פצצת אנרגיה אדומה: 10 יתרונות בריאותיים ברימון/ מאמר אורח מאת עינת מזור בקר, דיאטנית סוכרת במרפאת ההשמנה במרכז DMC לטיפול בסוכרת

רימון

הם ידועים בעיקר בזכות המיץ האדום הבוהק והטעם העסיסי של הפרי המגיע עם בוא החגים. מה שחשוב שתכירו זה את הפוטנציאל הבריאותי הטמון בו: ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, שיפור יכולות המוח, הקטנת הסיכון למחלות לב. ומה באשר לסוכרתיים? כל הסיבות להוסיף רימון לתזונה שלכם.

רימונים הם פירות עסיסיים ומתוקים עם זרעים אכילים אשר עשירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים ואפילו מכילים מעט חלבון. הם גם מלאים בנוגדי חמצון ובתרכובות אנטי דלקתיות כגון punicalagins. אלה נחקרו בשל היתרונות המגנים שלהם לבריאות הלב, השתן, המוח, מערכת העיכול והערמונית. לרימון עשויים להיות גם יתרונות נוספים:  חלק מהחומרים שבו נחשבים כנוגדי סרטן, תומכים בהתאוששות שרירים לאחר פעילות גופנית ונלחמים בחיידקים מזיקים.

 

10 יתרונות בריאותיים שקיימים ברימון:

  1. עמוס בחומרי הזנה

הזרעים הוורודים הקטנים בתוך רימון, הנקראים ארילס, הם החלק האכיל של הפרי. אמנם, תהליך הוצאת הזרעים מהבשר הפנימי של הפרי אינו תמיד פשוט, אך הפרופיל התזונתי והטעם שלהם שווים את ההשקעה. בסך הכול, רימונים דלים בקלוריות ושומן אך עשירים בסיבים, ויטמינים ומינרלים. הם מכילים גם מעט חלבון.

להלן המידע התזונתי בפרי רימון ממוצע (282 גרם) אחד:

  • קלוריות: 234
  • חלבון: 4.7 גרם
  • שומן: 3.3 גרם
  • סך הפחמימות: 52 גרם

מתוכם סוכר: 38.6 גרם

מתוכם סיבים: 11.3 גרם

  • סידן: 28.2 מ"ג
  • ברזל: 0.85 מ"ג
  • מגנזיום: 33.8 מ"ג
  • זרחן: 102 מ"ג
  • אשלגן: 666 מ"ג
  • ויטמין C: 28.8 מ"ג
  • חומצה פולית (ויטמין B9): 107 מק"ג

באופן השוואתי, מנה של 1/2 כוס (87 גרם) של אריל (הגרעינים השלמים) מספקת 72 קלוריות, 16 גרם פחמימות, 3.5 גרם סיבים, 1 גרם שומן ו-1.5 גרם חלבון. כמות זו של גרגרי רימון מהווה מנת פרי אחת לסוכרתיים כך שבהחלט ניתן לאכול כמות זו בבת אחת ולבחון את ההשפעה על רמת הסוכר בדם. במידת הצורך, ניתן לאכול חופן אגוזים או שקדים מספר דקות (ואף 10-15 דקות) לפני אכילת הרימון ולבחון אם תגובת הסוכר לאחר אכילתו מתונה יותר באופן זה.

  1. עשיר בנוגדי חמצון

נוגדי חמצון הם תרכובות המסייעות בהגנה על תאי הגוף מפני נזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים נמצאים תמיד בגופנו, אך יותר מדי מהם עלול להזיק ולגרום למספר מחלות כרוניות. רימונים עשירים בנוגדי חמצון ובתרכובות פוליפנוליות היוצרות הגנה מפני נזק זה. התרכובות הביו-אקטיביות העיקריות בעלות פעילות נוגדת חמצון שנמצאות ברימונים נקראות punicalagins, אנתוציאנינים וטאנינים. קבלת נוגדי חמצון מירקות ופירות כמו רימונים היא דרך מצוינת לתמוך בבריאות הכללית ולעזור במניעת מחלות.

  1. נלחם בדלקת

דלקת לטווח קצר היא תגובה גופנית נורמלית לזיהום ולפציעה. עם זאת, דלקת כרונית יכולה להוות בעיה אם אינה מטופלת – והיא נפוצה כיום, במיוחד בתרבויות מערביות. כאשר הדלקת אינה מטופלת, היא עלולה לגרום למצבים כרוניים רבים, כולל מחלות לב, סוכרת מסוג 2, סרטן, מחלת אלצהיימר ועוד. אכילת רימונים עשויה לסייע במניעת דלקת כרונית הקשורה לסיכון מוגבר למחלות כרוניות.

זה מיוחס במידה רבה לתרכובות הנקראות punicalagins, אשר הוכחו כבעלי תכונות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות במחקרי in-vitro (שנעשו לא ביצורים חיים אלא במבחנות)  וכן במחקרים שנעשו בבעלי חיים. כמה מחקרים שנעשו בעבר מצאו גם שצריכת מיץ רימונים יכולה להפחית סמנים של דלקת בגוף. ובכל זאת, יש צורך במחקר נוסף לגבי האופן שבו אכילת גרעיני רימון טריים משפיעה על דלקת בבני אדם.

  1. עשוי להיות בעלי תכונות אנטי סרטניות

כמה מחקרי in-vitro (שנעשו לא ביצורים חיים אלא במבחנות) מצאו שתרכובות בפירות, מיץ ושמן רימונים יכולים לעזור להרוג תאי סרטן או להאט את התפשטותם בגוף.

מחקרים רבים הוכיחו קשר ישיר שרימון עשוי לעזור להילחם בדלקת ולהאט את צמיחת תאי הסרטן. למעשה, הפרי הוכיח השפעות אנטי-גידוליות בסרטן הריאות, השד, הערמונית, העור והמעי הגס. מחקרים אחרים בבעלי חיים מצאו שרימון עוזר להאט את צמיחת הגידול בשלבים המוקדמים של סרטן הכבד. זה גם עוזר לדכא תגובות דלקתיות ולחץ חמצוני.

על פי מחקר מבחנה ישן יותר, תמצית רימון עשויה להיות שימושית גם להאטת הצמיחה, או אפילו גרימת מוות, של תאי סרטן הערמונית

 

  1. משפר את בריאות הלב

 ישנן עדויות שפירות עשירים בתרכובות פוליפנוליות, כגון רימון, עשויים להועיל לבריאות הלב. מחקרים מצאו שתמצית רימונים עשויה להפחית מתח חמצוני ודלקת בעורקים, להוריד לחץ דם ולעזור להילחם בטרשת עורקים – הצטברות רובד בעורקים שעלולה להוביל להתקפי לב ושבץ. במחקר שנעשה עם אנשים הסובלים מרקע של מחלות לבביות נמצא כי שתיית כוס אחת (220 מ"ל) של מיץ רימונים מדי יום במשך 5 ימים הפחיתה באופן משמעותי את התדירות והחומרה של כאבי חזה, כמו גם סמנים ביולוגיים מסוימים בדם המצביעים על השפעה מגנה על בריאות הלב.

במידה ואתם סוכרתיים או טרום סוכרתיים, לא מומלץ להתחיל לשתות מיץ רימונים באופן קבוע או בכלל, לפני שהתייעצתם על כך עם איש מקצוע. בכל מקרה, זכרו כי תמיד מומלץ לאכול את הפרי השלם על פני שתיית המיץ שלו.

 

  1. עשוי להיות בעלי תכונות אנטי-מיקרוביאליות

תרכובות רימונים עשויות לסייע במאבק במיקרואורגניזמים מזיקים כגון סוגים מסוימים של חיידקים, פטריות ושמרים. מחקרים רבים, ותיקים וגם יותר חדשים מצביעים על כך שהם עשויים להגן על בריאות הפה על ידי השפעות אנטיבקטריאליות כנגד חיידקי פה לא רצויים שעלולים להפוך לבעייתיים כאשר הם גדלים – כגון כאלה שגורמים לריח רע מהפה ומעודדים עששת. מחקר בנושא מצא שלתרכובות מרימון היו גם השפעות אנטיבקטריאליות נגד Listeria monocytogenes, חיידק שנמצא בסביבות לחות שעלול לגרום לבעיות קשות בבליעה.

 

  1. עשוי לשפר את סיבולת הגוף בפעילות מוגברת

הפוליפנולים ברימונים עשויים להגביר את הסיבולת בזמן עשיית פעילות הגופנית – את משך הזמן שבו מסוגלים להשתתף בפעילות גופנית לפני שמתעייפים. מחקר מצא כי נטילת גרם אחד בלבד של תמצית רימונים 30 דקות לפני הריצה הגדילה את הזמן עד לתשישות ב-12%. מחקרים נוספים מצאו כי לתוספי רימונים יש פוטנציאל לשפר הן את סיבולת הפעילות הגופנית והן את התאוששות השרירים.

