Urinary Incontinence

חשיפה רבה לתרופות אנטי-כולינרגיות עשויה להביא לעליה בסיכון לדמנציה (JAMA Internal Medicine)

סל תרופות


לתרופות אנטי-כולינרגיות השפעה קצרת-טווח על התפקוד הקוגניטיבי, אך עד כה לא היו עדויות מספקות באשר להשפעה של שימוש ארוך-טווח בתרופות אלו על סיכון מוגבר לדמנציה. כעת, על בסיס התוצאות של מחקר שבחן את ההשפעה ארוכת הטווח אשר פורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine , עולה כי חשיפה למספר סוגים של תרופות אנטי-כולינרגיות חזקות מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה גם בטווח הארוך.

מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין טיפולים בתרופות אנטי-כולינרגיות ובין הסיכון לדמנציה במבוגרים בגילאי 55 שנים ומעלה. המחקר נערך במרפאות כלליות באנגליה, אשר תרמו נתוני מטופלים למאגר QResearch. החוקרים בחנו אם קיים קשר בין חשיפה לתרופות אנטי-כולינרגיות ובין הסיכון לדמנציה בקרוב ל-60,000 חולים עם אבחנה של דמנציה ולמעלה מ-225,000 ביקורות בגילאי 55 שנים ומעלה, התואמות בגיל, מין, מרפאה כללית וזמן קלנדרי. לצורך המחקר חישבו החוקרים את החשיפה המצטברת לתרופות אנטי-כולינרגיות על-בסיס מידע אודות מרשמים ל-56 תרופות בעלות תכונות אנטי-כולינרגיות חזקות.

החשיפה העיקרית הוגדרה כ-TSDD (Total Standardized Daily Doses) של תרופות אנטי-כולינרגיות שניתנו במהלך 1-11 השנים שקדמו לתאריך האבחנה של דמנציה, או תאריך תואם בקבוצת הביקורת (תאריך אינדקס). החוקרים חישבו את יחס הסיכויים לדמנציה על-רקע חשיפה מצטברת לתרופות אנטי-כולינרגיות, לאחר תקנון לגורמי סיכון רלבנטיים.

מבין כלל אוכלוסיית המחקר (284,343 מקרים וביקורות תואמות), 179,365 (63.1%) היו נשים והגיל הממוצע עמד על 82.2 שנים.

יחסי הסיכויים המתוקנים לדמנציה עלו מ-1.06 (רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.09) בקטגוריית החשיפה הנמוכה ביותר לתרופות אנטי-כולינרגיות (חשיפה כוללת של 1-90 מינונים יומיים מתוקנים) ועד 1.49 (רווח בר-סמך 95% של 1.44-1.54) בקטגוריה העליונה (מעל 1,095 מינונים יומיים מתוקנים), בהשוואה לאלו שלא קיבלו כל למרשמים לתרופות אנטי-כולינרגיות במהלך 1-11 השנים שקדמו לתאריך האינדקס.

החוקרים מדווחים על עליה משמעותית בסיכון לדמנציה עם חשיפה כוללת של מעל 1,095 מינונים יומיים מתוקנים של תרופות אנטי-כולינרגיות ממשפחת נוגדי-דיכאון (יחס סיכויים מתוקן של 1.29), תכשירים לטיפול במחלת פרקינסון (יחס סיכויים מתוקן של 1.52), תרופות אנטי-פסיכוטיות (יחס סיכויים מתוקן של 1.70), תרופות אנטי-מוסקריניות לשלפוחית השתן (יחס סיכויים מתוקן של 1.65) ותרופות נוגדות-פרכוס (יחס סיכויים מתוקן של 1.39).

התוצאות היו דומות כאשר החוקרים הגבילו את החשיפה לחלון שבין 3-13 שנים לפני תאריך האינדקס (יחס סיכויים מתוקן של 1.46) או 5-20 שנים (יחס סיכויים מתוקן של 1.44). הקשרים היו בולטים יותר במקרים שאובחנו לפני גיל 80 שנים.

השיעור המיוחס לאוכלוסיה על-רקע חשיפה כוללת לתרופות אנטי-כולינרגיות במהלך 1-11 השנים שקדמו לאבחנה עמד על 10.3%.

ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות הפחתת החשיפה לתרופות אנטי-כולינרגיות במבוגרים בגיל העמידה ובקשישים.

JAMA Internal Medicine, July 2019

הערת מערכת:

בהמשך לממצאי מחקר זה, הנכם מוזמנים להיעזר במחשבון ACB להערכת עומס כולינרגי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך