בפלזמה ממחלימים בתוך שבוע מהופעת תסמיני קורונה נסבל היטב, הפחית את שיעור האשפוזים והסיכון לתמותה בחולים מדוכאי חיסון עם COVID-19, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eBioMedicine. המחקר האקראי נערך ברחבי גרמניה, צרפת והולנד בין אפריל 2022 ועד נובמבר 2023 במטרה לבחון את הבטיחות והיעילות של טיטר גבוה של פלזמה ממחלימי קורונה […]

  • זיהום בקורונה מלווה בעליה בחומרת זיהומי RSV

    זיהום בקורונה מלווה בעליה בחומרת זיהומי RSV

    זיהומי RSV (או Respiratory Syncytial Virus) הופיעו בשלב מוקדם יותר לאחר מגפת הקורונה בהשוואה לעונות קודמות, עם עליה בשיעור המקרים החמורים הדורשים תמיכה נשימתית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Pediatrics. המחקר הפרוספקטיבי, רב-מרכזי כלל ילדים מתחת לגיל שנתיים שאושפזו בשל זיהום בדרכי נשימה תחתונות במהלך שתי עונות RSV (2017-2018 […]

  • האם קיים סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 במבוגרים מחוסנים שחלו בקורונה?

    האם קיים סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 במבוגרים מחוסנים שחלו בקורונה?

    הסיכון להופעה חדשה של סוכרת מסוג 2 לאחר זיהום בנגיף קורונה אינו מוגבר בקרב מבוגרים שקיבלו את החיסון ואת מנות הדחף במהלך גלי אומיקרון ודלתא; עם זאת, במבוגרים לא-מחוסנים שנדבקו בווריאנט אומיקרון ובחולים מאושפזים עם COVID-19 תועד סיכון מוגבר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים […]

  • תסמיני Long COVID נותרים למשך שלוש שנים לאחר האשפוז (The Lancet Regional Health – Europe)

    תסמיני Long COVID נותרים למשך שלוש שנים לאחר האשפוז (The Lancet Regional Health – Europe)

    למרות שיפור בתוצאות לאחר שלוש שנים מאשפוז עקב COVID-19, עדיין ישנה שכיחות גבוהה של בעיות רפאיות, עם החמרה משמעותית בדיווח עצמי על עייפות והפרעות קוגניטיביות בין השנה השניה והשלישית לאחר השחרור מבית החולים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. בנוסף, חולשת שרירים לאחר מאמץ תועדה בקרוב לשליש מהחולים שלוש […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • עליה בשכיחות תסמונת POTS לאחר מגפת הקורונה (Eur Heart J Qual Care Clin Outcomes)

    עליה בשכיחות תסמונת POTS לאחר מגפת הקורונה (Eur Heart J Qual Care Clin Outcomes)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Hearth Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes מדווחים חוקרים על עליה בשיעורי הימצאות תסמונת POTS (או Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome) לאחר מגפת COVID-19, אך נרשמה ירידה בשיעורי הפרעות במערכת העצבים האוטונומית ותחלואה נלווית לאחר המגפה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תסמונת POTS הינה הפרעה כרונית, המתאפיינת בעליה חריגה […]

  • חיסון BCG עשוי להגן מפני תסמיני Long COVID (מתוך J Internal Med)

    חיסון BCG עשוי להגן מפני תסמיני Long COVID (מתוך J Internal Med)

    מתן חיסון BCG (או Bacillus Calmette Guerin) במהלך השלב הפעיל של COVID-19 עשוי לסייע בהגנה מפני התפתחות Long COVID , כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Internal Medicine. המחקר בשלב 3 החל בתחילת 2020 ובחן את ההשפעה של חיסון BCG במהלך הזיהום הפעיל על התקדמות COVID-19 במבוגרים עם COVID-19 בדרגה קלה או […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך