Stroke

ד”ר טמיר בנטל בהרצאתו בכנס הפנימאים: איך לנתח את ממצאי מחקרי ה-NOAC ? ומה המשמעות של NNT= 13 בהפחתת הסיכון לדימומים באפיקסבן מול וורפרין ?

בהרצאה מרתקת שהתקיימה בכנס האיגוד לרפואה פנימית ב-7/7 , ניתח ד”ר טמיר בנטל, מנהל מכון הלב במרפאת דגני, את המחקרים המרכזיים שבוצעו בנוגדי הקרישה החדשים, ה-NOACs , תוך שהוא מציג את המשמעויות הפרקטיות של התוצאות עבור הרופא המטפל, ואת המלצותיו לאופן קריאת וניתוח המאמרים כך שיתאימו לפרקטיקה היום יומית של הרופא המטפל.

לאחר הסבר על עקרונות המחקרים הרנדומליים והפרמטרים המרכזיים (מטרות מרכזיות, תכנון, קריטריוני הכללה ועוד) ניתח ד”ר בנטל את מחקרי ה-NOAC הגדולים תוך שהוא מסביר באילו טבלאות כדאי להתמקד ומתי כדאי לפנות לנספח כדי לקבל תשובות לנתונים חריגים..

מבחינת ניתוח התוצאות הסביר ד”ר בנטל את משמעות ערך ה-p תוך שהוא מדגיש שאם הערך הוא 6% , אין זה אומר שלתוצאות אין משמעות…גם אם שרירותית מצב זה מוגדר כלא מובהק סטטיסטי…

בניתוח התוצאות הוא ממליץ לבחון גם את ההבדל האבסולוטי ואת מס’ החולים בהם יש לטפל כדי למנוע אירוע שלילי אחד (NNT) כמדד חשוב להערכת אפקטיביות או בטיחות (NNH ).

במחקר ה-RE-LY למשל ההבדל האבסולוטי של שיעור האירועים השנתי בין דביגטרן 150 מ”ג לוורפרין היה 0.54% וה-NNT היה 185 ובכלל הדימומים ההבדל האבסולוטי (בין דביגטרן 110 מ”ג לוורפרין) השנתי היה 3.53% וה-NNH (מס’ חולים שיש לטפל בהם כדי למנוע אירוע דימום אחד) היה 28 .

כך למשל במחקר שבוצע על ריברוקסבן נמצא שבאנליזה על בסיס on protocol (ולא intention to treat) ההבדל האבסולוטי השנתי של אירועים תרומבוליים היה 0.5% וה-NNT היה 200. מבחינת דימומים, לא היה הבדל בסיכון לדימומים מג’וריים.

בסקירת המחקר על אפיקסבן הראה ד”ר בנטל שההבדל האבסולוטי באירועים התרומבואמבוליים השנתיים היה 0.33% לטובת האפיקסבן בהשוואה לוורפארין, וה-NNT היה 303.

הנתון המרשים ביותר שאותו מדגיש ד”ר בנטל הוא הירידה בסיכון לכלל הדימומים (וכרופא מטפל מדגיש ד”ר בנטל שלא רק הדימומים המג’וריים רלבנטיים מבחינתו אלא כלל הדימומים, גם המינוריים) , שם ההבדל האבסולוטי השנתי הגיע ל-7.7% לטובת אפיקסבן וה-NNT ל-13, שזה לדעתו מס’ מאוד מרשים וחשוב שיש לקחת בחשבון בעת שבוחרים טיפול.

לקראת סיום ההרצאה הסביר ד”ר בנטל את מטרות, עקרונות, חשיבות ומגבלות המטה-אנליזות ,מחקרי עולם אמיתי, אנליזות prospensity score ו-matching תוך שהוא מדגיש כי המחקרים הקליניים האקראיים מהווים את הבסיס והאנליזות הנוספות משמשות ככלי לבחינת המגמות ולניתוחים שונים.

לצפייה בהרצאה המלאה (כ-30 דקות) , מומלץ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • השימוש בשאלונים למטופלים עשוי לשפר את הטיפול בפרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    השימוש בשאלונים למטופלים עשוי לשפר את הטיפול בפרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי בקרב רופאים ישנה תת-הערכה רבה של נטל התסמינים בחולים עם פרפור פרוזדורים, המלווה בשיעורים נמוכים יותר של הגברת הטיפול ושיפור קטן יותר במצב הבריאותי לאורך שנה אחת. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בשתי מרפאות חוץ בטוקיו, יפן. מדגם המחקר כלל 330 חולים עם אבחנה […]

  • היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    היסטוריה של אירוע מוחי מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (Eur J Prev Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology עולה קשר סיבתי בין אירוע מוחי איסכמי ובין סיכון מוגבר לדלקת ריאות, אך אין הוכחה לקשר סיבתי בין דלקת ריאות ועליה בסיכון למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים תצפיתיים הציעו קשר דו-כיווני בין מחלות לב וכלי דם ובין דלקת ריאות. עם […]

  • האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    האם טיפולי פוריות מעלים את הסיכון לאירוע מוחי במהלך לידה? (Stroke)

    במאמר שפורסם בכתב העת Stroke מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי היסטוריה של טיפולי פוריות מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי במהלך אשפוז לצורך ללידה, קשר אשר נותר על כנו ללא תלות בגיל האם. טיפול בהפרעות פוריות נקשר במחקרים קודמים עם סיכון מוגבר למחלות כלי דם, אך התוצאות אינן עקביות. נזק לאנדותל, שחרור […]

  • התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    התועלת של Apixaban לטיפול באירוע מוחי קריפטוגני עם מחלה של פרוזדורי הלב (JAMA)

    בחולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, ללא פרפור פרוזדורים, מנתוני מחקר ARCADIA עולה כי Apixaban לא הפחית משמעותית את הסיכון לאירועי מוחי חוזר בהשוואה לטיפול באספירין, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA. מדגם המחקר כלל חולים עם אירוע מוחי קריפטוגני ועדות למחלה של פרוזדורי הלב, אך ללא עדות לפרפור […]

  • ניתוחים אונקולוגיים מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי (JAMA Network Open)

    ניתוחים אונקולוגיים מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי (JAMA Network Open)

    התערבות ניתוחית לטיפול בגידולים ממאירים מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי, עם הבדלים בסיכון בהתאם לסוג הגידול ומועד הניתוח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הן ניתוח מג’ורי והן מחלה ממארת מעלים את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי, העלול להוביל לתחלואה חמורה ותמותה. ממחקרים עולה כי כ-2% מהחולים לאחר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה