Ulcerative colitis

הריון עם מחלת מעי דלקתית – מי אמר שחייבים ניתוח קיסרי?/מאמר אורח מאת דר’ אריאלה שטרית, מנהלת מרפאת IBD MOM

מחלות מעי דלקתיות (קרוהן וקוליטיס) הינן מחלות כרוניות היכולות להשפיע על מטופלים בכל הגילאים אך פיק השכיחות העיקרי שלהן הוא בגילאי 20-40 דהיינו בשיא תקופת הפוריות.

בישראל ישנם כ30,000 חולי קרוהן וקוליטיס, כאשר למעלה ממחציתם הם נשים. בשל העובדה כי מדובר במחלות כרוניות בהן נדרש טיפול קבוע בתרופות המדכאות את מערכת החיסון, וכן בגלל שמדובר במחלות המתאפיינות בהתלקחויות שלא ניתן לנבאן מראש, מחלות אלו משליכות על כל תחומי החיים. כך, לא פעם החולים חווים קשיים בכל הנוגע לזוגיות והקמת משפחה, וכן סביב התמדה בלימודים ובפיתוח קריירה. חלק מהחולים זקוקים לפרוצדורות ניתוחיות, דבר המשליך אף הוא על היכולת לניהול שגרת חיים תקינה.

השפעת מחלות אלו אף משמעותית יותר בקרב נשים בגיל הפריון. לכן, מטופלות רבות נדרשות להמצא במעקב מיוחד לפני, במהלך ולאחר לידה. הטיפול בחולות הינו מורכב ביותר בתקופת ההריון. מתוך הבנה זו הוקמה לפני שנתיים מרפאת IBD-MOM במערך הגסטרו כירורגי במסגרת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי שערי צדק, במטרה לענות על הצרכים של נשים החולות במחלות מעי דלקתיות בתקופת הפוריות. מחקרים מצאו כי נשים החולות במחלות אלו אך מחלתן מאוזנת ונמצאות תחת טיפול ומעקב בתקופת ההריון הינן בעלות סיכוי גבוה יותר להריון תקין, וסיכון נמוך יותר לסיבוכים ולידות מוקדמות.

בעקבות כנס רופאים ארצי בהשתתפות מומחים בינלאומיים שקיים המרכז הרפואי שערי צדק לראשונה בישראל בנושא מחלות מעי דלקתיות והריון, ריכזנו עבורכם מספר טעויות נפוצות בנושא :

  • הסיכוי שלי להיכנס להריון נמוך יותר בגלל מחלת המעי:  לא נכון. מחלת המעי עצמה אינה פוגעת ביכולת להכנס להריון. ישנם טיפולים, תרופות וניתוחים מסוימים אשר יכולים לפגוע ביכולת להרות. עובדות אלו צריכות לעלות לדיון משותף עם הרופא המטפל לפני תחילת הטיפול. 

  • התרופות למחלות מעי דלקתיות מסוכנות לעובר ולכן חייבים להפסיק את הטיפול מייד עם הכניסה להריוןמדובר בטעות נפוצה מאד. אמנם יש מספר תרופות ספציפיות אשר אסורות לשימוש בהריון, אך תרופות רבות אחרות מותרות. למעשה, כיום מקובל לומר שעיקר הסכנה לשלום ההריון נובעת יותר ממחלה פעילה שאינה מאוזנת כראוי, מאשר מהטיפול התרופתי עצמו. חשוב מאד להיות בקשר עם הרופא המטפל, ולהימנע מהפסקה לא מבוקרת של הטיפול התרופתי.

  • קשה מאד להשיג שיתוף פעולה בין רופא הגסטרו המטפל והגניקולוג היות ואין ביניהם קשר: קבלת החלטות בנוגע למטופלות עם מחלות מעי דלקתיות בנושאי פריון ומיילדות הינה מורכבת ביותר, ופעמים רבות המטופלת נדרשת לפנות למספר מרפאות נפרדות על מנת לקבל טיפול. במרכז למחלות מעי דלקתיות בשערי צדק פותח מודל חדשני המתבסס על מרפאה משותפת בה יושבות זו לצד זו שתי רופאות בכירות –  גסטרואנטרולוגית וגניקולוגית, כך שכל מטופלת זוכה לדיון והערכה החלטות על צורך בהתערבות ניתוחית. מודל זה מאפשר למטופלות לקבל תשובות לשאלותיהן בזמן אמת, ומאפשר לשלב את הידע הנצבר מכל תחום לקבלת החלטות משותפת עם המטופלת לגבי הטיפול המתאים ביותר עבורה.

  • המעקב המיוחד דרוש רק לתקופת ההריון עצמה: גם זו הינה טעות נפוצה ביותר. מחלות מעי דלקתיות מלוות פעמים רבות בחסרים תזונתיים (ברזל, ויטמינים ועוד). תיקון חסרים אלו, והשגת איזון טוב יותר של מחלה פעילה טרם תחילת ההריון, יכולים להיות משמעותיים ואפקטיביים יותר במידה ונעשים טרם שלבי ההריון הראשוניים. בנוסף, גם בתקופה שמייד לאחר הלידה יתכנו סיבוכים שונים אשר דורשים התייחסות מיוחדת במטופלות עם קרוהן וקוליטיס.

  • קרוהן או קוליטיס מחייבים ללדת בניתוח קיסרי: לחלוטין לא נכון. ההחלטה אם קיים צורך בניתוח קיסרי מתקבלת עבור כל מטופלת על סמך עברה הרפואי, היקף מחלתה ופעילותה בזמן ההריון. היות והלידה אינה מתרחשת תמיד כמתוכנן, חשוב מאד להגיע לחדר הלידה עם ריכוז מסודר של פרטי המחלה.

  • ילדים לאמהות אלו יסבלו בהכרח מעיכוב בהתפתחות: לא נכון. מדובר במיתוס הקיים בקרב החולות, אך עד היום מחקרים שבוצעו בנושא לא מצאו קשר בין מחלת המעי הדלקתית של האם לעדות לעיכוב בהתפתחות היילוד.

  • האם בהכרח ילד לאם החולה במחלת מעי דלקתית יפתח גם הוא את המחלה?: לאו דווקא. ישנו פחד גדול בקרב הורים מהורשת המחלה, אך בפירוש אין הכרח כי ילד לאם חולה יפתח גם הוא את המחלה. עם זאת, קיים סיכוי של עד פי 15 לקרובים מדרגה ראשונה של חולים ללקות במחלת מעי דלקתית.

  • מחלת המעי הדלקתית בהכרח מחמירה בהריון: מדובר במיתוס. נשים רבות לצערנו עדיין מאמינות במיתוס זה ולכן חלקן נמנעות מלהביא ילדים לעולם בשל אמונה שגויה זו. הנכון הוא כי התלקחות והחמרת המחלה בזמן היריון תלויה לרוב במצב המחלה בעת כניסתה של האישה להיריון ומכאן החשיבות הקריטית לקבלת ייעוץ טרום הריוני לחולות.

  • הכותבת הינה גסטרואנטרולוגית בכירה במרכז למחלות מעי דלקתיות בשערי צדק. דר’ שטרית מנהלת את מרפאת ה-IBD-MOM , בה יחד עם הגניקולוגית פרופ’ גריסרו היא מטפלת בחולות קרוהן וקוליטיס בגיל הפריון לפני, במהלך ולאחר הלידה.

    מקורות:

     ·Cornish J et al. A meta-analysis on the influence of IBD on pregnancy. GUT 2007

    ·Bortoli A et al. Pregnancy outcome in IBD: prospective European case control ECCO-Epicom study 2003-2006. Aliment Pharmacol Ther 2011; 34: 724734

     ·Norgard B et al. Disease activity in pregnant womenwith Crohn`s disease and birth outcomes: a regional Danish cohort study. Am J Gastroenterol 2007;102:1947-54.

     ·Mahadevan U. Fertility and pregnancy in the patient with inflaqmmatory bowel disease. Gut 2006;55:1198-1206

     ·Dignass AV et al . Management of inflaqmmatory bowel diseases during pregnancy. Dig Dis 2009;27:341-346

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה