Trauma

טיפול ב-Tranexamic Acid עשוי לשפר הישרדות פצועי טראומה (Western J Emerg Med)

במאמר שפורסם בכתב העת Western Journal of Emergency Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר Cal-PAT (California Prehospital Antifibrinolytic Therapy), מהן עולה כי טיפול ב-TXA (Tranexamic Acid) בטיפול באזרחים לפני הגעה לבית חולים, עשוי לשפר בבטחה את הישרדות פצועי טראומה עם סימני הלם המורגי.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דימום מהווה את אחד הגורמים המובילים לתמותה בפצועי טראומה. מחקר Cal-PAT בחן את הבטיחות והיעילות של TXA בטיפול באזרחים לפני הגעה לבית-חולים, אשר התייצגו עם הלם המורגי על-רקע טראומה.

מחקר Cal-PAT הינו מחקר רב-מרכזי, פרוספקטיבי, תצפיתי, עם השוואה רטרוספקטיבית. בתקופה שבין מרץ 2015 ועד יולי 2017, חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם חבלה קהה או חודרת וסימנים של הלם המורגי זוהו ע”י ע”י מגיבים ראשונים מחוץ לבית חולים והיו מועמדים לטיפול ב-TXA. קבוצת ביקורת כללה חולים שטופלו חמש שנים טרם הפסקת איסוף הנתונים (יוני 2012 עד יולי 2017), בכל מוסד מטפל, אשר לא טופלו ב-TXA. הביקורות נבחרו לאחר התאמה לקבוצת המקרים על-פי גיל, מין, מדד Injury Severity Score ומנגנון החבלה.

התוצא העיקרי היה תמותה לאחר 24 שעות, 48 שעות ו-28 ימים. משתנים נוספים שנבחנו כללו סך מוצרי הדם שניתנו לפצועים, משך האשפוז בבית החולים וביחידת טיפול נמרץ, לחץ דם סיסטולי טרם מתן TXA, מדד Glasgow Coma Score לפני מתן TXA והיארעות אירועים חריגים על-רקע מתן TXA.

ניתוח הנתונים כלל 724 חולים, כאשר 362 פצועים נכללו בקבוצת הטיפול ב-TXA ו-362 נכללו בקבוצת הביקורת. מהנתונים עלו שיעורי תמותה נמוכים יותר לאחר 28 ימים בקבוצת הטיפול ב-TXA, בהשוואה לקבוצת הביקורת (3.6% לעומת 8.3%, יחס סיכויים של 0.41). ההבדל בתמותה היה הגדול ביותר באלו עם פציעה חמורה (מדד ISS מעל 15 נקודות, 6% לעומת 14.5%, יחס סיכויים של 0.37).

יתרה מזאת, החוקרים זיהו ירידה משמעותית בסך מוצרי הדם שניתנו לכלל הפצועים לאחר טיפול ב-TXA, כמו גם בקרב אלו עם פציעות חמורות.

לא תועדה עליה משמעותית באירועים חריגים ידועים לאחר מתן TXA.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי מחקר Cal-PAT מרמזים כי טיפול ב-TXA לפציעות טראומה באזרחות, טרם הגעה לבית חולים, הינה גישה בטוחה ויעילה לשיפור תוצאות ההישרדות של חולים עם סימנים של הלם המורגי.

Western J Emerg Med. 2018;19(6):977-986

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה