Trauma

לראשונה בישראל – ניתוח שחזור עצמות הפנים ללא חתכים חיצוניים וללא צלקות

העתיד כבר כאן: ניתוחים חדשניים המאפשרים שחזור פנים ללא פתיחת פנים הם כבר לא מציאות מדומה. בניתוח ראשון מסוגו בישראל, ובין הבודדים שנעשו כמוהו בעולם, שוחזרו קירות ארובת העין ועצם הלחי של מטופל ללא פתיחה חיצונית של הפנים. השחזור עצמו בוצע באמצעות שתל שהודפס בטכנולוגיית תלת ממד והוכנס דרך מפתח העין (העפעף) ללא חיתוך וצלקות חיצוניות

מאת: ד”ר יואב לייסר, כירורג פה ולסת במרכז א.ר.ם אסותא ת”א

גבר בשנות ה-30 לחייו נפצע לפני כשנה באורח קשה בתאונת דרכים. הוא הגיע לבית החולים עם נזק בלתי הפיך שנגרם לו בעין שמאל. ארובת העין נהרסה כליל, הוא איבד את עינו ובמקומה הושתלה לו עין מזכוכית. בשל הפגיעה, והניתוח הראשוני שבוצע בעקבותיה, מוקמה העין נמוך מהעין הנגדית (הימנית), כך שהוא סבל מעיוות קשה של צד שמאל של הפנים, ופגיעה קשה בעצבים, כלי הדם ומערכת הדמעות של עין שמאל (לאחר שצינורית הדמעות התנתקה). כמו כן, נוצר חוסר פרופורציה בפנים שפגע במראה האסתטי בצורה משמעותית. בנוסף, המטופל היה בעל עיניים מלוכסנות ובעקבות התאונה נגרם ניתוק של הגיד שאחראי לצורת העין, ועין זו קיבלה מראה מעוגל ולא התאימה למבנה פניו הייחודי.

לפני כחודשיים הוא הגיע אליי במטרה לשקם את הנזק שנוצר לו לא רק כתוצאה מתאונת הדרכים, אלא גם מהניתוח הראשוני שהותיר את פניו מעוותות. האתגר במקרה הזה היה כפול – שחזור ארובת העין ששטחה הגדול עלה על החתך הצר, וכן שימור צורתן הייחודית של העיניים. בניתוח ייחודי, ראשון מסוגו בישראל, ובין הבודדים שנעשו כמוהו בעולם, שוחזרו קירות ארובת העין ללא פתיחה של הפנים, באמצעות שתל שהודפס בטכנולוגיית תלת ממד, והוכנס דרך מפתח העין (העפעף) ללא צלקות חיצוניות.

קדם לניתוח, תכנון על-ידי CT תלת ממדי ותוכנת מחשב שמעתיקה את הצד הבריא, הימני, על הצד הפגוע ובעזרת טכנולוגית ה-PSI (Patient Specific Implant ) מדפיסה את החלקים החסרים בעצמות הפנים במדפסת תלת ממדית. בצילום ניכר הנזק הגדול והאתגר הגדול עוד יותר. הבחנו כי כל דפנות הקיר הפנימי של ארובת העין נשברו וכי יש לשחזר את קירות ארובת העין, למצוא את הגיד הקרוע על מנת לחבר אותו ולהחזיר את העין לצורתה האלכסונית, וכן לגשר על התיקון הלא נכון שבוצע בו שנה לפני כן.

הדפסת ארובת העין

בעזרת ה-CT לקחנו את הצד הימני של המטופל, שלא נפגע בתאונה, והלבשנו אותו כ’תמונת ראי’ על הצד הפגוע. כך הבחנו בחלקים האנטומיים החסרים שאותם עצבנו והתאמנו למבנה האנטומי המדויק. החלקים נשלחו להדפסה במדפסת תלת ממדית לשם השחזור. השתמשנו בחומר שנקרא PEEK (Polyether ether ketone ), שאינו נדחה על-ידי הגוף, כמעט זהה לחומר שממנו בנויה העצם מבחינת חוזקו והוא גמיש מספיק כדי שיהיה ניתן לעצב אותו במהלך הניתוח, לפצל אותו במידת הצורך ולאפשר לכל חלק להתיישב במקום בו ישנו חסר (בדומה לפאזל). כך שגם אם מבנה ארובת העין אינו אחיד לפני הניתוח, השתלים ישלימו את המראה בדיוק מרבי. במקום חיבור של פלטות רבות בכמה ניתוחים כפי שעשינו בעבר, השתל עצמו נעשה בהתאמה אישית וכל התכנון מתקיים לפני הניתוח ולא במהלכו, דבר שחוסך זמן רב ומעלה משמעותית את השחזור האנטומי המדוייק.

בניתוח המורכב שחזרנו קרוב לשש עצמות חסרות מתוך שבע המרכיבות את ארובת העין. לשם כך בצענו חתך מזערי בצדי העין ובחלק הפנימי של העפעף, מה שמנע פתיחה של רקמות הפנים. לאחר מיקום השתלים ושחזור ארובת העין אפשר היה לעבור לשלב הבא – מיקום מדויק של העין במקביל לשנייה. מדובר במקרה מאתגר בהחלט, שכן מדובר במטופל עם עיניים מלוכסנות, כך שהיה חשוב לשמור על צורתן הייחודית. לאחר קידוח דק באף, השחלנו חוט שחיבר בקשר בין הגיד הקרוע בעין שמאל, מבלי לפגוע בצינור הדמעות ופתחי הניקוז, ובאמצעות מתיחה וקיבוע של החוט, חזרה העין למבנה המלוכסן שלה והניתוח הסתיים ללא צלקות. בעצם, בניתוח אחד פתרנו בהצלחה גם את הבעיה הרפואית וגם האסתטית.

כבר לא מדע בדיוני

ניתוחי שחזור פנים מתמקדים בעיקר באוכלוסייה הסובלת מחבלות פנים קשות כתוצאה מאירוע טראומטי, כגון: תאונות דרכים, מקרי ירי ופיגועים וכן ממום מולד כדוגמת א-סימטריה בפנים, ראייה כפולה (דיפלופיה) ובעיות ופגמים נוספים. מעבר לאסתטיקה מדובר במצב רפואי שהמטופל, ברוב המקרים, מרים ידיים ו’חי עם מה שיש’, מבלי לדעת שקיימת היום אופציה לשחזור. המטרה העיקרית בטיפול שכזה היא לשחזר את החלק החסר במינימום התערבות כירורגית ובמקסימום הצלחה בהתאמה מדויקת למבנה פניו של המטופל. בשורה נוספת היא ששרירי ההבעה, שהינם שרירים שטחיים, כלל לא מחוברים לשתל, כך שבכל הנוגע להבעות הפנים אין כל שינוי מהותי.

על אף שטכנולוגית ההדפסה התלת ממדית קיימת מזה שנים, רק בשנים האחרונות היא הפכה לנגישה ומשמשת בין היתר גם ליצירת שתלים רפואיים העוזרים לשיקומם של המטופלים. אותן מדפסות הגיעו לרמה מאוד גבוה של דיוק העוזרת לנו, הרופאים, לשחזר בצורה מושלמת, ממש ברמה של מיקרונים בודדים, את האיבר החסר. ניתן להשלים כל איבר, כאשר ההדפסה עצמה נעה בין שעות ספורות לאיברים קלים לשחזור, ועד כ-12 שעות לעצמים מורכבים יותר. אורך ההחלמה וקליטת האיבר לוקחים בין כמה ימים (בדומה לשתל דנטאלי) לבין חודשיים, תלוי בגודל העצם ובאזור ההשתלה, והתוצאות הן איכותיות מבחינה אנטומית.

עד הטמעת הטכנולוגיה החדשה, הפרוצדורה הקונבנציונלית בכל הנוגע לתחום ניתוחי שחזור פנים הייתה בעיקר באמצעות לקיחת רקמה מאזור אחר בגוף והשתלה שלה באזור החסר. היום, הטיפולים הפכו להיות לא רק אסתטיים, אלא בעיקר רפואיים. התפיסה הרווחת שמדובר בעיקר באמנות הפכה למציאות קיימת ולחלק אינטגרלי בפרוצדורות רפואיות, שמצליחות להחזיר צלם אנוש ולהביא לשיפור ניכר גם באיכות החיים.

בישראל ישנם מעל ל-3,000 מקרי טראומה לפנים שטופלו בשיטות המקובלות, אך התקשו לתת את המענה הטוב ביותר למטופל. ניתוח שחזור פנים חדשני בעזרת מדפסת תלת ממדית מבטיחה הצלחה ודיוק מרביים לסובלים מחבלות מורכבות, או בשל חסרים בעקבות ניתוחים מטילי מום אונקולוגיים או מום מולד.

כבר היום אנחנו עדים למדפסת תלת ממד היוצרת למעשה רקמות חיות ומיועדת להדפסת תאי גזע מהונדסים של המטופל עצמו, ובעתיד הלא רחוק יאפשרו הדפסת איברים שלמים, כך שלא מן הנמנע שהמשך המהפכה הטכנולוגית צפוי להפתיע אותנו עוד יותר ולהפוך כל חלום למציאות.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה