משפחה

הנחיות חדשות אודות דיאטה קטוגנית במבוגרים עם אפילפסיה (Neurol Clin Pract)

פאנל בינלאומי של מומחים פרסם סדרה ראשונה של המלצות בנוגע לטיפולי דיאטה קטוגנית במבוגרים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. המומחים קובעים כי בדומה לילדים עם אפילפסיה, דיאטה קטוגנית בטוחה ויעילה במבוגרים עם אפילפסיה אך תבוצע רק בתמיכת איש צוות מנוסה.

דיאטה קטגונית מבוססת על דיאטה עתירת שומן, דלת-פחמימות וכמות חלבונים מספקת להשראת מטבוליזם של שומנים ויצירת קטונים. למרות שדיאטה זו מצויה בשימוש כטיפול יעיל נגד פרכוסים משנות ה-20 של המאה הקודמת, עדיין מדובר בגישה חדשה בתחום הנוירולוגיה במבוגרים. בנוסף, למרות שישנן הנחיות מבוססות אודות דיאטה קטוגנית להפחתת פרכוסים בילדים, עד כה לא היו המלצות רשמיות במבוגרים.

ההמלצות אודות דיאטה קטוגנית במבוגרים פותחו באמצעות מומחים ב-20 מרכזים שכללו טיפולים על-בסיס דיאטה קטוגנית בלמעלה מ-2,100 מבוגרים עם אפילפסיה.

המומחים מסבירים כי עם פרופיל תופעות לוואי יחסית קלות וסיכוי להפחתת פרכוסים בקרוב ל-60% מהמבוגרים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, דיאטה קטוגנית עשוי לשמש כחלק ממכלול האפשרויות הזמינות לטיפול באוכלוסיית חולים זו.

ניתן להציע דיאטה קטוגנית למבוגרים עם סוגי פרכוסים ותסמונות אפילפסיה בהן גישה זו נמצאה יעילה בילדים, דוגמת Tuberous Sclerosis Complex, תסמונת רט, Lenoox-Gastaut Syndrome, תסמונת חסר Glucose Transporter Type 1. עם זאת, למבוגרים עם אפילפסיה מוקדית ועמידה לטיפול תרופתי יש להציע תחילה התערבות ניתוחית, לאור שיעורי ההצלחה הגבוהים של גישה זו.

המומחים מהמרכזים השונים דיווחו על שימוש בלפחות שתי דיאטות קטוגניות. מבין המשתתפים, 90% דיווחו על ניסיון עם דיאטת Modified Atkins, 84% בחרו בדיאטה קטוגנית קלאסית ו-63% דיווחו על ניסיון קודם עם דיאטה קטוגנית מעודכנת ו/או טיפול עם אינדקס גליקמי נמוך.

הגורמים החשובים ביותר שהשפיעו על בחירת דיאטה קטוגנית כללו את קלות יישום הדיאטה עבור המטופל (100%) והעדפות המטופל ו/או המטפל, התנאים בבית ואופן ההזנה (90% כל אחד).

פאנל המומחים ממליץ על התאמת הדיאטה הקטגונית לצרכיי המטופל, תוך התייחסות למאפיינים הגופניים והנפשיים של כל חולה, מחלות הרקע, העדפות תזונתיות וסוג והיקף התמיכה מבני משפחה ואחרים, הרגלי תזונה וקלות הקפדה על הדיאטה.

מרבית ההבדלים בהמלצות בין מבוגרים וילדים נוגעים להיענות, שכן לעיתים קרובות קשה יותר למבוגרים להקפיד על דיאטה מסוימת. הפאנל ממליץ לספק למבוגרים רעיונות למתכונים, אימון פרטני עם אורח חיים המבוסס על דיאטה קטוגנית מתזונאית או דיאטנית, כמו גם הנחיות לתכנון ארוחות והכנה לפני תחילת הדיאטה.

במסמך ההנחיות מציינים את התוויות הנגד המטבוליות האבסולוטיות והאזהרות במקרים של חולים עם קשיי הזנה, הפרעה בתפקוד מערכת העיכול והפרעות עיכול, אשר דומות בילדים ובמבוגרים. עם זאת, ישנם מגוון מצבים במבוגרים, דוגמת היפרליפידמיה, מחלת לב, סוכרת, צפיפות עצם נמוכה והיריון, אשר גם אותם יש לקחת בחשבון כאשר שוקלים אפשרות דיאטה קטוגנית.

ההנחיות ממליצות גם על בדיקות ביוכימיות לפני תחילת דיאטה קטוגנית במבוגרים, כמו גם בדיקות מעקב לאחר 3, 6 ו-12 חודשים, עם המשך בדיקות כל שנה, במידת הצורך. יש גם מקום לשקול הערכה גנטית במבוגרים עם ליקוי אינטלקטואלי ואפילפסיה מאתיולוגיה לא-ידועה. ניתן להשלמת בדיקת צפיפות עצם כל חמש שנים.

המומחים קוראים לניטור קטונים בדם או בשתן) במהלך החודשים הראשונים של דיאטה קטוגנית כמדד אובייקטיבי להערכת היענות לדיאטה וניטור תגובה ביוכימית.

יש להמליץ למבוגרים תחת דיאטה קטוגנית על נטילת מולטי-ויטמינים ותוספי מינראלים, כמו גם להקפיד על שתיית נוזלים.

Neurol Clin Pract. Published online October 30, 2020

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה