Geriatrics

סמני סיכון שליליים למחלות לב וכלי דם מסייעים בחיזוי הסיכון הקרדיווסקולארי בקשישים (J Am Coll Cardiol)

בקשישים עם מדדי CAC (Coronary Artery Calcium) נמוכים, רמות נמוכות של Galectin-3 והעדר נגע טרשתי ברור בעורק התרדמה, הסיכון למחלות לב כולי דם נמוך מאוד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך חודש יולי בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הסיכון למחלות לב וכלי דם עולה באופן דרמטי עם הגיל, כך שכמעט כל הקשישים מצויים בקטגוריית סיכון בה מומלץ טיפול בסטטינים. להגבלת טיפול-יתר ישנה חשיבות רבה לזיהוי קשישים בסיכון נמוך. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון אם סמני סיכון שליליים עשויים לזהות קשישים בסיכון נמוך למחלת לב כלילית ומחלות לב וכלי דם בטווח הקצר.

מדגם המחקר כלל 5,805 משתתפים בגיל ממוצע של 69 שנים, אשר היו במעקב לאורך 2.7 שנים. החוקרים בחנו 13 סמנים אפשריים: מדד CAC (Coronary Artery Calcium) אפסי, מדד CAC של עד 10 נקודות, העדר נגע טרשתי בעורק התרדמה, העדר היסטוריה משפחתית, מדד Ankle-Brachial Index תקין, תוצאת בדיקה מתחת לאחוזון 25 (עובי שכבת אינטימה-מדיה, ריכוז Apolipoprotein B, Galectin-3, High-Sensitivity C-Reactive Protein, Lipoprotein (a), N-terminal pro-B-type Natriuretic Peptide וטרנספרין) וכן ריכוז Apolipoprotein A1 מעל אחוזון 75.

מהנתונים עולה כי מדד CAC אפסי ומדד של עד 10 נקודות זוהו כסמני הסיכון השליליים הבולטים ביותר עם Diagnostic Likelihood Ratio (DLR) של 0.20 ו-0.20 למחלת לב כלילית (כלומר, כ-80% היו בסיכון נמוך מהצפוי לפי הערכת הסיכון באופן מסורתי) ועל 0.41 ו-0.48 למחלה קרדיווסקולארית, בהתאמה; לאחר מדד CAC, ריכוז Galectin-3 מתחת לאחוזון 25 (DLR של 0.44 ו-0.43, בהתאמה) והעדר נגע טרשתי בעורקי התרדמה (DLR של 0.39 ו-0.65, בהתאמה). התוצאות באשר לסמנים האפשריים האחרים היו פחות מרשימים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי בקשישים עם מדד CAC אפסי או מדד של עד 10 נקודות, ריכוז Galectin-3 נמוך, או העדר נגע טרשתי בעורקי התרדמה, היו בסיכון נמוך משמעותית למחלות לב וכלי דם ומעלים שאלה בנוגע לצורך בטיפול באוכלוסיה זו.

J Am Coll Cardiol. Published online July 1, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה