Trauma

מה בין חוויות טראומטיות ובין חומרת כאב כרוני? (מתוך הכנס השנתי ה-23 מטעם ה-American Academy of Pain Management)

מתוצאות מחקר חדש, שהוצגו במהלך הכנס השנתי ה-23 מטעם ה-American Academy of Pain Management, עולה כי לחוויות טראומטיות, דוגמת תאונות חמורות או תקיפה, חלק משמעותי במקרים של כאב כרוני החמור דיו בכדי להפריע לפעילויות יומיומיות.

החוקרים סקרו משתתפים בנוגע לדרגה בה הפריע הכאב לעבודתם התקינה ומצאו כי הגורמים המנבאים המשמעותיים להפרעה ניכרת של כאב בחיי העבודה, כללו היסטוריה של טראומה בעקבות תאונת דרכים חמורה, תקיפה גופנית או התעללות.

במסגרת המחקר העריכו החוקרים את התשובות של 9506 אנשים שעברו דביקות סקר במסגרת Biopsychosocial Religion and Health Study, שהינו הרביעי בסדרת מחקרים שנועדו להעריך את הגורמים המשחקים תפקיד בכאב כרוני.

מבין המשתתפים, 66.8% היו נשים, 61.5% היו לבנים. החוקרים בחנו את תגובות החולים לשאלות דוגמת היקף ההשפעה של כאב לפעילות התקינה במהלך ארבעת השבועות האחרונים, ביחד עם דירוג הכאב בסולם של חמש נקודות.

מהתוצאות עולה כי 3585 משיבים (37.7%) דיווחו על הפרעה מתונה בעקבות הכאב ו-1338 (14.1%) דיווחו על הפרעה משמעותית, כאשר יתר 48.2% המשיבים שללו כל הפרעה בעקבות הכאב הכרוני.

המשתנים שזוהו כגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר להופעת כאב חמור יותר (יחס סיכויים של למעלה מ-1), כללו טראומה הקשורה בתאונה חמורה וטראומה עקב התעללות או תקיפה גופנית (יחס סיכויים של 1.3 ו-1.23, בהתאמה). הגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר לכאב פחות חמור, כללו השכלה ברמת מכללה ומין זכר.

משתנים בלתי-תלויים אחרים שהיו כולם מובהקים סטטיסטית כללו גיל, מין, מוצא/גזע, רמת השכלה, מצוקה כלכלית, בריאות כללית, מדד מסת גוף, הפרעות שינה ותסמיני דיכאון.

טראומה על-רקע התעללות נפשית/הזנחה ודיכאון לא זוהתה כגורם מנבא של כאב.

ייתכן כי הממצאים אינם מספקים את התמונה כולה, אך הם שופכים אור על מורכבות הקשר בין כאב כרוני וגורמים פסיכולוגיים, בעיקר טראומה. החוקרים מסכמים וכותבים כי מממצאי המחקר עולה קשר ישיר בין טראומה ובין פגיעה באורח החיים עקב כאב כרוני. הגורמים המנבאים המשמעותיים ביותר כללו תאונת דרכים חמורה ותקיפה גופנית או התעללות.

American Academy of Pain Management (AAPM) 23rd Annual Meeting

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה