מאמרי מערכת

צריכת פירות וירקות וירידה קוגניטיבית בנשים מזדקנות / דר' רויטל גנדלמן-מרטון, עורכת מדור נוירולוגיה

02/11/2005

 

Kang JH, Ascherio A, Grodstein F. Fruit and vegetable consumption and cognitive decline in aging women. Ann Neurol 2005;57:713-720.

 

רקע.

ידוע כי מחלה קרדיו-וסקולרית תורמת לירידה קוגניטיבית וצריכה גבוהה של פרות וירקות מפחיתה הופעת מחלת לב ואוטם מוחי ולכן עשויה גם להפחית ירידה קוגניטיבית. בנוסף לכך, בפרות וירקות ישנה תכולה גבוהה של אנטי-אוקסידנטים ופולאט, ובמחקרים אפידמיולוגיים ומעבדתיים נמצא כי ייתכן שיש קשר בין חומרים אלה ליתרונות קוגניטיביים. על- פי נתונים מעבדתיים, ייתכן שלצירופים של חומרי מזון הקיימים בפרות ובירקות יש יתרונות גדולים יותר מאשר לתוספי מזון של ויטמינים בודדים.

 

מטרת העבודה היתה לבדוק האם יש קשר בין צריכה של פרות וירקות לירידה קוגניטיבית.

 

שיטות.

נעשה שימוש בנתונים פרוספקטיביים בנשים מבוגרות שהשתתפו ב- 'Nurses Health Study . המעקב אחר המשתתפים החל ב- 1976 באמצעות שאלונים אחת לשנתיים, ושאלונים לגביי תדירות מזון ניתנו ב- 1984, 1986 וכל 4 שנים לאחר מכן. מ- 1995 עד 2001, בוצעו טלפונית 6 מבחנים קוגניטיביים, שבדקו מצב קוגניטיבי כללי, זכרון ורבלי, שטף קטגורי וזכרון עבודה. הערכה חוזרת בוצעה כעבור שנתיים ב- 13,388 נשים (מעל 90% מעקב). בוצע מיצוע של הצריכה התזונתית מ- 1984 ועד ההערכה הקוגניטיבית הראשונה, ונעשה שימוש ברגרסיה לינארית כדי לקבל הבדלים ממוצעים ומותאמים למשתנים מרובים של הביצוע והירידה בביצוע הקוגניטיבי ברמות שונות של צריכה.

 

תוצאות.

לא נמצא קשר בין פרות לבין מצב קוגניטיבי או ירידה קוגניטיבית. נמצא קשר משמעותי בין צריכה כוללת של ירקות לבין ירידה קוגניטיבית פחותה. בניקוד כולל המתייחס לכל המבחנים, נשים בחמישית  הגבוהה ביותר של ירקות ממשפחת המצליבים (ברוקולי, כרובית) ירדו קוגניטיבית לאט יותר בהשוואה לחמישית הנמוכה ביותר. ירידה איטית יותר נמצאה גם בנשים שצרכו את הכמות הגדולה ביותר של ירקות בעלי עלים ירוקים (כמו- תרד, חסה) בהשוואה לנשים שצרכו את הכמות הקטנה ביותר.

 

מסקנות.

צריכה גבוהה של ירקות ממשפחת המצליבים או בעלי עלים ירוקים יכולה להיות קשורה לירידה קוגניטיבית פחותה.

 

הצעות לקריאה נוספת:

 

Engelhart MJ, Geerlings MI, Ruitenberg A, et al. Dietary intake of antioxidants and risk of Alzheimer disease. JAMA 2002;287:3223-3229.

 

Morris MC, Evans DA, Bienias JL, et al. Dietary intake of antioxidant nutrients and the risk of incident Alzheimer’s disease in a biracial community study. JAMA 2002;287:3230-3237.

 

Zandi PP, Anthony JC, Khachaturian AS,  et al. Reduced risk of Alzheimer disease in users of antioxidant vitamin supplements: the Cache County Study. Arch Neurol 2004;61:82-88.

 

Laurin D, Foley DJ, Masaki KH, et al. Vitamin E and C supplements and risk of dementia. JAMA 2002;288:2266-2268.

 

Luchsinger JA, Tang M-X, Shea S, Mayeux R. Antioxidant vitamin intake and risk of Alzheimer disease. Arch Neurol 2003;60:203-208.  

 

מידע נוסף לעיונך

© e-Med 2021 | כל הזכויות שמורות
שתף מקרה קליני