 

  1. טוב למוח

רימונים מכילים תרכובות בשם Ellagitannins, הפועלות כנוגדי חמצון ומפחיתות דלקת בגוף. ככאלה, הם גם מציעים יתרונות הגנה למוח מפני מצבים המושפעים מדלקת וסטרס חמצוני. כמה מחקרים מצאו כי Ellagitannins עשוי לסייע בהגנה על המוח מפני התפתחות מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון על ידי הפחתת נזקי חמצון והגברת ההישרדות של תאי המוח. הם עשויים גם לתמוך בהחלמה מפציעה מוחית היפוקסית-איסכמית

 

  1. תומך בבריאות מערכת העיכול

כמה מחקרים ישנים וחדשים יותר על בעלי חיים מצאו שלרימון השפעות אנטי-דלקתיות ואנטי-סרטניות במערכת העיכול, השפעה אשר מיוחסת במידה רבה לחומרהקרוי חומצה אלגית,, שהיא נוגד חמצון טבעי שנמצא בירקות ובפירות. מחקרים במבחנה מצאו גם שרימון יכול להגביר רמות של חיידקי מעיים מועילים, כולל Bifidobacterium ו-Lactobacillus, מה שמצביע על כך שעשויות להיות לו השפעות פרה-ביוטיות). פרהביוטיקה הן תרכובות, בדרך כלל סיבים, המשמשות כדלק לחיידקים הטובים, או הפרוביוטיקה, במערכת העיכול שלך. פרה-ביוטיקה מאפשרת לחיידקים אלו לשגשג ולתמוך במיקרוביום בריא יותר במעיים.

בנוסף, רימונים עשירים בסיבים, ומציעים כ-3.5 גרם למנה של 1/2 כוס (87 גרם). סיבים חיוניים לבריאות מערכת העיכול ועשויים להגן מפני עצירות, טחורים, סרטן המעי הגס ועוד.

 

  1. האם רימון טוב לסוכרתיים?

סוכרתיים יכולים לצרוך פירות כמו הרימון בהתאם לייעוץ אישי והתאמה אישית לבדיקות הדם וההעדפות האישיות. מומלץ להתייעץ עם  הדיאטנית כדי לקבל תובנות לגבי הדרך הטובה ביותר לשלב את הפרי הטעים והבריא הזה בתזונה. כמו כן, חשוב למדוד את רמות הסוכר באופן תדיר על מנת לאבחן את ההשפעה של הרימון (או של הפירות האחרים), ורצוי בעזרת מד סוכר רציף ללא דקירות. למרות שהרימון מכיל סוכרים, הוא שופע גם תרכובות פנוליות, המסייעות בירידה במשקל, סיבים, המווסתים את הרעב והתיאבון, הוא מקור נפלא לוויטמין c ומכיל גם חומצה פולית ואשלגן החשוב להפחתת לחץ דם. נוגדי החמצון העוצמתיים שלו הוכחו כמפחיתי דלקות וכיוון שדלקת כרונית היא גורם בסיסי במחלות רבות כולל סוכרת מסוג 2, בהחלט יש מקום לשלבו בתפריט האישי.

 

בשורה התחתונה

אפשר בהחלט לומר בבטחה שרימון הוא תוספת טעימה ומזינה לתזונה היומית שלנו ובריאה במיוחד. בפעם הבאה שאתם עוברים בסופר, או אצל הירקן הכניסו רימון לסל הקניות שלכם. ניתן לאכול כנשנוש, לערבב בסלטים עם עלים ירוקים, לשלב ביוגורט יווני, ואפילו להוסיף אותם לשייקים. הכל בצורה מותאמת אישית ותוך הבנה כיצד משפיע עליכם הרימון באופן אישי.

 

10 יתרונות:

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate#The-bottom-line

רימון וסוכרת:

https://www.ndtv.com/food/diabetes-management-should-you-include-pomegranate-in-your-diabetes-diet-here-s-the-answer-1953030

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • פורמולה מועשרת פרוביוטיקה עשוי להפחית את הסיכון לביטויים אלרגיים בילדים עם אלרגיה לחלב (Clinical Nutrition)

    פורמולה מועשרת פרוביוטיקה עשוי להפחית את הסיכון לביטויים אלרגיים בילדים עם אלרגיה לחלב (Clinical Nutrition)

    בילדים עם אלרגיה לחלב פרה אשר קיבלו פורמולה לאחר פירוק נרחב של קזאין ומועשרת ב-Lactobacillus rhamnosus GG תועדו שיעורי היארעות נמוכים יותר של ביטויים אלרגיים דוגמת אקזמה, אורטיקריה, אסתמה ותגובה עינית או אפית, לצד סיכוי גבוה יותר לפתח עמידות חיסונית לאלרגן, בהשוואה לאלו שקיבלו פורמולות אחרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical […]

  • משלב דיאטה ים תיכונית עם פעילות גופנית משפר בריאות עצם בקשישים (JAMA Netw Open)

    משלב דיאטה ים תיכונית עם פעילות גופנית משפר בריאות עצם בקשישים (JAMA Netw Open)

    בהשוואה לדיאטה ים-תיכונית ללא הגבלה, דיאטה ים-תיכונית עם הגבלה קלורית בשילוב עם פעילות גופנית סייעה בשימור צפיפות עצם במהלך ירידה במשקל בנשים מבוגרות עם תסמונת מטבולית, כאשר התועלת הגדולה ביותר תועדה בעמוד שדרה מותני לאורך שלוש שנים, כך מדווחים חוקרים מספרד במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מבוגרים עם […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • תערובת פרוביוטית מקצרת משך חום בילדים עם זיהומים בדרכי הנשימה העליונות (JAMA Netw Open)

    תערובת פרוביוטית מקצרת משך חום בילדים עם זיהומים בדרכי הנשימה העליונות (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מהן עולה כי תערובת פרוביוטית המכילה שלושה זנים ספציפיים הפחיתה את משך החום ביומיים בילדים עם זיהומים בדרכי נשימה עליונות, כאשר חציון משך החום עמד על שלושה ימים בקבוצת טיפול פרוביוטי לעומת חמישה ימים בקבוצת הפלסבו. המחקר נערך במחלקה לרפואה דחופה לילדים […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • מתן Ursodeoxycholate מברברין עשוי לסייע בשיפור איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    מתן Ursodeoxycholate מברברין עשוי לסייע בשיפור איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    מתן Ursodeoxycholate מברברין (HTD1801) הוכח כאמצעי העשוי להפחית המוגלובין מסוכרר ורמות סוכר בדם בצום בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. הטיפול נסבל היטב, עם אירועים חריגים בדרגה קלה-עד-מתונה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי יש צורך רב בתרופות כנגד סוכרת המכוונות לגורמי סיכון מטבוליים לצד שיפור איזון […]

  • בדיקת נוגדנים למזון עשויה לסייע בבחירת הדיאטה בחולים עם תסמונת מעי רגיז (Gastroenterology)

    בדיקת נוגדנים למזון עשויה לסייע בבחירת הדיאטה בחולים עם תסמונת מעי רגיז (Gastroenterology)

    דיאטת אלימינציה בהנחיית בדיקה חדשה של נוגדנים ספציפיים עשויה לסייע בהפחתת כאבי בטן בחלק גדול מהחולים עם תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), כך על-פי תוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Gastroenterology. דיאטת אלימינציה המכוונת למזונות הגורמים לעליה ברמות נוגדני IgG הוכחה ככלי מבטיח בטיפול בחולים עם תסמונת מעי רגיז; עם זאת, המחקרים להערכת היעילות […]

  • האם רמות ליפאז בדם יכולות לסייע בקביעת המלצות תזונתיות בקשישים? (Clinical Nutrition)

    האם רמות ליפאז בדם יכולות לסייע בקביעת המלצות תזונתיות בקשישים? (Clinical Nutrition)

    באחד מכל חמישה קשישים מאושפזים בסיכון לתת-תזונה תועדו רמות ליפאז בדם מתחת לטווח התקין ואלו לוו בסיכון מוגבר לסיבוכים ואי עמידה ביעדים התזונתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition. החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל מבוגרים מאושפזים בשמונה בתי חולים בשווייץ (2014-2018) שהיו בסיכון לתת-תזונה. המשתתפים חולקו באקראי בתוך 48 שעו מהאשפוז […]

  • בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    בטיחות תוספי פרוביוטיקה ביחידות טיפול נמרץ ביילודים (The Journal of Pediatrics)

    מניתוח נתונים לאורך עשר שנים אודות שימוש בתכשירים פרוביוטיים עם זנים מרובים בפגים עולה כי שיעורי בקטרמיה של אורגניזמים פרוביוטיים תועדו ב-0.6% מהמקרים בלבד, ללא מקרי תמותה המיוחסים ישירות לזיהומים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics. המחקר הרטרוספקטיבי נערך במונטריאול, קנדה ובמסגרתו ניתנה פורמולה פרוביוטית שכללה זנים רבים ליילודים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה