Tuberculosis

ויטמין D ואומגה 3 עשויים לסייע במניעת מחלות אוטואימוניות (ACR 2021)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר אקראי פרוספקטיבי שהוצג בכנס השנתי של הקולג’ האמריקאי לראומטולוגיה (ACR 2021) הראה כי לאלו שאינם יכולים לטייל בחוץ באופן קבוע, הפעולה הטובה הבאה למניעת מחלות אוטואימוניות עשויה להיות תוספת של ויטמין D וחומצות שומן מסוג אומגה 3.

בקרב 26,000 מבוגרים שהשתתפו בניסוי שנועד לחקור את ההשפעות של תוספי ויטמין D ואומגה 3 על סרטן ומחלות לב וכלי דם, נמצא כי 5 שנים של נטילת תוספי ויטמין D נקשרו להפחתה של 22% בסיכון להתפתחות מחלות אוטואימוניות, ו-5 שנים של נטילת תוספי חומצת שומן מסוג אומגה 3 נקשרה להפחתה של 18% במחלות אוטואימוניות.

מחקרים רטרוספקטיביים רבים הראו את הקשר בין צריכת ויטמין D וחומצות שומן מסוג אומגה 3 לבין ירידה בשכיחות מחלות אוטואימוניות מסוימות, לדוגמה מחלת קרוהן ודלקת מפרקים שגרונית (RA). עם זאת, עד כה לא בוצעו ניסויים אקראיים פרוספקטיביים לבדיקת ההשפעות של תוספת ויטמין D או אומגה 3 על שכיחות התפתחות מחלות אוטואימוניות לאורך זמן. בסך הכל השתתפו במחקר 25,871 משתתפים, מתוכם 12,786 גברים בני 50 ומעלה, ו-13,085 נשים בגילאי 55 ומעלה. המטופלים חולקו אקראית לקבוצת ויטמין D, 2000 IU ליום, או לפלצבו, ולאחר מכן עברו אקראית לקבוצות של נטילת 1 גרם ליום של חומצות שומן מסוג אומגה 3, או לפלצבו. המשתתפים דיווחו על מצבם הרפואי הכללי ועל כל המחלות האוטואימוניות והתלקחויותיהן מדי שנה, והדיווחים אושררו בעזרת סקירת רשומות רפואיות וקריטריונים למחלה במידת האפשר.

לאחר 5 שנות מעקב, התלקחויות של מחלות אוטואימוניות התרחשו בקרב 123 חולים בקבוצה שנטלה ויטמין D, בהשוואה ל-155 בקבוצת הפלצבו, כלומר יחס סיכון (HR) עבור נטילת ויטמין D של 0.78 (P = .045). בזרוע האומגה 3, 130 משתתפים סבלו מהתלקחות של מחלה אוטואימוניות, בהשוואה ל-148 משתתפים בזרוע הפלצבו, קרי HR של 0.85.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה