Trauma

הערכה פשוטה של הגפה העליונה מסייעת בזיהוי קשישים תשושים לאחר טראומה (J Am Coll Surg)

בדיקה פשוטה של תנועת גפה עליונה מסייעת בזיהוי קשישים תשושים לאחר טראומה, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Surgery. הבדיקה הפשוטה אורכת 20 שניות ועשויה לספק תוצאות דומות לבדיקות מורכבות וארוכות יותר לזיהוי תשישות.

החוקרים אישרו בעבר את בדיקת UEF (Upper Extremity Frailty) בקשישים בקהילה וכעת ביקשו לבחון את הדיוק של הבדיקה ב-101 מבוגרים שאושפזו לבתי חולים בשל נפילה טראומטית. כל משתתף ביצע 20 שניות של כיפוף ויישור חוזרים של המרפק הדומיננטי, מהר ככל האפשר, תוך שהרכיב את מערכת UEF.

החוקרים מדדו תשישות על-בסיס מדד TSFI (Trauma-Specific Frailty Index) ומצאו כי 51% מהמשתתפים לא היו תשושי נפש. כל מדדי בדיקת UEF, למעט וריאביליות המהירות, היו שונים משמעותית בין קבוצת התשושים והלא-תשושים.  מהירות כיפוף מרפק הייתה איטית יותר ב-45% בתשושים, כוח התנועה היה קטן יותר ב-74% וירידת מהירות (סמן להתעייפות) הייתה גדולה יותר ב-72% בקבוצת התשושים.

מהירות, עוצמה וירידת מהירות ניבאו כולם באופן בלתי-תלוי את מדד TSFI.

למודל UEF רגישות של 94% וסגוליות של 86% לניבוי מצב תשישות.

החוקרים כותבים כי למעט וריאביליות מהירות, מדדי UEF עמדו בקורלציה משמעותית עם מספר הנפילות בתוף שנה אחת לפני האשפוז.

לאור ממצאי המחקר, החוקרים ממליצים על השלמת בדיקת UEF באופן שגרתי בקשישים ובמקרי טראומה, כמו גם במחלקות לרפואה דחופה. קשיש מתפקד לאחר תאונה עשוי ליהנות מתועלת הבדיקה הרוטינית במחלקות לרפואה דחופה, שקשיש תשוש הפגיע יותר לגורמי דחק נדרש לטיפול מורכב יותר ע”י צוות מולטי-דיציפלינרי של רופאים למניעת סיבוכים.

J Am Coll Surg 2016

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה