Urinary Incontinence

עומס אנטי-כולינרגי גבוה מלווה בסיכון מוגבר לנפילות ושברים (BMJ Open)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי עומס אנטי-כולינרגי גבוה מלווה בשיעורים מוגברים של נפילות ושברים, ממצאים המדגישים את חשיבות הערכת הנטל הכולינרגי בטיפול בחולים עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין העומס האנטי-כולינרגי המצטבר ובין הסיכון לנפילות ושברים בחולים עם פעילות יתר של שלפוחית השתן. הם השלימו מחקר רטרוספקטיבי שכלל חולים עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן תחת ביטוח Medicare (2007-2015).

מדגם המחקר כלל 154,432 מבוגרים עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן ו-86,966 מבוגרים ללא פעילות-יתר של שלפוחית השתן, הגיל הממוצע של המשתתפים עמד על 56 שנים, 68% היו נשים.

העומס האנטי-כולינרגי המצטבר נקבע לאורך תקופה של 12 חודשים לפני תחילת האינדקס (עומס בסיסי) וכל שישה חודשים לאחר מכן. העומס סווג לפי הקטגוריות הבאות: ללא עומס אנטי-כולינרגי (0), עומס נמוך (1-89), בינוני (90-499) או גבוה (500 ומעלה). החוקרים בחנו את הקשר עם שיעור הנפילות או שברים ובין העומס האנטי-כולינרגי (במהלך ששת החודשים הסמוכים לאירוע נפילה או שבר).

חציון העומס האנטי-כולינרגי עמד על 30 והיה גבוה יותר בקשישים (גילאי 65 שנים ומעלה, 183) בהשוואה לצעירים (מתחת לגיל 65 שנים, 13). השיעור הלא-מתוקן של נפילות או שברים במהלך התקופה עמד על 5.0 מקרים ל-100 שנות-מטופל ונע בין 3.1 באלו ללא עומס אנטי-כולינרגי עד 7.4 באלו עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה. הסיכון המתוקן לנפלות ושברים היה גדול יותר עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה יותר במהלך ששת החודשים הקודמים, עם יחס סיכון של 1.2 בהשוואת עומס אנטי-כולינרגי נמוך לעומת העדר עומס אנטי-כולינרגי ויחס סיכון של 1.4 בהשוואת עומס גבוה להעדר עומס אנטי-כולינרגי.  שיעור הנפילות ושברים היה גבוה יותר בכ-40% באלו עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן, בהשוואה לאלו ללא ההפרעה הנ”ל בתפקוד השלפוחית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי רמות גבוהות יותר של עומס אנטי-כולינרגי מלוות בשיעורים גבוהים יותר של נפילות ושברים, ממצאים המדגישים את חשיבות בחינת העומס האנטי-כולינרגי בטיפול בחולים עם פעילות-יתר של שלפוחית השתן.

BMJ Open 2019

הערת מערכת:

אחד הכלים המומלצים לרופאים הוא מחשבון ACB המאפשר לבדוק את העומס הכולינרגי תחת הטיפול הנוכחי ובהתאם לבחון חלופות טיפול מתאימות. 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך