SARS & Coronavirus

האם קליטה באזור ההיפופיזה בבדיקת 68Ga-DOTATATE מנבאת תגובה לטיפול באנאלוגים לסומאטוסטטין בחולים עם אקרומגליה? (BMJ Open)/ עורך תחום היפופיזה, ד”ר עמית עקירוב

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Endocrinology Investigation התפרסמו תוצאות מחקר קטן מברזיל, אשר נועד לבחון אם עדות לקליטת גאליום בבדיקת 68 Gallium DOTATATE PET/CT מנבאת תגובה טובה יותר לטיפול באנאלוגים לסומאטוסטטין, עם תוצאות מבטיחות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אקרומגליה מלווה במחלות רקע רבות וסיכון מוגבר לתמותה. קו הטיפול הראשון במקרים אלו הוא ניתוח להסרת האדנומה בהיפופיזה אך חולים רבים נדרשים לטיפול תרופתי נוסף לאחר הניתוח. אנאלוגים לסומטוסטטין, המדכאים את הפרשת הורמון גדילה מתאי ההיפופיזה ע”י קישור לקולטן SSTR2 (Somatostatin Receptor Type 2), מהווים את טיפול הבחירה במקרים אלו. אעפ”י כן, כמחצית מהחולים מציגים עמידות מלאה או חלקית לטיפול זה ולכן ישנה חשיבות רבה לחיזוי התגובה לטיפול.

בדיקת 68 Gallium DOTATATE PET/CT הינה הבדיקה המומלצת כיום לאבחנה ומעקב אחר חולים עם גידולים נוירו-אנדוקריניים במערכת העיכול והלבלב, אשר גם הם מציגים קולטנים לסומאטוסטטין.

במסגרת המחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לקבוע אם עדות לקליטת גאליום באזור ההיפופיזה בחולים עם אקרומגליה עשויה לנבא תגובה טובה יותר לטיפול תרופתי, ללא צורך בבחינת דגימת רקמה.

המחקר כלל 15 חולים עם אקרומגליה, אשר קיבלו טיפול תרופתי באנאלוגים לסומאטוסטטין לאורך לפחות שישה חודשים והשלימו בדיקת 68 Gallium-DOTATATE PET/CT. מדגם המחקר כלל 5 חולים עם תגובה מלאה לטיפול התרופתי, כולל ריכוז הורמון גדילה מתחת ל-1 מיקרוגרם/ליטר ורמות IGF-1 בטווח התקין לגיל ומין. עוד נכללו במחקר 10 חולים ללא תגובה ביוכימית מלאה לטיפול.

החוקרים מדווחים כי לא הייתה עדות לערכי SUV max גבוהים יותר משמעותית בקבוצת החולים עם תגובה מלאה לטיפול התרופתי, בהשוואה לחולים שלא הגיבו לטיפול. עם זאת, זוהה קשר הפוך ומובהק סטטיסטית בין ריכוז הורמון גדילה לאחר הניתוח ובין מדדי SUV max באזור האוכף הטורקי, אשר להערכת החוקרים משקף את ביטוי SSTR2 בגידול.

לאור ממצאי המחקר, החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים במטרה להבין טוב יותר את התועלת של בדיקת 68 Gallium DOTATATE PET/CT במעקב אחר חולים עם אקרומגליה.

BMJ Open. 2020 Aug 13

הערת עורך תחום היפופיזה, ד”ר עמית עקירוב:

בעידן בו מנסים לזהות מאפיינים אשר ינבאו תגובה לטיפול בחולים עם אקרומגליה, אין ספק כי בדיקת הדמיה לא-פולשנית אשר תסייע בזיהוי החולים הצפויים להגיב לטיפול באנאלוגים לסומאטוסטטין עשויה להיות שימושית מאוד, הן בבחירת החולים בהם יש מקום לטיפול זה והן בזיהוי אלו העשויים להידרש להחלפת טיפול בשלב מוקדם.

עוד יש לציין את מחקר GALANT, המצוי בשלבי הכנה בימים אלו והינו מחקר רב-מרכזי במבוגרים עם אדנומה היפופיזרית שאינה מפרישה הורמונים, הקולטת גאליום בבדיקת 68 Gallium DOTATATE PET/CT. מאחר וכיום אין טיפול תרופתי מאושר לטיפול בחולים אלו, מטרת המחקר היא לבחון אם בנוכחות קליטת גאליום בבדיקת ההדמיה תתכן תועלת רבה יותר לטיפול באנאלוגים לסומטוסטטין. המשתתפים יחולקו באקראי לטיפול ב-Lanreotide (סומטולין) או לזרוע פלסבו, תוך הערכת ההשפעה על גודל האדנומה. לממצאי המחקר בהחלט עשויה להיות השפעה על הטיפול באוכלוסיית החולים הנ”ל.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה