היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, אך אין עדויות בין השינויים המטבוליים ורימודלינג לבבי במתבגרים בריאים.
במחקר הנוכחי נכללו 1,595 מתבגרים (59.8% נשים) בגילאי 17-24 שנים מבריטניה כאשר החוקרים ביקשו לבחון את הקשר בין היפרגליקמיה ממושכת ועליה בתנגודת לאינסולין ובין הסיכון לנזק לבבי. מדגם המחקר כלל משתתפים עם נתונים זמינים אודות רמות אינסולין וסוכר בצום, כמו גם מדדי אקו-לב להערכת מסת חדר שמאל ומדדים נוספים, הן בתחילת המחקר והן לאורך המעקב.
מהנתונים עולה כי הימצאות היפרגליקמיה עלתה פי חמש מגיל 17 עד גיל 24 שנים, ללא תלות בערכי הסף של סוכר בהם השתמשו, כאשר הימצאות היפרטרופיה של חדר שמאל עלתה פי שלוש בכלל המדגם, מ-2.4% ל-7.1%.
לאורך שבע שנים, היפרגליקמיה ממושכת עם ערכי סוכר בצום של 100 מ”ג/ד”ל ומעלה או 110 מ”ג/ד”ל ומעלה לוותה בסיכון מוגבר להתקדמות היפרטרופיה של חדר שמאל (יחסי סיכויים של 1.46, p<0.001 ויחסי סיכויים של 3.10, p=0.021, בהתאמה).
בסיכומו של דבר, היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין העלו את הסיכויים להתקדמות נזק לבבי בשני המינים, כאשר כל עליה בריכוז סוכר בצום לוותה בשינויים גדולים יותר במדדי הלב בנשים לעומת גברים.
ממצאי המחקר מאשרים כי גם במתבגרים ומבוגרים צעירים במשקל תקין ברובו ייתכן סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם במידה וישנה עדות לתנגודת לאינסולין ורמות סוכר בצום גבוהות. באופן מפתיע, החוקרים מצאו כי רמות סוכר גבוהות עלולות לגרום נזק משמעותי יותר ללב בנשים לעומת גברים ולכן הם ממליצים לשים דגש על מניעת הפרעות במשק סוכר בעיקר בבנות.
Diabetes Care, Apr 28, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!