Viral Infections

מחלימים מקורונה מציגים תסמינים החופפים עם תסמונת עייפות כרונית (מתוך אתר Medscape)

קורונה

חלק גדול מהחולים החווים תסמינים ארוכי-טווח לאחר זיהום בנגיף הקורונה עונים על הקריטריונים לאבחנת ME/CFS (Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome), תופעה המדגישה את הצורך בהשלמת מחקרים וקביעת המלצות קליניות במקרים אלו.

תחלואה ממושכת לאחר זיהום אקוטי בנגיף הקורונה עשויה לכלול תסמינים אשר תוארו עם תסמונות עייפות בספרות הרפואית מזה כ-100 שנים לאחר מגוון זיהומים נגיפיים, חיידקיים, פטרייתיים וטפיליים.

הקריטריונים העיקריים לאבחנת ME/CFS נקבעו על-ידי ה-Institute of Medicine בשנת 2015 וכוללים ירידה בתפקוד במשך לפחות שישה חודשים, חולשת שרירים לאחר מאמץ, או החמרת תסמינים אף לאחר מאמץ מינימאלי, שינה לא-מרעננת וליקוי קוגניטיבי או אי-סבילות אורתוסטטית.

חולים רבים עם ME/CFS חווים לעיתים קרובות כאבי ראש, כאבי שרירים או מפרקים ואלרגיות. למרות שחולים רבים יכולים לזהות כי התסמינים הופיעו לאחר הזיהום, הגורם לעיתים קרובות אינו ברור מאחר והאבחנה לעיתים קרובות נדחית למשך חודשים או שנים לאחר הופעת התסמינים.

התסמינים הנפוצים עליהם מדווחים מחלימים עם תסמינים ממושכים לאחר זיהום בנגיף הקורונה כוללים עייפות, חולשה לאחר-מאמץ והפרעה קוגניטיבית. מסקר בנושא עלה כי 45% מהנשאלים דיווחו על הפחתת שעות העבודה עקב המחלה ו-22% דיווחו כי לא יכלו לעבוד כלל.

החוקרים מסבירים כי הממצאים עולים בקנה אחד עם הניסיון שלהם עם 12 מחלימי קורונה עם תסמינים ממושכים לאחר הזיהום, אשר הופנה למרפאת מומחים בתחום ME/CFS ופיברומיאלגיה. 9 מבין 12 החולים ענו על הקריטריונים לאבחנת תסמונת POTS (Postural Orthostatic Tachycardia Syndrome). חלק מהחולים סבלו ממוגבלות חמורה והרופאים המטפלים חשדו בפולי נוירופתיה של סיבים קטנים במחצית מהחולים ותסמונת הפעלת תאי מאסט בלמעלה ממחצית מהחולים.

החוקרים מדגישים כי ישנם הבדלים בין מחלימי קורונה עם תסמינים ממושכים על-רקע הזיהום ובין אלו עם תסמונת עייפות כרונית, כאשר לאחר זיהום בקורונה ייתכנו קוצר נשימה ואובדן חוש ריח ממושך, אשר אינם אופייניים ל-ME/CFS.

עם זאת, חלק גדול מהתסמינים הם די דומים והסברה היא כי תסמונת ME/CFS הינה מחלה עם מסלול סיום דומה העלולה לנבוע מגורמים שונים.

החוקרים ממליצים לרופאים להשלים הערכה של כל התסמינים של החולים בנפרד. מעבר לאי-סבילות למאמצים וחולשה לאחר מאמץ גופני, התסמין הנפוץ ביותר שאינו מזוהה הוא אי-סבילות אורתוסטטית. ללא תלות בסיבה, ניתן להביא לשיפור בתלונות עם טיפול תומך. הם קוראים לרופאים להשלים הערכה לאי-סבילות אורתוסטטית ולהבין טוב יותר כיצד להתנהל במצבים אלו ולהימנע מחולשה לאחר מאמצים.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה