Sleep Apnoea

דיכאון ועישון בילדות מעלים את הסיכון לשימוש באופיואידים בגיל צעיר (JAMA Pediatr)

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatrics עולה כי דיכאון ועישון בגיל ילדות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לשימוש באופיואידים במבוגרים צעירים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעות שימוש באופיואידים ומקרי תמותה על-רקע אופיואידים מצויים במגמת עליה דרמטית במבוגרים צעירים בארצות הברית, אך אין נתונים רבים באשר לגורמים מקדימים בגילאים צעירים. כעת ביקשו החוקרים לתעד את השינויים על-רקע גיל בשימוש באופיואידים ולזהות גורמים המופיעים בגיל ילדות המקדימים שימוש באופיואידים עד גיל 30 שנים בשישה תחומים עיקריים: מאפיינים סוציו-דמוגרפיים; בעיות בבית הספר או עם עמיתים; מחלה נפשית של ההורים, בעיות עם סמים או עם החוק; שימוש בחומרים; מחלה פסיכיאטרית; ובריאות גופנית.

המחקר כלל 1,252 משתתפים בגילאי 7-16 שנים, אשר השלימו ביחד עם הוריהם ראיונות עד 7 פעמים באמצעות מדד Child and Adolescent Psychiatric Assessment ודיווחו על גורמי הסיכון בששת התחומים האמורים. המשתתפים השלימו הערכות חוזרות בגילאי 19, 21, 25 ו-30 שנים להערכת שימוש באופיואידים, למעט הרואין, ושימוש בהרואין.

עד גיל 30 שנים, 322 משתתפים דיווחו על שימוש באופיואידים שאינם הרואין (24.2%), 155 דיווחו על שימוש שבועי (8.8%) ו-95 דיווחו על שימוש בהרואין (6.6%).

סמני סיכון בילדות לשימוש באופיואידים בגיל מבוגר יותר כללו מין זכר, עישון, דיכאון, הפרעות התנהגות, שימוש בקנאביס, עמיתים עם סטייה חברתית, הורים עם בעיות עם החוק ועליה בדלקת סיסטמית.

במודלים הסופיים, עישון בילדות, דיכאון ושימוש בקנאביס נקשרו בקשר משמעותי עם שימוש באופיואידים בגילאי 19-30 שנים. דיכאון כרוני ודיסתימה נקשרו בקשר משמעותי עם כל שימוש באופיואיד שאינו הרואין (יחס סיכויים של 5.43, רווח בר-סמך 95% של 2.35-12.55 ויחס סיכויים של 7.13, רווח בר-סמך 95% של 1.99-25.60, בהתאמה) ועם שימוש שבועי באופיואיד שאינו הרואין (יחס סיכויים של 8.89, רווח בר-סמך 95% של 3.61-21.93 ויחס סיכויים של 11.51, רווח בר-סמך 95% של 3.05-42.72, בהתאמה).

בקרב מבוגרים צעירים שדיווחו על שימוש באופיואידים, באלו שדיווחו על שימוש בהרואין תועדו השיעורים הגבוהים ביותר של הפרעות פסיכיאטריות ומחלות רקע בילדות.

החוקרים מסכמים וכותבים כי דיכאון כרוני ועישון בילדות מלווים בסיכון מוגבר לשימוש באופיואידים במבוגרים צעירים. ההנחה היא כי גורמים אלו מלווים בפגיעה בתפקוד מערכת התגמול, המעלה את הנטייה של מבוגרים צעירים לאופוריה על-רקע אופיואידים. מניעה וטיפול בשלב מוקדם בהפרעות שימוש בחומרים ובמחלות פסיכיאטריות בילדות עשויות לסייע במניעת שימוש באופיואידים מאוחר יותר.

JAMA Pediatr. Published online December 28, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    יתרונות דחיית ניתוח לתיקון בקע מפשעתי בפגים (JAMA)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בפגים עם בקע מפשעתי, השלמת תיקון בקרע לאחר השחרור מיחידת טיפול נמרץ ביילודים הובילה לשיעור נמוך יותר של אירועים חריגים, בהשוואה לפרוצדורות שבוצעו לפני השחרור מבית החולים. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה מוסיף מהערותיו.

  • פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    פעילות גופנית והשפעותיה על בריאות נפשית בילדים ומתבגרים עם הפרעה נוירו-התפתחותית (JAMA PEDIATRICS)

    מטה אנליזה וסקירה סיסטמתית (מחקר משולב) שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, עסקה בבריאותם הנפשית של ילדים ובני נוער עם פגיעה נוירולוגית-התפתחותית, על מנת לבחון את הקשר בין פעילות גופנית לפרמטרים של בריאות נפשית: תפקוד קוגניטיבי, בריאות נפשית-פסיכולוגית, הכללת והפנמת בעיות. ד”ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת אלכוהול מלווה בירידה בהיקף אירועים קרדיווסקולאריים (JAMA Netw Open)

    בקרב אלו הצורכים אלכוהול בכמות רבה, הפחתת צריכת אלכוהול להיקף קל עד מתון מלווה בירידה של 23% בסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כך עולה ממחקר עוקבה גדול שתוצאותיו פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים אודות 21,011 מבוגרים ממאגר Korean National Health Insurance Service-Health Screening Database עם צריכת אלכוהול רבה בתחילת הדרך (90.39% […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    מה בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה במבוגרים בארצות הברית? (Front Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת Frontiers in Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר הפוך בין רמות ויטמין D בדם ובין הסיכון לחרדה בקרב מבוגרים בארצות הברית, כאשר באלו עם חסר ויטמין D תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לחרדה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים העלו את האפשרות לקשר בין ויטמין D […]

  • סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות ואיכות חיים ירודה בילדים עם מחלת לב מולדת (J Pediatr Rehabil Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Pediatric Rehabilitation Medicine עולה כי בילדים עם מחלת לב מולדת סיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות וכן איכות חיים כוללת נמוכה יותר, בהשוואה לילדים בריאים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לקבוע את שיעורי ההימצאות של הפרעות פסיכיאטריות ספציפיות, לזהות גורמים מנבאים הקשורים עם הפרעות אלו ולבחון את איכות החיים הכוללת של […]

  • השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    השימוש באיזוטרטינואין והקשר לאובדנות ולהפרעות פסיכיאטריות: מטה אנליזה (JAMA)

    איזוטרטינואין (רואקוטן) הינה נגזרת של רטינואידים (ויטמין A) המשמשת לטיפול באקנה וולגריס (Acne Vulgaris) קשה שלא הגיבה לקוי טיפול מוקדמים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר מה-JAMA Dermatology שעסק בהערכת הסיכון היחסי והמוחלט לאובדנות ולתחלואה נפשית בקרב המשתמשים באיזוטרטינואין, ומוסיף מהערותיו.

  • הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד לאורך פרק זמן ארוך יותר עשויה להגן מפני ממאירויות המטולוגיות בילדים (JAMA Netw Open)

    הנקה בלבד למשך שלושה חודשים לפחות לווה בסיכון מופחת לממאירויות המטולוגיות בילדים, בהשוואה להנקה לפרק זמן קצר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מנגד, לא זוהה קשר בין הנקה ובין הסיכון לגידולים במערכת העצבים המרכזית, גידולים סולידיים או נוירובלסטומה. החוקרים השלימו מחקר מבוסס-אוכלוסייה להערכת נתונים אודות 309,473 ילדים (51.3%) בנים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה